Praėjus 150 metų po mirties palaidota „baisiausia pasaulio moteris“

Praėjus 150 metų po mirties pagaliau palaidota bjauriausia pasaulyje moterimi vadinta Julia Pastrana. 1834 m. šiaurinėje Meksikoje gimusi moteris kentė nuo hipertrichozės ir dantenų hiperplazijos, turėjo itin plaukuotą veidą ir storas lūpas. Dėl savo išvaizdos indėnų kilmės moteris neturėjo ramybės nei būdama gyva, nei po mirties. Ji buvo vadinama moterimi meška, moterimi beždžione ir vežiojama su išsigimėlių cirku, o po mirties jos kūnas buvo balzamuotas ir tęsė savo „darbą“. Ir tik antradienį J. Pastranos palaikai atgulė amžinojo poilsio jos gimtinėje Meksikoje.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 13, 2013, 4:29 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 12:02 AM

J. Pastranos liga buvo įgimta. Visas jos kūnas, išskyrus delnus ir pėdas, buvo padengtas juodais plaukais. Pasak amžininkų, moteris buvo mažo ūgio – apie 138 cm. Visa tai ją darė panašią į gorilą.

Jaunystėje J. Pastrana dirbo tarnaite, o 1854 m. ją įkalbėjo už pinigus pasirodyti išsigimėlių šou Niujorke. Po kurio laiko J. Pastraną perpirko JAV impresarijus Theodore'as Lentas. Šis išmokė ją šokti ir dainuoti trimis kalbomis, o tada išsivežė į pasaulines gastroles kartu su būriu kitų barzdotų ir plaukuotų moterų. Šou buvo rodomas ir Europoje.

1857 m. Th. Lentas vedė J. Pastraną, o po dvejų metų savo šou dalyves atvežė į Maskvą. Per gastroles Maskvoje J. Pastrana pastojo ir 1860 m. pagimdė berniuką, kurio kūnas, kaip ir motinos, visas buvo padengtas plaukais. Tačiau kūdikis išgyveno tik 3 dienas, o motina, praėjus 5 dienoms po gimdymo, taip pat mirė nuo komplikacijų.

Th. Lentas paprašė Maskvos universiteto profesoriaus mumifikuoti jo žmoną ir sūnų ir jų palaikus įdėjo į stiklinę spintą, kad galėtų demonstruoti parodose. Kai susidomėjimas mumijomis atslūgo, impresarijus jas atidavė keliaujančiam kuriozų muziejui.

J. Pastranos palaikai ir naujo buvo atrasti 1921 m. Norvegijoje ir demonstruojami „siaubo kambaryje“. Mumijos buvo viešai eksponuojamos iki pat aštuntojo dešimtmečio, kuomet visuomenė pasipiktino valdžios planais surengti jų „turą“ į JAV. Tada mumijos buvo paslėptos saugykloje. 1976 m. rugpjūtį kūdikio mumiją išniekino vandalai, o vėliau, kai kuriais duomenimis, likučius sugraužė pelės.

1979 m. J. Pastranos palaikai buvo pavogti, bet policija juos rado. Pradžioje jie buvo saugomi Oslo teismo medicinos institute, o nuo dešimtojo dešimtmečio – užanstpauduotame karste Oslo universiteto anatomijos katedroje. 2012 m. po daugybės Meksikos bendruomenės atstovų prašymų pagaliau sutiko sugrąžinti moters palaikus į tėvynę.

Amžinojo poilsio J. Pastrana atgulė praėjus 153 m. po savo mirties Meksikos Sinaloa valstijoje. Baltas karstas skendėjo rožių vainikuose. Atiduoti pagarbos tragiško likimo moteriai, per gyvenimą ir po mirties patyrusiai gausybę patyčių, susirinko daug jos žemiečių.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.