Dėl JAV ginklų kontrolės diskutuoja ir smurtą patyrę atstovai

JAV valdžios koridoriuose ūmiai ginčijamasi dėl ginklų kontrolės. Tarp pareigūnų bei politikų yra ir tokių, kuriems šie ginčai turi labiau asmeninę reikšmę. Tai tie, kuriems ginklai asocijuojasi su skausmu ir praradimais. JAV kongrese jų yra bent septyni. Vieni prarado šeimų narius arba draugus, o kiti patys buvo atsidūrę prie mirties slenksčio.

Po praėjusių metų masinių susišaudymų bangos JAV pareigūnai ir piliečiai nutarė, kad laikas rimtiems ginklų kontrolės pokyčiams.<br>AP
Po praėjusių metų masinių susišaudymų bangos JAV pareigūnai ir piliečiai nutarė, kad laikas rimtiems ginklų kontrolės pokyčiams.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-01-28 08:05, atnaujinta 2018-03-13 03:40

Po praėjusių metų masinių susišaudymų bangos JAV pareigūnai ir piliečiai nutarė, kad laikas rimtiems ginklų kontrolės pokyčiams. JAV civilių rankose yra 310 mln. šaunamųjų ginklų, o praėjusiais metais nuo šūvių mirė 11 tūkst. žmonių.

Kentėjo šeimos, draugai ir patys atstovai

Nuo ginkluoto išpuolio Niujorke skaudžiai nukentėjo ir demokratų atstovės Carolyn McCarthy šeima. Prieš 20 metų traukinyje buvo nušautas jos vyras. Jos sūnus po šio įvykio liko paralyžiuotas. „Jei dabar nepavyks pakeisti ginklų įstatymų, tai neįsivaizduoju, kokių žudynių mes sulauksime dar“, – sakė C. McCarthy.

Demokratų atstovui iš Rod Ailando Jimui Langevinui, kuomet jis, būdamas 16 metų, lankėsi policijos komisariate, pareigūnas netyčia peršovė stuburą. Jis iki šiol, net ir būdamas neįgalus, tarnauja valstybei.

Demokratų partijos senatorė iš Kalifornijos Dianne Feinstein planuoja pasiūlyti savo ginklų kontrolės įstatymo redakciją. Prieš 35 metus jos darbe buvo nušauti 2 kolegos.

JAV prezidento Baracko Obamos siūlomi pokyčiai palies ne tik ginklų kontrolės įstatymą. Taip pat siūloma keisti valstybinius psichinės sveikatos gydymo procesus ir mokyklų apsaugos sistemą.

Tarp tokių naujai teikiamų įstatymų – siūlymas uždrausti automatinius ginklus. „Vienintelis tokių ginklų tikslas – kuo greičiau nušauti kuo daugiau žmonių“, – sakė D. Feinstein.

Panašus įstatymas JAV baigė galioti 2004 metais. Šie siūlymai JAV Kongrese ir Atstovų rūmuose sulauks daug pasipriešinimo, tad polemiškus pakeitimus B. Obama gali bandyti įteisinti pasinaudojęs savo įgaliojimais.

Jų patirtys kelio nepalengvins

Nepaisant panašių patirčių su šautuvais, atrodo, kad ginklų kontrolės rėmėjai ir priešai vis dėlto rikiuojasi paskui partijų vadus. Respublikonų atstovo iš Teksaso Kevino Brady tėvas buvo nušautas teismo salėje, tačiau K. Brady ginklų kontrolei priešinasi.

„Aš noriu, kad vaikai būtų saugūs mokyklose, ir aš noriu apginti antrąją JAV konstitucijos pataisą (antroji JAV Konstitucijos pataisa numato teisę kiekvienam šalies piliečiui saugumo sumetimais laikyti ir nešiotis ginklus. – Red.).

Prezidento pasiūlymai neužtikrina nė vieno iš šių tikslų sėkmingo įgyvendinimo, – priešinosi K. Brady. – Nė viena šeima neturėtų išgyventi tokios tragedijos, bet nemanau, kad ginklų kontrolė padėtų tokius dalykus sustabdyti.“

Devyniolikmetis demokratų atstovo iš Ilinojaus Bobby Rusho sūnus 1999 metais buvo nušautas pistoletu. Sūnaus mirtis pakeitė politiko tikslus JAV Kongrese. „Visada žinojau, kokių tragedijų ginklai gali sukelti ir kad juos reikia labiau kontroliuoti. Bet po sūnaus mirties aš pradėjau stipriau siekti šio tikslo“, – sakė B. Rushas.

Didžiausias priešas ginklų kontrolei JAV – Nacionalinė šaulių organizacija (NRA). „Labiausiai esu nusivylęs savo kolegomis demokratais. Liberalai kovoja už žalią energiją ir aplinkosaugą, bet mane palieka vieną, kai kovoju už ginklų kontrolę, nes bijo NRA“, – apgailestavo B. Rushas.

NRA kampanijų suaukotomis lėšomis sugeba stipriai paveikti į valdžią pretenduojančius politikus.

Skaudus išpuolis 2011 metų pradžioje įvyko Tusono miestelyje Arizonoje – sutrikęs šaulys automatu nušovė 6 žmones, dar 17 buvo rimtai sužeisti, tarp jų – demokratų atstovė Gabby Giffords.

Ji dėl patirtų sužeidimų postą paliko savo pagalbininkui Ronui Barberiui. Tarp dabartinių B. Obamos teikiamų naujų pakeitimų yra ir R. Barberio psichinės sveikatos gydymo pasiūlymas.

„Žinome, kad už daugelį šitų žudynių atsakingi psichiškai sutrikę asmenys“, – sakė R. Barberis.

Parengė Dovilas Bukauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.