Kiek rinkėjų balsų verta nuotrauka su popiežiumi?

Popiežius dar neatsistatydino, bet netrukus jau nugrims į užmarštį. Bet ar Benedikto XVI palaiminimas gali būti svarbus per artėjančius rinkimus? Ne, ne per konklavą, kuomet paaiškės naujasis pontifikas – sekmadienį prie balsadėžių rikiuosis Italija. O kadangi šalis dėl Benedikto XVI atsistatydinimo panirusi į rimtį, dabartinio premjero – kataliko Mario Monti ir jo „moralinės vizijos“ galimybės didėja, skelbia AP.

Ar nuotraukos greta popiežiaus Benedikto XVI kilstelės M. Monti reitingus prieš sekmadienio rinkimus?<br>AP
Ar nuotraukos greta popiežiaus Benedikto XVI kilstelės M. Monti reitingus prieš sekmadienio rinkimus?<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

AP ir lrytas.lt inf.

Feb 22, 2013, 9:30 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 6:39 AM

Nors didžioji dauguma Italijos katalikų reguliariai į sekmadienio mišias nevaikšto, Vatikanas dažnai daro įtaką šalies, kurioje ilgą laiką valdė krikščionys demokratai, politikai. Beveik viskas, ką pasako popiežius, Italijoje yra verta pranešimo žiniose.

O svarbiausia, kad Benediktas XVI niekada neslėpė jaučiantis simpatijas praktikuojančiam katalikui M. Monti, kurį pontifikas praėjusį šeštadienį priėmė vienai paskutinių savo privačių audiencijų.

Be to, Vatikanas nevengė viešai bjaurėtis sekso ir korupcijos skandalų, lydinčių milijardierių Silvio Berlusconi, virtine. Tad kol Italija apmąsto, ką Romai reikš pirmasis pontifiko pasitraukimas iš Šventojo Sosto per beveik 600 metų, rinkėjai taip pat galvoja, ar tikrai nori balsuoti už Silvio, jau tapusį amoralaus, savanaudžio politiko sinonimu.

Ekspertai, žinoma, perspėja: nereikia tikėtis, kad popiežiškasis faktorius nulems parlamento rinkimų baigtį. Bet jau akivaizdu tai, kad kandidatai nutarė pritaikyti savo rinkiminę retoriką prie pastarųjų dienų dvasios.

Rinkimų favoritės centro kairiosios Demokratų partijos lyderis Pieras Luigi Bersani pasaulietiškesnis, bet sekmadienį Lombardijoje jau trimitavo monologą apie moralę.

Nors M. Monti, kuris atstovauja centro dešinei, ir P. L. Bersani labai skirtingi, abu jie sutaria dėl „moralios“ ekonominės reformos – o tai reiškia, kad tandemas galėtų kartu dirbti būsimoje vyriausybėje.

Italijoje draudžiama skelbti nuomonių apklausų rezultatus iki rinkimų likus dviem savaitėms, todėl pasakyti, ar netikėtas rinkimų kampanijos posūkis į religinę tematiką paskatins neapsisprendusius katalikus balsuoti už M. Monti – vienintelio aktyviai praktikuojančio katalikų tarp partijų lyderių – partiją.

Tačiau nuotrauka su popiežiumi Italijoje laikoma kone išganymu. O M. Monti kaip premjeras gavo neeilinę progą nusifotografuoti su Benediktu XVI jam pamažu rengiantis palikti popiežiaus rezidenciją.

Praėjusio šeštadienio vakarą, akinančiame blyksčių fone, popiežius ir premjeras paspaudė vienas kitam ranką ir nusišypsojo. Galima spėti, kad M. Monti varžovai tuo metu puolė graužti nagus. Tiesa, jokiu būdu ne viešai.

Parengė Gintaras Radauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.