Per Pietų ašigalio vandenis ir kalnus – su senoviškais drabužiais

Ne vienas prieš 100 metų į Antarktidos tyrinėjimus leidęsis drąsuolis atšiauriausiame pasaulio žemyne atsisveikino su savo gyvybe. Toks likimas grėsė ir legendiniam airių kilmės tyrinėtojui Ernestui Shackletonui. Šis vyras, ledams pražudžius jo laivą, tik per stebuklą nežuvo pats ir nepražudė savo bendražygių. E. Shackletono patirtus išbandymus pasiryžo atkartoti britų ir australų nuotykių ieškotojai. Iš alinančios kelionės jie grįžo nušalusiomis galūnėmis.

Daugiau nuotraukų (1)

AP ir lrytas.lt inf.

Feb 18, 2013, 5:03 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 3:27 PM

Gamtosaugininkas Timas Jarvisas ir dar penki vyrai sausio pabaigoje 6,8 metro ilgio valtimi išplaukė iš Dramblio salos. Po 19 dienų, šį pirmadienį, atšiauriais arktiniais vandenimis nuplaukę 1,3 tūkst. kilometrų, pasiekė banginių medžiotojų stotį atokioje Pietų Džordžijos saloje.

Nuotykių ieškotojai kelionėje vengė naudotis moderniomis priemonėmis siekdami patirti tai, ką teko išgyventi 1916 metais į bėdą pakliuvusiems keliautojams.

Jie netgi vilkėjo tokiais drabužiais, kokius prieš šimtmetį dėvėjo Antarktidos tyrinėtojai, nešėsi senovišką įrangą. Tačiau atšiaurias gamtines sąlygas atlaikė ne visi.

„Tai buvo didinga, išties didinga. Mes sugebėjome atvykti, nepaisant visų kliūčių“, - džiaugėsi Australijos ir Jungtinės Karalystės pilietybę turintis T. Jarvisas.  

Per kelionę T. Jarvisui, kuris į ekspediciją Antarktidoje leidosi ne pirmą kartą, nušalo dešinė pėda. Nepaisant to, antradienį jis planavo nukeliauti ir iki E. Shackletono kapo, kuris mirė Pietų Džordžijos saloje 1922 metais ir buvo čia palaidotas.

Ekspedicijai vadovavęs T. Jarvisas – ne vienintelis, kuriam teks gydytis kojų nušalimus. Trys vyrai po kelionės jūra neištvėrė kopimo per kalnuotą salą dėl tų pačių negalavimų. Jų kojos nušalo ne tik todėl, kad buvo šalta, bet ir todėl, kad valtyje jos nuolat šlapo.

„Valtis buvo tik 6,8 metro ilgio. Vienu metu tik keturi vyrai galėjo būti kajutėje, o kiti du privalėjo likti denyje. Į juos daužėsi 8 metrų bangos. Jie nuolat buvo šlapi ir sušalę, todėl visi atvyko turėdami didesnius ar mažesnius nušalimus“, - pasakojo Pietų Džordžijos saloje keliautojus pasitikęs projekto vadybininkas Kimas McKay. E. Shackletonas į kalnus kopė be palapinės. Taip pat daryti norėjo ir T. Jarvisas. Tačiau, užklupus pūgai, vyrai nusprendė sušilti moderniose palapinėse ir miegmaišiuose. Vienas komandos narys pasuko atgalios ir prie grupės prisijungė vėliau, apsivilkęs šiuolaikiniais drabužiais.

Legendinis Antarktidos tyrinėtojas E. Shackletonas ir jo 27 asmenų komanda piečiausiame Žemės taške įstrigo, kai netoli Dramblio salos į ledus įstrigo jų laivas „Endurance“. Ilgainiui spausdamiesi ledai laivą sutraiškė ir paskandino.

Vyrai gelbėjimosi valtimis pasiekė Dramblio salą. 22 komandos nariai pasiliko šioje saloje, o jų vadovas E. Shackletonas su keliais vyrais leidosi ieškoti pagalbos į Pietų Džordžijos saloje esančią banginių medžioklės stotį. Po 15 dienų jie pasiekė Pietų Džordžiją. Vyrams dar teko įveikti per 50 kilometrų kalnuotu salos paviršiumi, kol jie pasiekė savo kelionės tikslą. Stotyje keliautojams pavyko susisiekti su Čilės vyriausybe. Po kelių mėnesių Čilės laivas visą komandą laimingai pargabeno į civilizaciją.

Nors Australijoje gyvenantis T. Jarvisas legendinę kelionę siekė atkurti kuo tiksliau, vis dėlto buvo nustatęs tam tikras ribas. Pavyzdžiui, valgyti saliamį, o ne pingvinų ir ruonių mėsą, kuri palaikė gyvybę E. Shackletono vyrams.

„Šie pirmieji tyrinėtojai buvo plieniniai vyrai medinėse valtyse“, - sakė T. Jarvisas, pridurdamas, kad viliasi, jog jiems pavyko bent iš dalies atkartoti tai, kas įvyko prieš šimtmetį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.