Deimantų pagrobimas Briuselio oro uoste - įžūliai paprastas

Vienai didžiausių pastarojo dešimtmečio deimantų vagysčių neprireikė nei šūvių, nei žmonių aukų. Vertingas siuntinys su deimantais iš atidžiai saugomo objekto – Briuselio oro uosto pagrobtas per 5 minutes.

Vienas apiplėšime naudotų automobilių tą pačią naktį buvo rastas sudegintas 20 km nuo oro uosto.
Vienas apiplėšime naudotų automobilių tą pačią naktį buvo rastas sudegintas 20 km nuo oro uosto.
Daugiau nuotraukų (1)

Guoda Pečiulytė

Feb 20, 2013, 8:21 AM, atnaujinta Mar 11, 2018, 12:39 PM

Neįtikėtinai įžūli vagystė buvo įvykdyta taip greitai, kad lėktuvo, iš kurio buvo pagrobtos brangenybės, keleiviai net nespėjo nieko suprasti.

„Paprastai vos įlipę į lėktuvą žmonės ne dairosi pro langus, o užsiima kitais dalykais”, – teigė vienas lėktuve apiplėšimo metu buvusių keleivių.

Kol iš Briuselio į Ciurichą turėjusio skristi šveicarų avialinijų „Swiss” lėktuvo keleiviai užsiėmė savais reikalais, prie lėktuvo privažiavo du automobiliai su policijos švyturėliais.

Iš jų išlipo aštuoni policininkų uniformas dėvintys, tačiau veidus kaukėmis dengiantys ginkluoti vyrai. Kaip tik tuo metu oro uosto darbuotojai, stebimi apsaugos darbuotojų, iš furgono krovė brangią siuntą į lėktuvą.

Į abu pilotus ir apsaugos darbuotojus ginklais nusitaikęs aštuonetas išlaužė lėktuvo saugyklos duris ir pagrobė 120 siuntinių. Manoma, kad juose galėjo būti aukso ir daugybė nešlifuotų deimantų.

Krovinys Ciuricho nepasiekė

Į paprastai itin saugomą teritoriją nusikaltėliai pateko išlaužę oro uosto statybas užtvėrusią metalinę tvorą. Pro tą pačią skylę tvoroje nusikaltėliams pavyko ir pasprukti.

Tą patį vakarą vienas apiplėšime naudotų automobilių buvo surastas maždaug 20 kilometrų nuo oro uosto. Tiesa, visiškai sudegintas.

Nors pagrindiniame Belgijos oro uoste buvo įvykdyta viena didžiausių šio amžiaus vagysčių, skrydžių tvarkaraštis nebuvo sutrikdytas. Atšauktas vienintelis reisas, kuriuo į Šveicariją turėjo būti skraidinama apie 30 keleivių ir brangakmeniai.

„Mūsų niekas neinformavo, kad lėktuvu bus gabenamas ir itin vertingas siuntinys. Iš pradžių nepastebėjome nieko įtartina. Tik vėliau atkreipiau dėmesį į bruzdesį pilotų kabinoje.

Apie tai, kas įvyko, tik po kurio laiko pranešė stiuardesė. Tačiau panika nekilo, nes buvome užtikrinti, kad pavojus jau nebegresia.

Pralaukėme 4 valandas, kol visus keleivius apklausė ir orlaivį patikrino policijos pareigūnai.

Tik vėliau buvo pranešta, kad skrydis atšaukiamas”, – pasakojo vienas Ciuricho nepasiekęs keleivis.

Nusivilia saugumu Belgijoje

Kol kas neskelbiama, kokiu tikslu į Šveicariją buvo gabenamas vertingasis krovinys.

Antverpeno deimantininkus vienijančio Pasaulio deimantų centro atstovės spaudai Caroline De Wolf teigimu, deimantai galėjo būti gabenami arba pirkėjui, arba šlifuoti į Šveicariją.

Bet ji teigia, kad tokį kiekį deimantų parduoti bus labai sunku. Kur kas paprasčiau gauti grynųjų pardavus siuntiniuose buvusį auksą.

Pasaulio deimantų centru tituluojamo Antverpeno deimantininkai vis tiek baiminasi, kad vagystė gali turėti neigiamų pasekmių jų verslui. Esą nusivylę saugumu Belgijoje klientai gali pasukti į kitas šalis.

„Šioje situacijoje labiausiai stebina, kaip taip paprastai nusikaltėlių automobiliai galėjo patekti į oro uosto teritoriją. Mums kyla įvairiausių klausimų”, – teigė C. De Wolf.

Pasikartojo scenarijus

Bet tai jau ne pirmas kartas, kai deimantai pagrobiami tiesiai iš Briuselio oro uosto. Prieš 12 metų panašiu scenarijumi pasinaudota apiplėšiant į Frankfurtą turėjusį skristi lėktuvą.

Tąkart plėšikų laimikis buvo apie 15 kilogramų šlifuotų deimantų, kurių vertė siekė beveik 7 mln. eurų.

Tad šiuo metu Briuselyje ne tik aiškinamasi, kas pirmadienio vakarą įvykdė vieną didžiausių brangakmenių vagysčių, bet ir svarstoma, kaip dar geriau apsaugoti oro uosto teritoriją.

Klausimas tikrai opus, nes per pastaruosius pusantrų metų tai jau penktas nusikaltimas, įvykdytas Briuselio nacionalinio oro uosto teritorijoje.

Panašios vagystės vykdytos ne kartą

Pasaulį yra sukrėtusi ne viena milžiniška deimantų vagystė. Ekspertai pabrėžia, kad nors vagys gali būti sučiupti, pavogtų brangakmenių beveik niekada nesurandama.

2009 metų rugpjūčio 6-ąją pora kostiumus vilkinčių vyrų Londone įžengė į parduotuvę „Graff Diamonds”. Išvaizda nuo turtingų klientų neišsiskyrę plėšikai staiga išsitraukė ginklus ir grasindami parduotuvės darbuotojams liepė atidaryti vitrinas. Pavogtų brangenybių vertė – 65 milijonai JAV dolerių.

2008-ųjų gruodį apiplėšta Paryžiaus parduotuvė „Harry Winston”. Nusikaltimą įvykdė moterys ir jomis persirengę vyrai. Pavogtų brangenybių vertė – 107 milijonai JAV dolerių.

2005 metų vasario 25 dieną Amsterdamo Schipholio oro uoste buvo įvykdyta visų laikų didžiausia deimantų vagystė. Pavogtų brangakmenių vertė – 118 milijonų JAV dolerių. Nusikaltėliai pavogė deimantus, kuriuos ketinta skraidinti į Antverpeną.

2003-iaisiais apiplėšimas buvo įvykdytas Belgijoje, Antverpeno deimantų centre. Pavogtų deimantų vertė – 100 milijonų JAV dolerių. Vagys, priklausantys garsiai Turino grupuotei, kuri niekada nenaudoja smurto, saugyklose rado tiek daug deimantų, kad nepajėgė jų visų pasiimti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.