Žmogžudyste kaltinamas bėgikas paleidžiamas už užstatą (papildyta)

Pietų Afrikos Respublikos (PAR) sportininkas Oscaras Pistorius švenčia nedidelę pergalę.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-02-22 18:46, atnaujinta 2018-03-11 06:50

„Bėgiku ašmenimis“ pramintas atletas, kuris yra kaltinamas savo 29 metų merginos Reevos Steenkamp nužudymu, penktadienį išgirdo teismo sprendimą, jog jis gali būti paleistas už užstatą.

Dalyvaujantieji teismo posėdyje pastebėjo, kad sprinteris sunkiai slėpė emocijas, jam drebėjo rankos. Net ir išgirdęs teismo sprendimą sportininkas kūkčiojo toliau.

Emocingi buvo ir bėgiko artimieji. O. Pistoriaus 23 metų sesuo laukdama sprendimo verkė ir meldėsi. Tačiau išgirdę, kad bėgikas paleidžiamas už užstatą, šeimos nariai ėmė glėbesčiuotis, salėje nuaidėjo garsus "Taip".

Kaltinamasis paleistas už 1 milijoną randų (beveik 295 tūkst. litų)

O. Pistoriui nurodyta atiduoti pasą, ginklus ir du kartus per savaitę - pirmadienį ir penktadienį - prisistatyti į Pretorijos nuovadą. Už užstatą paleidžiamam kaltinamajam uždrausta palikti miestą, vartoti alkoholinius gėrimus ar eiti į žmogžudystės vietą. Vyrui liepta vengti ir visų bylos liudininkų.

Kitas teismo posėdis įvyks birželio 4 dieną.

"Taip, mums palengvėjo, kad Oscaras paleistas už užstatą, bet tuo pačiu metu gedime Reevos", - po teismo sprendimo kalbėjo O. Pistoriaus dėdė.

Per beveik dvi valandas trukusį verdikto skaitymą teisėjas Desmondas Nairas kritikavo buvusio vyriausiojo bylos detektyvo Hiltono Bothos surinktus įrodymus, kuriuos detektyvas keitė.

Tačiau teisėjas taip pat sakė sunkiai suprantantis, kodėl O. Pistorius įvykio metu tokiu būdu paleido ugnį.

Bylą stebintys teisininkai dar prieš teismo posėdį sakė, kad valstybė iki šiol nepateikė pakankamai stiprių įrodymų O. Pistoriui už grotų palikti.

„Jis bus paleistas už užstatą. Valstybė negali įrodyti, kad ta žmogžudystė buvo tyčinė“, - dar prieš teismo posėdį prognozavo advokatas Williamas Tintingeris.

Anot ilgamečio O. Pistoriaus trenerio Ampie Louwo, kuris penktadienį dalyvavo teismo posėdyje, atletas viliasi kitą savaitę atnaujinti savo treniruotes.

Tai, anot trenerio, padėtų sportininkui išvalyti mintis. Tuo pat metu A. Louwas pripažįsta, kad O. Pistorius gali būti emociškai nepasiruošęs bėgioti.

„Jis susikrimtęs. Man sunku tai matyti, negalėti jam padėti, negalėti sėdėti šalia ir sakyti: „Man labai gaila, žmogau, tai buvo siaubingas incidentas. Kuo greičiau jis pradės treniruotis, tuo bus geriau“ “, - kalbėjo A. Louwas.

Prokurorai ragino teisėją nepaleisti sportininko už užstatą, nes O. Pistorius esą gali pradėti slapstytis. Prokurorai pabrėžė, kad sportininkas turi pinigų, būdų ir motyvą palikti šalį, jeigu bus paleistas už užstatą.

Tačiau sporto žvaigždės advokatas Barry Rouxas sakė, kad atletui išnykti nepastebėtam sudėtinga. Kojų protezus nešiojantis sportininkas kiekvieną kartą eidamas pro oro uosto apsaugą sukelia sujudimą.

Negana to, likusioms kaltinamojo amputuotų kojų dalims reikia nuolatinės medikų priežiūros.

26-erių O. Pistorius neigia kaltinimus, jog jo merginos R. Steenkamp nužudymas buvo iš anksto apgalvotas. Jis tvirtina draugę palaikęs įsibrovėliu.

R. Steenkamp mirė vasario 14 -ąją paryčiais nuo trijų šautinių žaizdų O. Pistoriaus namuose.

O. Pistorius į užrakintas tualeto, kuriame buvo R. Steenkamp, duris paleido keturis šūvius. Kulkos pataikė į jaunos moters galvą, ranką, klubą. Ją dar bandyta atgaivinti, tačiau nesėkmingai.

Ketvirtadienį viso pasaulio dėmesį prikausčiusioje nužudymo byloje įvyko netikėtas posūkis. Nuspręsta, kad O. Pistoriaus bylos tyrimą perims kitas PAR detektyvas, nes prieš tai tyrimui vadovavusiam detektyvui H. Bothai gresia kaltinimai pasikėsinimu nužudyti. H. Bothą klampina 2011-ųjų incidentas, per kurį jis pradėjo šaudyti į mikroautobusą.

„Pripažįstame šio reikalo reikšmę, svarbą ir rimtumą“, - sakė PAR policijos komisarė Riah Phiyega, pavesdama bylą šalies vyriausiajam detektyvui generolui leitenantui Vineshkumarui Moonoo.

Ketvirtadienį advokatai ir prokurorai pateikė paskutinius savo įrodymus prieš penktadienį paskelbiant nuosprendį dėl paleidimo už užstatą.

Vyriausiasis advokatas prašė palengvinti kaltinimus dėl tyčinės žmogžudystės ir pareiškė, kad su H. Botha susijęs incidentas kenkia baudžiamajai bylai.

Prokuroras Gerrie Nelas sakė teisme, kad O. Pistorius neturėtų būti paleistas už užstatą vien todėl, kad yra žinomas ar neįgalus.

Jis apibūdino sportininką kaip vyrą, „linkusį į smurtą“, kuris grasino R. Steenkamp ir galiausiai ją nužudė.

„Jis šovė keturis kartus, ne vieną kartą. Vienintelė priežastis šauti keturis kartus – siekis nužudyti“, - penktadienį kalbėjo G. Nelas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.