Tragiška naktis O. Pistoriaus namuose - su protezais ar be?

Dėl savo merginos nužudymo teisiamas bėgikas Oscaras Pistorius papasakojo savo įvykių versiją. Advokatai teigia, kad vyras išgyveno baisią tragediją, nes gražuolę Reevą Steenkamp palaikė užpuoliku ir tamsoje į ją paleido keturis šūvius. Lengvosios atletikos žvaigždės teismą seka didžiausi viso pasaulio leidiniai ir televizijos.

Vienas policijos pareigūnas prisiminė, kad Oscaras Pistorius anksčiau buvo areštuotas dėl užpuolimo namuose.<br>„Reuters“
Vienas policijos pareigūnas prisiminė, kad Oscaras Pistorius anksčiau buvo areštuotas dėl užpuolimo namuose.<br>„Reuters“
Daugiau nuotraukų (1)

CNN, AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 20, 2013, 4:05 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 11:24 AM

Buvo gili naktis, kai lovoje gulėdamas O. Pistorius suprato, kad jo name kažkas yra. Jis nebuvo užsidėjęs kojų protezų, todėl pasijuto nesaugiai ir bijojo įjungti šviesą. Įsidrąsinęs pasiėmė po lovą gulintį 9 mm pistoletą, nusigavo iki vonios ir paleido keturis šūvius į duris. Už jų, bėgiko įsitikinimu, slėpėsi įsibrovėlis. O. Pistorius suvokė, kad nušovė savo mylimąją tik tada, kai bandė ją pakviesti iš lovos ir pamatė, kad jos ten nėra.

Apimtas siaubo jis išlaužė duris. Tačiau pasakodamas jis painiojosi - vieną kartą teigė, kad jas išspyrė koja, kitą kartą - kad išlaužė su kriketo lazda.

Po to jis bandė jau mirtinai sužeistą R. Steenkamp išnešti iš vonios. „Aš bandžiau jai padėti, bet ji mirė ant mano rankų. Aš negaliu patikėti, kaip viskas susiklostė, ir kad praradau savo mylimąją Reevą,“ – O. Pistoriaus žodžius citavo jo advokatas.

Tokią O. Pistoriaus, įtariamo savo mergino Reevos Steenkamp nužudymu, versiją Pretorijos teisme pateikė bėgimo žvaigždės advokatai.

Gynyba tikisi, kad tokia versija suminkštins teisėjo širdį ir padės nuspręsti, kad sportininkas yra nekaltas.

O. Pistoriaus advokatai su prokurorais sutinka, kad jis nušovė R. Steenkamp, tačiau prokurorai teigė, jog tai buvo iš anksto suplanuota žmogžudystė.

O. Pistoriaus paleisti šūviai į 30 metų merginą pataikė tris kartus - į dešiniąją galvos pusę, į dešinįjį klubą ir dešinės rankos alkūnę. Gražuolė mirė vietoje. Jos laidotuvės Pretorijoje vyko antradienį.

Prokuroras Desmondas Nairas antradienį pareiškė, kad R. Steenkamp nužudymas galėjo būti iš anksto suplanuotas. Todėl kaltinimai O. Pistoriui dar pasunkėjo. Siekti paleidimo už užstatą bus sudėtingiau.

Prokurorai mano, kad O. Pistorius užsidėjo protezus, paėmė pistoletą, nuėjo septynis metrus iki vonios ir tyčia nušovė R. Steenkamp. Jie teigia, kad mergina vonioje užsirakino po audringo ginčo.

Miegamajame rado dopingo ir adatų

O. Pistorius anksčiau buvo areštuotas dėl užpuolimo namuose, trečiadienį teismo posėdyje dėl jo paleidimo už užstatą liudijo vienas policijos pareigūnas.

„Jo namuose buvo incidentas, kai jis, manau, buvo areštuotas dėl užpuolimo“, - sakė pareigūnas Hiltonas Botha.

„Negaliu prisiminti tikslios datos ar laiko“, - sakė jis ir pridūrė, kad O. Pistorius anuomet nebuvo apkaltintas.

Policijos pareigūnai, atliekantys kratą sprinterio namuose, pranešė, kad vyro miegamojo tualetiniame staliuke rado testosterono ir adatų.

Tyrimą atliekantis pareigūnas H. Botha sakė, kad testosterono, kurį draudžia Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK), buvo rasta per policijos tyrimą dėl O. Pistoriaus draugės Reevos Steenkamp nužudymo.

Ginčas - dėl vakarėlio?

O. Pistorius pasakojo, kad R. Steenkamp buvo atsisakiusi su draugais išeiti į vakarėlį, nes norėjo pabūti namuose ir praleisti laiką su juo. Po vakarienės O. Pistorius žiūrėjo televizorių, o ji atliko jogos pratimus.

Naktį O. Pistorius sugalvojo uždaryti balkono duris. Tada jis išgirdo, kad kažkas juda vonios kambaryje. Jis praeityje buvo patyręs įsibrovimų ir vagysčių, todėl iš karto pagalvojo, kad vėl gali nutikti kažkas panašaus.

Vyras prisiminė, kad tą dieną prie namo dirbę statybininkai prie balkono paliko kopėčias – spėjamas vagis būtų galėjęs lengvai įlipti į butą.

O. Pistorius paėmė pistoletą ir sušuko tariamam įsibrovėliui. Nesulaukęs atsakymo paleido šūvius į duris. „Aš šoviau į vonios duris ir sušukau Reevai, kad ji paskambintu policijai. Kai pasiekiau lovą, supratau, kad jos ten nėra. Tada supratau, kad ji galėjo būti vonioje. Aš ten grįžau ir jai sušukau,“ – pasakojo O. Pistorius.

Supratęs, kad jo mylimajai galėjo grėsti mirtinas pavojus, jis užsidėjo protezus ir pradėjo duris spardyti. Po to duris daužė su kriketo lazda, o galiausiai rado raktą ir atrakino.

„Reeva buvo sukniubusi, bet gyva, - sakė O. Pistorius. Jis skambino į ligoninę, bet jam buvo liepta pačiam ją atvežti. Ją nešė žemyn laiptais, tačiau nusileidus R. Steenkamp gyvybė išgeso.

Prokurorams kilo daug klausimų, išklausius O. Pistoriaus atpasakojimų. Jie teigė, kad į namus įsibrovęs vagis nesislėptų vonioje užsirakinęs duris.

Prokurorai mano, kad O. Pistorius užsidėjo kojų protezus, apsiginklavo, ir nuėjo septynis metrus nuo lovos iki vonios per duris nušauti R. Steenkamp.

 26 metų O. Pistoriui bus pateiktas papildomas kaltinimas be licencijos laikius 9 mm kalibro ginklą.

Pagal prokurorų informaciją, pora buvo tą vakarą stipriai susipykusi. Apie susišaudymą policijai pranešė kaimynai, kurie buvo tą vakarą girdėję „kitų garsų“. Prokurorai taip pat sakė, kad poros bute buvo užfiksuotų šeimyninių nesusitarimų.

R. Steenkamp paliko žinutę žiūrovams

Policijos tyrėjas Hiltonas Botha teismui sakė, jog vienas liudininkas, kurio pavardė neskelbiama, „nuo antros iki trečios ryto girdėjo kalbas, kurios atrodė kaip kivirčai be sustojimo“. Netrukus po to R. Steenkamp buvo rasta O. Pistoriaus namuose Pretorijoje negyva.

Dabar ekspertai tyrinėja O. Pistoriaus kriketo lazdą, kuri buvo rasta kruvina. Bandoma sužinoti, ar ji buvo naudota R. Steenkamp apsiginti nuo O. Pistoriaus, ar jis lazdą naudojo merginai mušti, ar jis ją naudojo įsilaužti į vonią.

H. Botha taip pat sakė, kad į 29 metų R. Steenkamp buvo tris kartus šauta pro duris ir kad kulkos jai pataikė į galvą, alkūnę ir klubą. Pasak jo, šūviai buvo paleisti ne tiesiai į tualeto duris, o veikiau „tiesiai į tualetą, patį klozetą“.

„Jei ateini tiesiai ir šauni tiesiai į duris, į tualetą nepataikysi“, - sakė jis, leisdamas suprasti, kad O. Pistorius galėjo specialiai taikytis.

Prokuroras Gerrie Nelas antradienį įrodinėjo, kad O. Pistorius, kuriam abi kojos žemiau kelių yra amputuotos, tyčia, prieš tai užsidėję protezus, paleido keturis šūvius į tualeto duris. Trys kulkos kliudė ir mirtinai sužeidė R. Steenkamp.

„Ji niekur negalėjo pabėgti, - sakė kaltintojas. - Ji ne veltui užsirakino duris“.

Vis dėlto Pietų Afrikos Respublikos policija trečiadienį paskelbė, jog nebuvo jokių ženklų, kad Oscaras Pistorius fiziškai smurtavo prieš savo merginą prieš ją nušaudamas, nors buvo pranešimų apie kruviną kriketo lazdą, rastą sprinterio namuose.

Detektyvas H. Botha per teismo posėdį dėl O.Pistoriaus paleidimo už užstatą sutiko su bėgiko advokatu Barry Rouxu, kuris sakė, jog „nebuvo jokių užpuolimo ženklų ir jokių ženklų, kad ji gynėsi nuo užpuolimo“.

R. Steenkamp buvo teisės studijas baigusi manekenė. Ja netgi buvo galima matyti žurnalo FHM viršelyje. Ji taip pat buvo dalyvavusi Pietų Afrikos realybės šou. Sekmadienį televizija transliavo epizodą, kurį ji buvo įrašiusi prieš mirtį. Laidoje R. Steenkamp sakė žiūrovams – „Aš jūsų visų pasiilgsiu ir jus labai myliu.“

R. Steenkamp, kuri su O. Pistoriumi susitikinėjo nuo praėjusių metų pabaigos, mirtis buvo konstatuota vasario 14 dieną prieš pat 4 val. 15 min., atvykusių medikų. Ji buvo rasta užklota rankšluosčiais, vilkinti baltus šortus ir juodą liemenę.

Per antradienio posėdį parolimpinių ir olimpinių žaidynių žvaigždė su ašaromis akyse neigė kaltinimus tyčine žmogžudyste, už kurią gali būti skiriama kalėjimo iki gyvos galvos bausmė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.