Magnitskio bylos šešėlis krito ir ant stambiausio Moldovos banko

Moldova taip pat tiria Rusijos valdininkų, susijusių su nužudyto teisininko Sergejaus Magnitskio tirta pinigų plovimo byla, veiklą. Manoma, kad vadinamoji „Kliujevo grupė“, į kurios sudėtį įėjo aukšti Rusijos Vidaus reikalų ministerijos ir Federalinės saugumo tarnybos pareigūnai, dalį iš Rusijos biudžeto pavogtų pinigų pervesdavo per vieną stambiausių Moldovos bankų „Banca de Economii“, rašo newsru.com.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 11, 2013, 7:34 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 3:37 AM

Patikrinimas buvo pradėtas 2012 m. gruodį, prašant investicinio fondo „Hermitage Capital“ teisininkams, dar birželį pranešusiems apie nelegalius pinigų pervedimus, kurių suma – apie 53 mln. dolerių. Kompanijos duomenimis, per šias operacijas 2008 m. į banko sąskaitas pervesti iš Rusijos biudžeto pavogti pinigai, kurie po to buvo pervedami į Austriją, Estiją, Suomiją, Latviją, Lietuvą, Šveicariją, Honkongą ir Kiprą.

Universaliojo taupomojo banko, per kurį buvo vykdomas neteisėtas mokesčių grąžinimas, apėmęs daugiau kaip 3 mlrd. rublių sumą, vadovas buvo Dmitrijus Kliujevas. 2006 m. bankininkas nuteistas už bandymą pavogti 97 proc. Michailovsko metalurgijos kombinato akcijų.

„Moldovos nacionalinis antikorupcijos centras iškėlė baudžiamąją bylą pagal 243 straipsnį dėl pinigų plovimo“, - sakė Moldovos nacionalinio antikorupcijos centro atstovė Anžela Starinski. Iki šiol nė viena sąskaita nebuvo įšaldyta. Dėl nekaltumo prezumpcijos įtariamųjų pavardės neatskleidžiamos. Žinoma, kad šios svarbios bylos eigą seka pats Moldovos premjeras Vladas Filatas.

Banko „Banca de Economii“ padėtis šiuo metu ir taip nelengva. Buvusį banko vadovą, kuris vadovavo jam, kai buvo atlikta „Kliujevo operacija“, Grigorijų Gačkevičių praėjusią savaitę policija sulaikė Kišiniovo oro uoste už tai, kad jis prisidėjo prie didelių sumų kreditų išdavimo ofšorinėms kompanijoms ir taip sukėlė bankui bankroto riziką.

„Hermitage Capital“ vadovo Billo Browderio manymu, pinigų plovimo atvejis gali atsiliepti ne tik paties banko reputacijai, bet ir Moldovos santykiams su Europos Sąjunga. Tai šaliai labai nepalanku, nes šių metų lapkritį premjeras V. Filatas ketina pasirašyti su ES asociacijos ir laisvos prekybos sutartis ir tikisi, kad šiais metais ES imsis žingsnių, kad Moldovai būtų suteiktas bevizis režimas.

„Moldova yra kertinis tranzitinis Magnitskio bylos pinigų plovimo punktas, tad šis tyrimas rimtai padidins Europos teisėsaugos institucijų galimybes surasti ir suimti tuos, kurie susiję su šia byla, - sakė B. Browderis. - Tai, kaip moldavai pasielgs, ką padarys ar ko nepadarys šiuo atveju, taps rimtu rodikliu, ar jie yra patikimi partneriai ir gali įstoti į ES struktūras“.

Be Moldovos, su Magnitskio byla susijusių finansinių operacijų tyrimu užsiima dar keturios šalys – Lietuva, Šveicarija, Kipras ir Latvija. Vienintelė Lietuva pranešė užšaldžiusi ofšorinių įmonių sąskaitas Ūkio banke. Likusių šalių pareigūnai oficialių komentarų nepateikė.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.