Pretorijos teisme - O. Pistoriaus ašaros ir žmogžudystės detalės (atnaujinta)

Savo merginos nužudymu įtariamas Pietų Afrikos Respublikos (PAR) sprinteris Oscaras Pistorius jau praėjusį penktadienį teisme išgirdo, kad jam pareiškiami kaltinimai nužudymu. Antradienį pirmasis į olimpines žaidynes patekęs neįgalus atletas jau klausėsi detalaus pasakojimo, kaip jis nužudė Reevą Steenkamp trimis šūviais. Prokurorai oficialiai patvirtino, kad bėgimo žvaigždė kaltinama žmogžudyste, kuri buvo iš anksto apgalvota ir suplanuota.

O. Pistorius kūkčiojo kiekvienąkart, kai būdavo paminimas R. Steenkamp vardas.<br>AP
O. Pistorius kūkčiojo kiekvienąkart, kai būdavo paminimas R. Steenkamp vardas.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

AP, BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 19, 2013, 5:25 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 1:07 PM

Antradienį Pretorijos teisme nusprendė, kad sprendimas paleisti ar ne O. Pistorius už užstatą bus priimtas trečiadienį.

Nušovė vonioje?

Sportininkas buvo apkaltintas tyčiniu savo draugės nužudymu per šv. Valentino dieną - prokurorai pareiškė, kad savo draugę nušovė pro užrakintas vonios duris.

Sportininko advokatai tvirtino, kad R. Steenkamp, kuri tą pačią dieną buvo palaidota, žūtis nėra žmogžudystė.

Tačiau 26 metų O. Pistorius apsiverkė išgirdęs prokurorų pasakojimą, kaip jis pakilo iš lovos miegamajame, užsidėjo kojų protezus, su jais nužingsniavo lygiai septynis metrus ir ėmė šaudyti į vonios kambarį, kuriame tuo metu buvo R. Steenkamp.

Kaltintojas Gerrie Nelas sakė, kad O. Pistorius savo prabangiuose namuose Pretorijoje apsiginklavo, užsidėjo savo protezus, nuėjo septynis metrus ir pro užrakintas vonios duris paleido keturis šūvius. Trys kulkos pataikė į siaubo apimtą R. Steenkamp, kuri buvo mirtinai sužeista.

„Ji niekur negalėjo pabėgti“, - sakė kaltintojas ir pridūrė, kad O. Pistorius „nušovė neginkluotą nekaltą moterį“.

Taip pat aiškėja, kad O. Pistorius išlaužė antrajame aukšte esančio vonios kambario duris ir laiptais nunešė auką žemyn.

Prokuroras teigė, kad 29 metų R. Steenkamp į O. Pistoriaus namus atvyko trečiadienį vakare, su krepšiu nakčiai, todėl negalima tvirtinti, kad sportininkas ją galėjo palaikyti įsibrovėliu.

Neigia savo kaltę

Pats O. Pistorius griežtai paneigė, kad tyčia nušovė savo mylimąją.

„Aš neketinau žudyti savo merginos Reevos Steenkamp“, - nurodė jis, duodamas rašytinius parodymus, kurie buvo perskaityti teismo posėdyje Pretorijoje ir kuriuose jis taip pat prisipažino „be galo mylėjęs“ savo merginą.

O. Pistorius tikino, kad jis buvo „kupinas siaubingos baimės, kad kažkas pro atvirą langą įsibrovė į jo namus, jis šovė į vonios kambario duris“, už kurių tuomet slėpėsi R. Steenkamp.

„Paleidau šūvius į duris ir sušukau prie tualeto“, - sakoma savo merginos tyčiniu nužudymu kaltinamo O. Pistoriaus pareiškime. 

Beje, užsienio žiniasklaida praneša, kad sportininko namuose policija rado draudžiamų steroidų.

Kūkčiojo teisme

O. Pistorius, kuris vilkėjo juodą kostiumą, mėlynus marškinius ir buvo užsirišęs pilką kaklaraištį, į teismą atvyko antrą kartą po vasario 14 dienos žmogžudystės. Jis kūkčiojo kiekvienąkart, kai būdavo paminimas R. Steenkamp vardas.

26 metų bėgikas, kuris pernai įkvėpė milijonus, kai tapo pirmuoju abiejų kojų neturinčiu sportininku, dalyvavusiu olimpiadoje, kalbėjo tik tada, kai patvirtino, kad anksčiau nebuvo teistas.

„Taip, Jūsų kilnybe“, - pasakė jis drebančiu balsu. Magistrato teisėjas Desmondas Nairas paprašė O. Pistoriaus kalbėti garsiai, ir šis frazę pakartojo garsiau.

O. Pistoriaus galinga teisininkų komanda atmetė teiginius, kad ta žmogžudystė buvo apgalvota iš anksto.  

O. Pistoriaus advokatas Barry Rouxas teisme pareiškė, kad jo klientas negalėjo žinoti, kas yra vonios kambaryje. Esą atletas savo širdies draugę palaikė įsibrovėliu, todėl R. Steenkamp mirties negalima laikyti žmogžudyste, o O. Pistorius turėtų būti paleistas už užstatą.

„Mes tvirtiname, kad tai – net ne žmogžudystė. Nėra jokio pripažinimo, kad įvyko žmogžudystė“, - teigė B. Roux.

Vis dėlto prokuroras G. Nelas tvirtina, jog nužudymas buvo suplanuotas būtent todėl, kad O. Pistorius ketino policijai paaiškinti manęs, jog šaudo į įsibrovėlį.

„Visa tai buvo planavimo dalis. Juk kodėl plėšikas užsirakintų vonios kambaryje? – klausė G. Nelas. – Sausas faktas – jis priėjo prie vonios kambario, pamatė uždarytas duris ir iššovė. Esą su motyvu susitvarkys vėliau. Tai nebuvo instinktyvi gynyba nuo užpuoliko – kaltinamasis užsidėjo protezus, pasiėmė ginklą ir nuėjo septynis metrus, kad iššautų.

Savo ruožtu, B. Rouxas užginčijo teiginį, kad O. Pistorius prieš imdamas šaudyti užsidėjo protezus, ir tvirtino, jog sportininkas manė, kad vonioje esantis žmogus yra įsibrovėlis.

„Pateiksime teismui bylą po bylos, kai vyrai per nelaimingus atsitikimus nušovė žmonas, ... galvodami, kad tai buvo įsibrovėlis, - sakė B. Rouxas. - Ar dabar tai iš anksto apgalvota žmogžudystė?“

B. Rouxas taip pat tvirtino, kad O. Pistorius išlaužė duris norėdamas padėti R. Steenkam.

Smūgis karjerai

Ši žmogžudystė sustabdė O. Pistoriaus karjerą, jis turėjo atšaukti dalyvavimą varžybose Australijoje, Brazilijoje, Didžiojoje Britanijoje ir JAV nuo kovo iki gegužės.

Šiam Johanesburge gimusiam bėgikui abi kojos žemiau kelių buvo amputuotos, kai jis buvo 11 mėnesių amžiaus, nes jis gimė be šeivikaulių.

Port Elizabete baltomis gėlėmis papuoštas R. Steenkamp karstas antradienį buvo atvežtas į krematoriumo koplyčią. Laidotuvių dalyviai sveikindamiesi apsikabindavo vienas kitą.

„Tarsi tik dabar pradedu suprasti, kad iš tikrųjų esu čia, kad jos tikrai nebėra“, - sakė viena velionės klasės draugių iš privačios katalikiškos mokyklos Bongiwe Gaxambaa.

Pirmadienį paskelbtame interviu R. Steenkamp motina jos mirtį pavadino siaubinga.

June Steenkamp PAR laikraščiui „The Times“ sakė: „Kodėl? Kodėl mano mažoji mergaitė? Kodėl tai įvyko? Kodėl jis tai padarė?“

„Ji turėjo tiek savęs atiduoti, o dabar visa tai dingo. Tiesiog - jos nebėra... Akimirksniu... nuostabiausio kada nors gyvenusio žmogaus čia nebėra“, - sakė ji.

Šeima nurodo, kad nejaučia pagiežos O. Pistoriui, bet nori aiškumo dėl R. Steenkamp mirties.

„Šeima nejaučia priešiškumo ar neapykantos, nieko panašaus, tik (turi) klausimų, ir mes suprantame, kad tai išaiškės“, - AFP sakė Reevos dėdė Michaelas Steenkampas.

Šeštadienį viena televizijos laida apie įžymybes parodė filmuotą medžiagą, kaip R. Steenkamp kalba apie būtinybę palikti pozityvų pėdsaką gyvenime. Po jos mirties tie žodžiai skambėjo labai jaudinamai.

„Ne tik tavo gyvenimo kelionė, bet ir tai, kaip išeini,... yra labai svarbu, turi padaryti poveikį arba pozityviai, arba negatyviai“, - sakė ji.

Ne bėgimo takelyje - audringas gyvenimas

O. Pistorius, kuris ne bėgimo takelyje gyveno audringą asmeninį gyvenimą, kupiną neapdairių poelgių, gražių moterų, ginklų ir greitų automobilių, subūrė galingą advokatų, medicinos specialistų ir viešųjų ryšių ekspertų komandą.

Vadovavimą jo viešiesiems ryšiams perėmė Stuartas Higginsas, buvęs britų bulvarinio leidinio „The Sun“ redaktorius, kurio ilgame klientų sąraše yra „British Airways“, „Chelsea FC“ ir „Manchester United“.

Vienas jo advokatų, Kenny Oldwage'as, gynė vairuotoją, 2010 metais padariusį avariją, per kurią žuvo buvusio prezidento Nelsono Mandelos provaikaitė Zenani. Vairuotojas buvo išteisintas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.