Venecijos karnavalas vietiniams padeda užsimiršti

Venecijos gyvenimas nuo sausio pabaigos juda karnavalo ritmu. Šurmulys čia nenutils dar savaitę, tad italai kurį laiką bus atitrūkę nuo kasdienybės rūpesčių. Viską pamiršę jie stebėjo ir „angelo skrydį”, rašo „Lietuvos rytas“, remdamasis „Daily Mail” ir BNS informacija.

Venecijos karnavale tradicinį „angelo skrydį” šiemet atliko 20-metė venecijietė studentė M. Finotto. Įspūdingi karnavalo kostiumai, kuriais puošiasi šventės dalyviai, siuvėjų kuriami visus metus.<br>AP
Venecijos karnavale tradicinį „angelo skrydį” šiemet atliko 20-metė venecijietė studentė M. Finotto. Įspūdingi karnavalo kostiumai, kuriais puošiasi šventės dalyviai, siuvėjų kuriami visus metus.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-02-05 08:34, atnaujinta 2018-03-12 14:13

Venecijos Šv. Morkaus aikštėje tradicinį „angelo skrydį” stebėjo maždaug 70 tūkst. pramogautojų. Daugelis jų vilkėjo rafinuotus kostiumus ir buvo su kaukėmis.

„Angelo skrydis” – kiekvienais metais vykstančio Venecijos karnavalo akcentas.

Šiemet šį triuką atliko 20-metė venecijietė studentė Marta Finotto. Mergina, pasipuošusi raudonais drabužiais ir juoda skrybėle, lynais nusileido nuo 99 metrų aukščio Šv. Morkaus bazilikos varpinės į greta esančią sceną.

Jau ne vieną šimtmetį rengiamas Venecijos karnavalas į kaukių puotas ir teatralizuotus renginius privilioja daugybę italų ir užsienio turistų.

Penktąją dešimtį metų einanti Nadia iš Italijos šiaurės rytuose esančios Bjelos tikino, kad ši šventė bent jau kuriam laikui padeda žmonėms pamiršti Italijos finansinę krizę.

„Kartą per metus pamirštame viską, linksminamės, kitaip gyvenimas neturėtų prasmės”, – kalbėjo Nadia.

Šimtametes tradicijas turinti šventė kasmet žavi Venecijos svečius neįtikėtinai gražiais reginiais. Karnavalo kostiumus italų siuvėjai kuria visus metus, o šios fiestos kaukės jau seniai tapusios Venecijos miesto simboliu.

Vieni šaltiniai skelbia, kad Venecijos karnavalo tradicija siekia XIV a. Ši šventė žymėdavo gavėnios pradžią, nors pats karnavalas nieko bendra su religiniais ritualais neturėjo.

Anaiptol – šventė priminė visišką paleistuvystę. Išsipustę ponai ir damos šėldavo per naktis svaigindamiesi dideliu kiekiu alkoholio.

Kaukės suteikdavo paslaptingumo, ištrindavo skirtumus tarp socialinių grupių ir leisdavo įsijausti į vaidmenį pagal pasirinktą kostiumą.

Tad natūralu, kad viskas, kas įvykdavo tarp persirengėlių, pasibaigus šventei jiems atrodydavo kaip tolimas slogus sapnas.

Bet yra ir teigiančiųjų, kad Venecijos karnavalas pradėtas švęsti XII a. Manoma, kad šventės ištakos siekia 1162 metus, kai Venecija laimėjo karą prieš Akvilėjos valdovą – tada kilo tradicija minint pergalę Šv.Morkaus aikštėje papjauti jautį ir 12 kiaulių.

Šventė pamažu plėtėsi ir 1268 metais pirmą kartą rašytiniuose šaltiniuose, kalbant apie karnavalą, paminėtos kaukės.

XVIII a. renginio populiarumas išblėso. Bet nuo 1979 metų karnavalas vėl ėmė garsinti Veneciją.

Šįmet aštuoniolikos dienų karnavalas, kuris prasidėjo sausio 26-ąją, baigsis vasario 12 d. („Daily Mail”, BNS, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.