Pasaulis jau aptarinėja kandidatus į Benedikto XVI vietą (atnaujinta)

Specialiai lrytas.lt, Roma

Šioje nuotraukoje užfiksuota, kaip Benediktas XVI skaito pranešimą, skelbiantį apie atsistatydinimą.<br>AP
Šioje nuotraukoje užfiksuota, kaip Benediktas XVI skaito pranešimą, skelbiantį apie atsistatydinimą.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

Paulius Jurkevičius

Feb 11, 2013, 7:33 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 3:37 AM

Popiežius Benediktas XVI vasario pabaigoje ketina atsistatydinti. Tokią netikėtą žinią išplatino Vatikanas.

Tai pirmasis popiežiaus atsistatydinimas per 600 metų - nuo viduramžių laikų. Benedikto XVI atsistatydinimas buvo staigmena net artimiausiai jo aplinkai. Šiuo metu pontifikui 85 metai.

Popiežiumi jis tapo 2005 m. balandį po jo pirmtako popiežiaus Jono Pauliaus II mirties.

Pasaulietinis Benedikto XVI vardas ir pavardė - Josephas Aloisas Ratzingeris. Jis gimė Vokietijoje, Bavarijos Marktlio prie Ino upės miestelyje, 1927 m. balandžio 16 d.

Popiežius Benediktas XVI laikomas konservatyvių pažiūrų, griežtu Katalikų bažnyčios tradicijų rėmėju.

Jis yra atvirai pasisakęs prieš homoseksualumą, tos pačios lyties atstovų santuokas, eutanaziją, abortus, klonavimą, prezervatyvus bei moteris kuniges.

Tarp kandidatų - aukščiausiųjų pavardės

Vos paskelbus apie atsistatydinimą, pasaulyje prasidėjo prognozių maratonas, aptariantis kandidatūras į 266 apaštalo Petro įpėdinius. Minimos kelios aukščiausių Bažnyčios hierarchų pavardės.

Popiežiumi turi vilčių tapti austrų kardinolas, Vienos arkivyskupas Christophas Schoenbornas. Italų pozicijos kovoje dėl apaštalo Petro sosto - tradiciškai stiprios: įtakingu vadinamas neseniai į Milaną paskirtas arkivyskupas Angelo Scola. Kalbama ir apie popiežiaus kultūros ministro teologo kardinolo Gianfranco Ravasio galimybes tapti popiežiumi.

Iš užsienio hierarchų išskiriamas jaunas Manilo arkivyskupas Luis Antonio Tagle, jį į kardinolus įšventino Benediktas XVI. Vokiečių kilmės San Paolo (Brazilija) kardinolas Odilo Pedro Schereras taip pat minimas „papabili“ – kandidatų į popiežius sąraše.

Argentinietis kardinolas Leonardo Sandri yra įtakingas Vatikano kurijos kardinolas. Šiaurės Amerikoje išskiriami amerikietis JAV vyskupų konferencijos pirmininkas kardinolas Timothy Dolan. Tuo tarpu įtakingas kardinolas Marc Oullet yra iš gretimos Kanados. Tiesa, Afrika taip pat turi rimtų kandidatų, pavyzdžiui kardinolas Francis Arinze. Arba kardinolas iš Ganos Peteris Turksonas.

Atsistatydina dėl senatvės

Kaip praneša radiovaticana.va, popiežius paskelbė, kad atsistatydins iš pareigų vasario 28 d.

„Brangūs broliai, aš pakviečiau jus į šią konsistoriją ne tik dėl trijų kanonizacijų, bet ir norėdamas pranešti jums apie sprendimą, kuris labai svarbus bažnyčios gyvenimui. Pakartotinai išsinagrinėjęs savo sąžinę prieš Dievą, aš įsitikinau, kad mano jėgos, dėl senyvo amžiaus, nebėra tinkamos deramai vykdyti šventojo Petro tarnystei.

Aš puikiai suprantu, kad ši tarnystė dėl savo esmingo dvasinio pobūdžio turi būti atliekama ne tik žodžiais ir darbais, bet ir maldomis bei kančiomis. Tačiau šiandieniniame pasaulyje, kuriame vyksta tokie greiti pokyčiai ir purto klausimai, turintys gilią reikšmę gyvenimui ir tikėjimui, norint vadovauti Šv. Petro sostui ir skelbti evangeliją, būtina dvasios ir kūno stiprybė – stiprybė, kuri per pastaruosius keletą mėnesių manyje taip sumažėjo, jog aš turiu prisipažinti nesugebantis adekvačiai atlikti man patikėtų pareigų.

Dėl šios priežasties, gerai žinodamas šio veiksmo rimtumą, visiškai laisva valia aš atsisakau Romos vyskupo, Šv. Petro įpėdinio pareigų, kurios man buvo patikėtos 2005 m. balandžio 19 d. Nuo 2013 m. vasario 28 d. 20 val. Romos sostas, Šv. Petro sostas bus laisvas, ir Konklava turės išrinkti naują aukščiausiąjį pontifiką“.

Popiežiaus brolis Georgas Ratzingeris naujienų agentūrai DPA sakė, kad pontifikui jo gydytojas patarė daugiau nebesileisti į transatlantines keliones ir per kelis mėnesius apsispręsti dėl atsistatydinimo.

Pasak G. Ratzingerio, broliui yra vis sunkiau vaikščioti, ir jo atsistatydinimas yra „natūralus procesas“. „Jo amžius kalba už save. Būdamas tokio amžiaus, mano brolis nori daugiau ilsėtis“, - sakė popiežiaus brolis.

„Popiežius atsistatydinimo savo laisva valia ir niekieno nepaveiktas“, – spaudos konferencijoje sakė popiežiaus atstovas spaudai tėvas Federico Lombardi.

Apie ligas nepraneša Aiškindamas popiežiaus sprendimą atsisakyti apaštalo Petro įpėdinio sosto, Vatikano spaudos tarnybos vadovas kelis kartus pabrėžė žodžius „incapacita‘ di amministrare“ – išvertus iš italų kalbos – nesugebėjimas administruoti Bažnyčią. Kartu Benediktas XVI pabrėžia, jog šiuo momentu Bažnyčią reikia „administruoti tinkamai“.

Spaudos konferencijoje iki šiol nebuvo minimos kokios nors specifinės popiežiaus ligos ar patologijos, kurios galėtų užkirsti kelią Josepho Ratzingerio apaštalinei misijai.

„Jokiomis ūmiomis ar kitokiomis ligomis pontifikas šiuo metu neserga, žinoma, derėtų atsižvelgti į popiežiaus amžių“, – aiškino F. Lombardi.

Naujas popiežius - iki Velykų

Benediktui XVI paskelbus apie būsimą atsistatydinimą, Vatikanas pirmadienį pranešė, kad naują popiežių tikimasi išrinkti kitą mėnesį.

„Naują popiežių turėtume turėti Velykoms (kovo 31-ąją)“, - žurnalistams sakė Federico Lombardi, kuris pridūrė, kad Konklavą galima būtų sušaukti per 15 ar 20 dienų po atsistatydinimo. 

Popiežių renka kardinolai, Vatikane susirinkę į vadinamąją konklavą. Popiežius renkamas pagal griežtas taisykles, kurios per šimtmečius vis kito.

Kas yra konklava? Šiuo terminu vadinamas kardinolų susitikimas, kurio metu renkamas naujasis popiežius. Antra vertus, konklava vadinama nuo išorės pasaulio atskirta patalpa Vatikane, kurioje kardinolai priimta savo sprendimą. Konkrečiai popiežiaus rinkimai vyksta garsiojoje Siksto koplyčioje. Kardinolai posėdžiauja atskirti, kad jiem nebūtų daroma išorės įtaka ir kad jie kiek įmanoma greičiau susitartų. Balsavimo teisę turi visi jaunesni nei 80 metų amžiaus kardinolai. Jie konklavos pradžioje įsipareigoja laikytis visiško slaptumo. Automatinė bausmė už slaptumo sulaužymą yra ekskomunika.

Lietuvos prezidentė dėkoja popiežiui

Prezidentė Dalia Grybauskaitė dėkoja atsistatydinančiam popiežiui Benediktui XVI.

„Nuoseklus popiežiaus Benedikto XVI raginimas spręsti konfliktus remiantis pagarbos, dialogo ir susitaikymo principais išlieka kaip ilgalaikis įpareigojimas visai tarptautinei bendruomenei“, – rašoma prezidentės socialinio tinklapio paskyroje.

„Lietuva linki popiežiui Benediktui XVI tvirtos sveikatos ir dėkoja už nuoširdžią paramą mūsų valstybei“, – priduria šalies vadovė.

D. Grybauskaitės audiencija pas popiežių įvyko 2010 m. gruodžio 10 dieną. Tąsyk su Benediktu XVI prezidentė aptarė Katalikų bažnyčios vaidmenį valstybės gyvenime, žmogiškųjų vertybių stiprinimą politikoje, aktualius tarptautinės politikos klausimus – migraciją, kovą su korupcija, ekonominę ir socialinę politiką, bendradarbiavimą plėtojant civilizacijų dialogą.

Lietuvos vyskupų konferencijos generalinis sekretorius ir Lietuvos kariuomenės ordinaras vyskupas Gintaras Grušas:

„Popiežiaus sprendimas buvo netikėtas. Kad popiežiaus sveikata silpnėjo ir krūvis didėjo, buvo matoma. Ir Jonas Paulius II svarstė atsistatydinimo klausimą. Bet, matyt, suprato, kad jo kančia bus liudijimas.

Lietuvos bažnyčia eina kartu su visuotine bažnyčia. Nematau, kad joje būtų didelių pasikeitimų.

Popiežiaus atsistatydinimas yra numatytas kodekse bažnytinės teisės. Tai retai įgyvendinama. Moderniais laikais tai naujiena. Popiežius paskelbė, kad nuo vasario 28 dienos reikia laikyti Šv. Sostą neužimtą. Tada prasidės procedūros, kurios pradeda galioti, kai popiežius miršta.

Sunku pasakyti, per kiek laiko bus išrinktas naujas popiežius. Pastaraisiais laikais Konklavos sušaukimas priklausydavo nuo gedėjimo laiko po popiežiaus mirties. Dabar to nebus, bet irgi prireiks laiko, kad kardinolai susitiktų ir pakalbėtų dar prieš Konklavą.

Teoriškai išrinkti gali būti visi kardinolai ir ne tik jie. Tradicija numato, kad popiežius renkamas iš kardinolų, bet teoriškai Konklava galėtų rinkti bet kurį tikintįjį.

Su kardinolu Audriu Juozu Bačkiu, kuris irgi turėtų dalyvauti Konklavoje, dar neturėjau progos kalbėti apie tai. Nežinau jo nuomonės ir minčių šiuo klausimu.“

Išrinkimas nebuvo netikėtas

Vokietis J. Ratzingeris buvo vyriausias kardinolas, išrinktas popiežiumi nuo Klemenso XII laikų, kuriam 1730 m. taip pat buvo 78 metai.

Tai pirmasis vokietis popiežius nuo Viktoro II (1055-1057 m.). Tačiau šis pirmasis per šimtmečius popiežius iš Vokietijos ilgus metus gyveno Vatikane.

J. Ratzingeris buvo vienas artimiausių velionio popiežiaus Jono Pauliaus II patikėtinių.

Mirus Jonui Pauliui II, vokiečių kardinolas vadovavo Šventojo Tėvo laidotuvių mišioms bei kasdieniams kardinolų posėdžiams, kuriuose buvo aptarinėjamas būsimasis popiežiavimo laikotarpis.

Kardinolų kolegijos dekano pareigas užėmęs J. Ratzingeris dėl savo griežtų konservatyvių pažiūrų yra pelnęs „Dievo rotveilerio“ pravardę.

Tačiau, nepaisant su J. Ratzingerio asmenybe siejamų prieštaravimų, jau kurį laiką jis buvo laikomas daugiausia galimybių tapti naujuoju Romos katalikų bažnyčios vadovu turinčiu kardinolu. Jo galimybes geriausiai vertino net lažybų kontoros.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.