Senatorius J. Kerry užima H. Clinton vietą

Nedaug kas gali pasigirti

J. Kerry taip pat žadėjo būti „ugningas gynėjas“ kovojant su klimato kaita, ragino Jungtines Valstijas aktyviau dalyvauti Afrikos reikaluose ir sakė, kad Vašingtonui reikia „iš naujo įsitraukti“ į kovą su narkotikų kontrabanda Lotynų Amerikoje.<br>AP
J. Kerry taip pat žadėjo būti „ugningas gynėjas“ kovojant su klimato kaita, ragino Jungtines Valstijas aktyviau dalyvauti Afrikos reikaluose ir sakė, kad Vašingtonui reikia „iš naujo įsitraukti“ į kovą su narkotikų kontrabanda Lotynų Amerikoje.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Jan 30, 2013, 1:09 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 11:22 PM

Jis yra susitikęs su dauguma pagrindinių pasaulio žaidėjų, pradedant Sirijos prezidentu Basharu al Assadu ir baigiant Afganistano lyderiu Hamidu Karzai bei politikais, vedančiais Europą iš euro zonos krizės.

Dabar šis 69 metų senatorius veteranas gavo savo svajonių darbą - antradienį kolegos Senate patvirtino jo paskyrimą naujuoju JAV valstybės sekretoriumi - ir perima vadovavimą Valstybės departamentui, kur dirbdamas padės formuoti Amerikos užsienio politiką.

„Jis tikrai vertina tai kaip savo karjeros viršūnę“, - sakė fondo „Bertelsmann Foundation North America“ direktorius transatlantiniams ryšiams Tysonas Barkeris.

J. Kerry, kuris užsienyje turbūt labiausiai žinomas dėl savo nesėkmingos 2004 metų prezidentinės kampanijos, perima postą iš Hillary Clinton, kuri per ketverius darbo valstybės sekretoriaus poste metus pelnė nemažai pagyrų.

„Manau, kad Kerry yra beveik geriausia pamaina, kokios galėjo tikėtis Europa“, - AFP sakė T. Barkeris, kuris pridūrė, kad Briuselis ir Berlynas „ganėtinai džiaugėsi“ J. Kerry ir naujojo paskirtojo gynybos sekretoriaus Chucko Hagelio atėjimu.

JAV diplomato sūnus J. Kerry augo tarp Berlyno griuvėsių, vaikystėje skersai ir išilgai išvažinėjo Europą, kovėsi Vietname ir grįžo į JAV kovoti su tuo karu. Nuo 1985 metų jis dirbo JAV Senate, o jo Užsienio ryšių komitetui vadovavo nuo 2009-ųjų.

Paskirdamas J. Kerry naujuoju valstybės sekretoriumi prezidentas Barackas Obama sakė: „Jam nereikės daug mokytis darbe“.

„Johnas Kerry tarsi būtų nužengęs iš vieno tų portretų septintajame Valstybės departamento aukšte. Jis šiam darbui rengėsi dešimtmečius“, - sakė politikos tyrimų ir palaikymo instituto „Brookings Institution“ direktorius užsienio politikai Martinas Indykas.

Per jo paskyrimo svarstymą praėjusią savaitę J. Kerry išdėstė gana aiškius užsienio politikos prioritetus. Jis perspėjo Iraną, jog JAV padarys, „ką privalo“, kad sutrukdytų jam įsigyti branduolinių ginklų, pasakė Kinijai, kad stengsis stiprinti ryšius, ir užsiminė turįs vieną idėją, kaip įpūsti naujos gyvybės Artimųjų Rytų taikos procesui.

J. Kerry taip pat žadėjo būti „ugningas gynėjas“ kovojant su klimato kaita, ragino Jungtines Valstijas aktyviau dalyvauti Afrikos reikaluose ir sakė, kad Vašingtonui reikia „iš naujo įsitraukti“ į kovą su narkotikų kontrabanda Lotynų Amerikoje.

J. Kerry gimė Denveryje Kolorade 1943 metų gruodžio 11 dieną, privilegijuotųjų šeimoje. Jo motina Rosemary priklausė iš prekybos su Kinija turtus susikrovusiam Forbesų klanui ir didelę dalį savo vaikystės bei jaunystės praleido dvare Prancūzijoje.

J. Kerry tėvas Richardas buvo armijos oro pajėgų pilotas, o vėliau ėmė dirbti JAV užsienio tarnyboje.

1970 metais J. Kerry vedė Julią Thorne. Jie susilaukė dviejų dukrų, bet 1988 metais išsiskyrė. 1995-aisiais jis vedė kečupo imperijos paveldėtoją Teresą Heinz.

J. Kerry vaikystė, prabėgusi privačiose mokyklose Šveicarijoje ir Naujojoje Anglijoje, suformavo „Bostono brahmano“ charakterį. Dėl savo internacionalinių pažiūrų jis galiausiai susidūrė su sarkastiška respublikonų kritika.

J. Kerry yra sakęs, jog Antrasis pasaulinis karas ir kraustymasis su tėvu į Berlyną ir Oslą per Šaltojo karo diplomatinius paskyrimus išmokė jį, kad Jungtinėms Valstijoms sprendžiant konfliktus svarbu veikti per tarptautinius aljansus.

1966 metais baigęs teisę Yale'io universitete, J. Kerry pradėjo tarnybą kariniame jūrų laivyne ir savanoriu išvyko kariauti į Vietnamą.

Per antrą 48 dienų tarnybos Vietname ratą, kaip leitenantas, atsakingas už pavojingas kanonierinių laivų „Swift“ misijas Mekongo deltoje, J. Kerry už patirtus sužeidimus buvo apdovanotas trimis medaliais „Purpurinė širdis“, o už drąsą - medaliais „Bronzinė žvaigždė“ ir „Sidabrinė žvaigždė“.

Tačiau iš Vietnamo jis grįžo nusivylęs tuo karu ir 1971 metų balandį liudydamas Kongrese uždavė garsųjį klausimą: „Kaip galite prašyti vyro būti paskutiniu žmogumi, paaukojančiu gyvybę už klaidą?“. Jo pastabos 8-ajame dešimtmetyje pavertė jį karui nepritarusių kairiųjų didvyriu, o 2004-aisiais pastiprino jo rinkimų metų nepritarimą Irako karui.

Tačiau per tuos rinkimus J. Kerry sulaukė kaltinimų dėl nuomonės kaitaliojimo, nes balsavo už mandato suteikimą 2003 metų JAV vadovaujamai invazijai į Iraką, o paskui nepritarė šiam karui.

Reikalus dar labiau pablogino Vietnamo karo veteranų grupė „Swift Boat Veterans for Truth“, išleidusi virtinę piktų reklamų, kuriose J. Kerry buvo kaltinamas melavęs apie savo tarnybą, kad gautų medalių ir taip padėtų savo politinei karjerai.

J. Kerry kaltinimus atrėmė ir pareiškė, kad tos reklamos yra visiškai klaidingos, be to, jas pasmerkė ir jo ilgametis kolega, taip pat karo veteranas, respublikonų senatorius Johnas McCainas, bet J. Kerry vis tiek pralaimėjo 2004 metų rinkimus.

Tačiau jis liko įtakingas senatorius ir, be Užsienio ryšių komiteto pirmininko posto, taip pat dirbo Finansų, Prekybos ir Smulkiojo verslo komitetuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.