J. Assange’as nebetenka šalininkų paramos

8 mėnesius Ekvadoro ambasadoje besiglaudžiantis „WikiLeaks” įkūrėjas praranda įtakingus šalininkus. Pirmoji Julianui Assange’ui viešai nugarą atsuko britų visuomenės veikėja Jemima Khan, rašo „Lietuvos rytas“, remdamasis „Independent” ir „Daily Mail” informacija.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 8, 2013, 1:58 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 8:33 AM

J. Assange’as ir jo rėmėjai prieš porą metų visais įmanomais būdais siekė, kad australas iš Jungtinės Karalystės nebūtų išsiųstas į Švediją. Čia „WikiLeaks” įkūrėjas įtariamas lytiniais nusikaltimais.

Tačiau kai 2010 metų gruodį šalininkai sumokėjo už australą 240 tūkst. svarų sterlingų užstatą, dalis jų nesitikėjo, kad už teisingą pasaulį kovojantis J. Assange’as pats nuspręs vengti teisingumo.

Nuo praėjusio rugpjūčio australas glaudžiasi Ekvadoro ambasadoje Londone.

Pietų Amerikos valdžia, pati ne kartą kritikuota už žmogaus teisių pažeidimus ir žodžio laisvės ribojimą, jam suteikė politinį prieglobstį.

J. Assange’as tokio drastiško žingsnio griebėsi norėdamas išvengti ekstradicijos į Švediją.

Vyras baiminasi, kad Stokholmas gali jį išduoti JAV, kur jam esą grėstų kur kas rimtesni kaltinimai šnipinėjimu.

Viena britų žurnalo „New Statesman” redaktorių J. Khan savo interneto dienoraštyje atskleidė esanti nusivylusi J.Assange’o poelgiais ir dėl to, kad taip pakrypo įvykiai.

„Nesigailiu prisidėjusi prie užstato J. Assange’ui. Bet taip pasielgiau dėl to, kad jis būtų paleistas, kol laukia teismo, o ne dėl to, kad galėtų toliau vengti atsakyti į įtarimus”, – teigė moteris.

39 metų J. Khan pareiškė, kad slaptus dokumentus viešinantis „WikiLeaks” įkūrėjas iš pradžių ją žavėjo, bet dabar įžymybė tinklalapį vertina kaip „demoralizuojantį”.

Ne mažiau kliuvo ir jo įkūrėjui J. Assange’ui, kurį J. Khan netgi palygino su prieštaringai vertinamos Scientologijos bažnyčios įkūrėju Ronu Hubbardu.

Australo „WikiLeaks” įkūrėjo išgarsėjimas, kurį J. Khan gretina su roko žvaigždės populiarumu, esą privertė jį manyti, kad jis yra „aukščiau įstatymo ir nekritikuotinas”.

Pasak J. Khan, ji J. Assange’ą rėmė net tada, kai jis buvo suimtas Jungtinėje Karalystėje dėl įtarimų lytiniais nusikaltimais Švedijoje.

Bet visuomenės veikėja pabrėžia, jog „WikiLeaks” įkūrėją kaltinančios dvi švedės taip pat turi teises.

„Daug kam iš pradžių įtartinas pasirodė įtarimų išžaginimu paskelbimo ir 2010 metų lapkritį Interpolo išduoto arešto orderio J. Assange’ui laikas.

Visa tai įvyko praėjus vos porai dienų po pirmos dokumentų porcijos, keliančios gėdą JAV valstybės departamentui, pasirodymo”, – prisiminė J. Khan.

Dabar ji įsitikinusi: „Kilnūs J. Assange’o tikslai ir noras išvengti JAV teismo nėra aukščiau tų moterų teisės būti išgirstoms Švedijos teisme.”

J. Khan sakė, jog praėjusį rugpjūtį keletą kartų bandė paprašyti J. Assange’o padiskutuoti apie jo kovos su ekstradicija priežastis, tačiau jis kiekvieną sykį atsisakydavo.

„Man buvo pasakyta, jog J. Assange’as „labai užsiėmęs”.

Nors buvau pakviesta atvykti nusifotografuoti Ekvadoro ambasadoje, į kurią jis buvo neseniai pasprukęs, aš atsisakiau”, – teigė britų visuomenės veikėja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.