Kare užgrūdintas princas Harry vienus džiugina, o kitus pykdo

Koks šiais laikais turi būti sosto įpėdinis – gerai besielgiantis viešumoje, kuklus, diplomatiškas? O gal kaip tik rodyti paprasto, tiesmuko ir drąsaus nutrūktgalvio pavyzdį? Tokios diskusijos užvirė Jungtinėje Karalystėje, princui Harry baigus misiją Afganistane.

Daugiau nuotraukų (1)

Vytas Rudavičius („Rytai-Vakarai”)

Jan 27, 2013, 6:54 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 4:05 AM

Princui Harry be išlygų patinka kariškio profesija. Ypač jis mėgsta skraidyti koviniu sraigtasparniu „Apachee”. Kita jo aistra – kompiuteriniai karo ir sporto žaidimai.

28-erių Windsorų dinastijos atstovas, trečiasis eilėje į Jungtinės Karalystės sostą, visa širdimi nekenčia dviejų pagrindinių savo priešų: Afganistane šios šalies valdžiai ir NATO pajėgoms besipriešinančio Talibano judėjimo ir britiškosios bulvarinės žiniasklaidos.

Tokį įspūdį šią savaitę susidarė milijonai paprastų britų, Londono laikraščiuose ir televizijos naujienose išvydę išsamius princo interviu.

Nuomonės – įvairios. Vieniems jis – paprastas, gana geraširdis vyrukas, kiek infantilokas ir apykvailis. Kitiems – tikro, ne kokio nupiepusio ir rūmuose išlepinto princo, o garbingo jauno kario, tarnaujančio savo šaliai, aukojančio jai savo sveikatą, pavyzdys.

Princas šaudė į talibus

Su žurnalistais britų armijos 662-osios oro eskadrilės kapitonas Harry Walesas – taip jis įvardijamas profesionalioje aplinkoje – kalbėjosi anaiptol ne savo noru.

Jungtinės Karalystės gynybos ministerija dar praėjusį rudenį buvo sukirtusi rankomis su žiniasklaidos vadais: spauda pasižadėjo palikti princą ramybėje, kol šis 20 savaičių tarnaus Afganistano pietuose esančioje karinėje bazėje „Camp Bastion”.

Mainais už beveik pusmečio tylą Harry išklosiąs viską prieš pat išvykdamas iš Afganistano. Abi pusės savo pažadą įvykdė.

Tiesa, su viena išimtimi. Prieš pat praėjusias Kalėdas bulvarinis „The Sun” dienraštis neatsilaikė pagundai ir rėksminga antrašte pranešė dviem milijonams savo skaitytojų: „Didysis H nukovė Talibano vadą!”

Vėliau išaiškėjo, kad sensacijų besivaikantis laikraštis suklydo – princas netgi nedalyvavo toje „Apachee” misijoje.

Bet šią savaitę pats Didysis H atvirai prisipažino per pastaruosius 5 mėnesius iš „Apachee” šaudęs „Hellfire” kovinėmis raketomis į Talibano pozicijas.

Pleškino į talibus iš 30 mm pabūklo, kurį valdė ant galvos pritvirtinto šalmo judesiais.

Paklaustas, ar nukovė talibų karius, Harry neabejodamas atsakė: „Taip, kaip ir kiti mano ekskadrilės žmonės. Visi skraidėme ir visi šaudėme.”

„Vienintelė priežastis, dėl kurios esame karo lauke, – galimybė apsaugoti savo vaikinus. Jei priešas nori iškrėsti ką nors bloga mūsiškiams, mes jį pašaliname iš žaidimo. Tokia mūsų misija. Turi atimti priešui gyvybę, kad apsaugotum draugų gyvybę”, – kariniu žargonu kalbėjo Harry ir pridūrė, kad jam „skraidyti yra lengviau nei vaikščioti”.

Karas – lyg žaidimas?

Karališkasis karys per daug nesigilino į moralines ir emocines karo subtilybes.

Kaip ir nesigilino žiniasklaida priešų nukovimą rėksmingose antraštėse pakeitusi riebesniu žodžiu – žudymas. Vis dėlto Harry pats bent kelis kartus pakartojo, kad skraidyti su „Apachee” ir spausti raketos paleidimo mygtuką jam yra labai kieta.

Tiesa, kapitonas H. Walesas užsiminė jaučiąs diskomfortą keturias valandas trunkančiose skraidymo „Apache” misijose.

Bet buvo kalbama anaiptol ne apie jauno vyriškio sąžinės graužatį, o apie fiziologinius nepatogumus. Mat, Harry nusivylimui, 45 milijonus svarų kainuojantis karo sraigtasparnis neturi tualeto.

„Šlapimo pūslei tai tikras išbandymas. Kuprinėse mes turime „Travel Johns”. Tai maišeliai, skirti šlapintis. Kai skraidai 3,5 arba 4 valandas, stengiesi susilaikyti. Bet per 2 ar 3 savaites išmoksti šlapinimosi meno sėdėdamas sraigtasparnyje”, – atviravo karalienės Elizabeth II anūkas.

Kalbėdamas apie Talibano sukilėlių „pašalinimą iš žaidimo”, princas visiškai neatsitiktinai pavartojo kompiuterinių žaidimų terminologiją.

Mat Harry – užkietėjęs „Xbox” ir „PlayStation” fanatikas. Jis žurnalistams didžiuodamasis pasakojo, kad bemaž visą savo laisvą laiką „Camp Bastion” bazėje jis praleido būtent maigydamas valdymo pultelius.

„Esu vienas iš tų žmonių, kurie labai mėgsta „Xbox” ir „Playstation”. Tad manau, kad su savo nykščiais esu labai kietas. Paklauskite mano būrio narių – aš jiems iškaršiu kailį žaisdamas FIFA futbolą”, – gyrėsi Harry.

Neapykanta bulvarinei spaudai

Bendraudamas su į Afganistaną atvykusiais britų žurnalistais princas neslėpė: jis griežia dantį ne tiktai ant Talibano, bet ir ant bulvarinių Londono laikraščių.

Pykti jam esą yra už ką: prieš pusmetį „The Sun” ir kita britų sensacinė spauda išspausdino pluoštą Las Vegase darytų nuotraukų, kuriose nuogutėlaitis princas staiposi net tik su savo draugužiais ir draugužėmis, bet net su visai nepažįstamais prašalaičiais.

Išaiškėjo, kad kelias dienas atostogų iš armijos gavęs Harry ir keli jo karo tarnybos draugai „Sun City VIP” klube žaidė „striptizo biliardą”.

Praėjusį rugpjūtį į viešumą patekusios „pleibojaus princo” nuotraukos sukėlė tikrą galvos skausmą karalienei Elizabeth II. Tai buvo didelis šaukštas deguto jubiliejiniais britų monarchės valdymo metais.

„Tas klubas buvo privatus ir tikėjausi, kad bus išlaikytas tam tikras privatumo lygis.

Bet turiu prisipažinti, kad nuvyliau ir save, ir savo šeimą, ir kitus žmones”, – sakė Harry.

Jis čia pat užsipuolė bulvarinius britų laikraščius, kurie nuotraukas išspausdino gerai žinodami, kad į Las Vegasą princas su draugais važiavo prieš pat dislokaciją Afganistane.

„Dabar žmonės į tas nuotraukas turbūt žiūri kitaip. Jie mano – „taip, jis norėjo šiek tiek nuleisti garą, nes buvo siunčiamas į Afganistaną”. Juk laikraščiai žinojo visą kontekstą.

Todėl manau, kad su manimi buvo pasielgta netinkamai. Man labai svarbu, ką apie mane galvoja paprasti žmonės. Yra dilelis skirtumas tarp to, ką mąsto žiniasklaida, ir ką mąsto žmonės. Aš nenoriu, kad žmonės manęs nekęstų. Aš kietai dirbu ir kietai žaidžiu”, – prisipažino princas.

„Noriu žinoti, kas yra sakoma apie mane. Bet visa tai baigiasi tuo, kad aš supykstu. Mane siutina, kaip žurnalistai gali rašyti apie visokius nebūtus dalykus. Ne tik apie mane, bet ir apie beveik visus ir viską. Visi man pataria: „Neskaityk, nes ten tik šiukšlės”, – rėžė Harry.

Kalbėjo pernelyg neatsakingai?

Vis dėlto kai kurie britai įsitikinę, kad 28 metų karališkosios šeimos narys kalba neatsakingai. Būtent tokią reakciją sukėlė kario pareiškimai apie „iš žaidimo pašalintus” talibus jo gimtinėje.

„Twitter” ir „Facebook” socialiniuose tinkluose ir interneto komentarų svetainėse jis sulaukė pagyrų iš paprastų britų, kuriems patiko tiesmuki, iš peties rėžti privilegijuoto princo pareiškimai.

„Jis yra vienas iš savų vaikinų, paprastų berniokų. Jis nėra itin protingas ar išsilavinęs, bet turi gerą širdį ir yra patikimas draugas.

Maždaug taip Harry duotus interviu įvertino dauguma skaitytojų. Juk jis be užuolankų pasakė, ką mano tiek apie Talibaną, tiek apie geltonąją Londono spaudą.

Toks atvirumas žmonėms padarė teigiamą įspūdį. Ypač teigiamų atgarsių sulaukė jo strėlės prieš „The Sun”. Bent jau tarp britų Harry pataisė savo kiek pašlijusią reputaciją”, – „Lietuvos rytui” sakė viešųjų ryšių specialistas Mattas Owenas.

Parako uostę karininkai, tokie kaip garsus Irako karo veteranas pulkininkas Timas Collinsas, teigė, kad Harry atvirumas – tiesiog kare dalyvaujančių žmonių būdas kalbėti apie mirtį.

„Ar tai reiškia, kad apie karą galvojame kaip apie žaidimą? Netiesa. Tiesiog taip, pasitelkę kitokius posakius mes, kariai, kurie nuolat susiduriame su mirtimi, kalbame apie ją nekalbėdami tiesiogiai.

Tai nėra nieko nauja. Niekas geriau nežino, kaip atrodo mirtis, nei tiesiogiai mūšyje dalyvaujantys žmonės, tarp jų ir kapitonas H. Walesas. Atimti žmogui gyvybę nėra lengva, priešingai, nei mano su mirtimi niekada nesusidūrę, bet apie tai kalbantys žmonės”, – sakė T.  Collinsas.

Tačiau kiti ekspertai buvo kur kas kritiškesni, ypač dėl kontroversiškų princo frazių apie nužudytus talibus.

„Labai gaila, kad Harry pats save įstūmė į pavojingą kampą, bravūriškai apibūdindamas priešo nužudymą „pašalinimu iš žaidimo”. Karas – niekingas, žiaurus procesas, padarantis gilių žaizdų. Todėl labai svarbu, kad mūsų kariai ir būsimi politiniai ar karališkieji lyderiai vengtų sudaryti įspūdį, kad tai yra žaidimas”, – „Lietuvos rytui” sakė karo istorikas Bernardas Kingstonas.

Apsaugai – didesnės išlaidos

Neapdairūs iš Afganistano sugrįžusio kario pareiškimai gali kirsti per kišenę britų mokesčių mokėtojams.

Mat Skotland Jardo policijos karališkosios šeimos apsaugos tarnybai reikės skirti princui papildomą apsaugą. Iki šiol jį kasdien saugojo 6 asmens sargybiniai, dirbdami 3 pamainomis. Vieno tokio kvalifikuoto policininko metinė kaina – 70 tūkstančių svarų (286,7 tūkst. litų).

„Būtų buvę kur kas geriau, jei Harry būtų tiesiog pasakęs, kad jis atliko savo karinę pareigą, ir nesileidęs į jokias smulkmenas. Tai, ką jis pasakė, be abejonės, padidino jo, kaip teroristų taikinio, vertę”, – neabejojo buvęs Londono policijos federacijos vadovas Glenas Smythas.

XX amžiaus karo konfliktuose yra dalyvavęs Harry prosenelis princas Albertas, vėliau tapęs karaliumi Jurgiu VI, Harry senelis princas Philipas, tėvas princas Charlesas ir jo dėdė princas Andrew.

Bet nė vienas jų nėsyk nėra užsiminęs apie nukautus priešo karius. Tokie pareiškimai būtų buvę kontraproduktyvūs tiek politine, tiek ir grynai karine prasme.

Turbūt neverta stebėtis, kad pagyrūniškos Harry frazės apie nukautus talibus sulaukė atsako iš Afganistano ir Pakistano pasienio teritorijų.

„Atrodo, kad princas turi psichikos problemų. Tokie žmonės, kaip jis, leidžia laiką Afganistane tarsi diplomatai. Jie nerizikuoja ir nedrįsta stoti į tiesioginę kovą su modžahedais. Harry pastabos net nepiktina, nes jis neturi smegenų, kad suvoktų, kas yra karas”, – šaipėsi Talibano atstovas Zabiullah Mujahidas.

Nuslėpė blogas naujienas?

Tai, kad tris interviu britų žiniasklaidai princas Harry davė tikrai ne savo noru, o vykdydamas griežtą savo viršininkų Gynybos ministerijoje nurodymą, neliko nepastebėta.

Opozicija iškart pasigavo šį faktą kaip įrodymą, kad dabartinė centro-dešiniųjų vyriausybė jaunu princu didvyriu sužaidė tarsi politiniu pėstininku didesnėje strateginių šachmatų lentoje.

Mat pirmus laikraščių puslapius šią savaitę užkariavusios fotografijos su princu į paraštes nustūmė realią negatyvią naujieną: dėl drastiškai karpomo karinio biudžeto britų ginkluotosios pajėgos vis mažėja.

Už plačios kapitono H. Waleso nugaros buvo taikomasi „palaidoti” apgailėtiną faktą: 5300 profesionalių karių šiemet taps bedarbiais. O dėl „Strateginės gynybos ir saugumo pertvarkos” iš 102 tūkst. kariškių liks 82 tūkst. – tiek, kiek britų armija turėjo Napoleono karų metu.

O tai blogos žinios visai šaliai, mat milijoninę bedarbių armiją šiomis dienomis papildys ir tūkstančiai karių profesionalų, kuriems bus tiesiog liepta nusivilkti savo uniformas.

Visiškai realu, kad tarp darbo netekusių atsidurs ir tie, kurie vos prieš kelias savaites petys į petį Pietų Afganistane liejo prakaitą ir kraują kartu su kapitonu princu Harry.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.