Kas iš tikrųjų yra O. Pistorius?

Praėjusią vasarą, kai varžėsi Londono olimpinėse žaidynėse, Oscaras Pistorius pareiškė, kad jo svajonė išsipildė. Dabar 26-erių „Bėgikas ašmenimis“ pateko į juodžiausią savo gyvenimo, kupino ekstremalių iššūkių, periodą.

Olimpiadoje O. Pistoriaus pasirodymas įkvėpė pasaulį.<br>AP
Olimpiadoje O. Pistoriaus pasirodymas įkvėpė pasaulį.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 23, 2013, 4:00 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 6:00 AM

Lygiai prieš savaitę pasaulį sukrėtė O. Pistoriaus draugės Reevos Steenkamp žūtis. Pagrindinis įtariamasis - garsusis bėgikas. Tačiau jo gerbėjams, kurių pasaulyje yra milijonai, sunku patikėti, kad su protezais bėgantis sportininkas, tapęs neįtikėtinos valios ir drąsos simboliu, galėjo taip nusikalsti.

Pietų Afrikos Respublikos prokurorai teigia, kad O. Pistorius tyčia vasario 14-osios vakarą savo namuose nušovė savo draugę R. Steenkamp. Pats lengvaatletis tikina, kad tai buvo kraupi ir mirtina klaida.

Kokia tiesa iš tikrųjų? Atsakymo teks palaukti. O po savaitės, praleistos už grotų, O. Pistorius penktadienį buvo paleistas už užstatą - 1 milijoną randų (beveik 295 tūkst. litų).

Ar yra tamsioji O. Pistoriaus pusė?

Kas tikrai įvyko – dar turės išsiaiškinti Pretorijos teismas. Tačiau sportininko reputacijai jau suduotas skaudus smūgis - rėmėjai skubiai šalina jo veidą iš reklamų.

O sirgaliai vis įtariau klausia - ar iš tikrųjų yra tamsioji, jiems nematoma O. Pistoriaus pusė.

Žurnalistas Michaelas Sokolovas „New York Times“ dienraštyje rašė: „O. Pistorius turi neįprastą temperamentą – jis turi agresyvų, gal netgi lengvai pamišėlišką norą viską padaryti kuo greičiau ir pernelyg nesisaugodamas“.

Taip pat išaiškėjo, kad O. Pistoriaus namuose jau ne kartą buvo „šeimyninių problemų“, tačiau policija tiksliau jų neapibūdino.

Taip pat visada buvo žinoma, kad O. Pistorius turi ginklą. CNN reporteriai rodė nuotraukas, kuriose užfiksuota, kaip jis mėgaujasi ekstremaliu sportu – vandens slidinėjimu, nardymu, važinėjimu keturračiu.

Nekalbėjo apie negalią

Dėl įgimto neįgalumo O. Pistoriui daktarai turėjo nupjauti kojas žemiau kelių, kai jam dar nebuvo suėję vieneri metai. Tačiau, nepaisant neįgalumo, O. Pistorius nuo vaikystės buvo sporto aistruolis. Jis užsiiminėjo vandensvydžiu, kriketu, tenisu, trikove, imtynėmis, boksu. Būdamas šešiolikos jaunuolis stipriai susižeidė kelius, todėl dėl terapijos pradėjo bėgioti. Nepraėjus nė vieneriems metams jis pradėjo gerinti parolimpinių žaidynių rekordus.

„Šeimoje niekada niekada nekalbėdavome apie negalią. Mes apie ją nekalbėjome ne dėl to, kad tai buvo uždrausta tema, bet dėl to, kad tai niekada nebuvo problema. Ir aš visada taip ir galvojau“, – sakė O. Pistorius.

„Manęs mokslai niekada nedomino, tai užsiėmiau sportu. Nuo vaikystės man mama visada sakydavo, kad sporte svarbiausia yra stengtis, o ne nugalėti. Pralaimi ne tas, kuris gauna antrą ar trečią vietą, bet tas, kuris iš viso nesudalyvauja“, – toliau pasakojo O. Pistorius.

O. Pistorius pirmą aukso medalį laimėjo 2004 m. Atėnų parolimpinėse žaidynėse. Kitais metais sudalyvavo Pietų Afrikos čempionate, kuriame bėgo šalia sveikų bėgikų.

2009 m. sportininkas stipriai susižeidė galvą ir negalėjo dalyvauti bėgimo sezone. Tai buvo pirmas iš keturių sezonų, kuriame jis neturėjo progos pagerinti savo rekordą.

Londono parolimpinėse žaidynėse O. Pistoriui buvo suteikiama garbė į aikštę įnešti Pietų Afrikos vėliavą. Jis žaidynėse pagerino 200 m rungties pasaulinį rekordą, tačiau finalo nelaimėjo. Jis taip pat pagerino 400m rekordą ir laimėjo aukso medalį.

O. Pistoriui taip pat buvo suteikta reta garbė dalyvauti sveikų atletų Olimpiadoje Londone. Joje jis medalių nelaimėjo, tačiau jo pasirodymas įkvėpė pasaulį.

Neskuba pasmerkti

Dėl neįprastos sėkmės istorijos O. Pistorius yra mėgstamas gerbėjų iš viso pasaulio. „GQ Style“ žurnalas jį pavadino „ateities vyru“, o „People“ žurnalas – vienu iš pasaulio seksualiausių vyrų.

„Tarptautinius sportininkus slegia didelė atsakomybė. Negalima pamiršti, kad yra daug vaikų, kurie tave laiko pavyzdžiu“, – O. Pistorius sakė CNN žurnalistams.

Sportininkas taip pat yra sulakęs daug palaikymo iš artimųjų. Netgi velionės draugės tėvas Barry Steenkamp'as sakė – „Mūsų širdyse neapykantos nėra. Mes dar nesuprantame, kas vyksta.“

Rėmėjai irgi neskuba pasmerkto sportininko palikti. O. Pistoriaus agentas teigė, jog jo rėmėjai „nori, kad per teismo procesą viskas išaiškėtų. Tik tada jie gali pakeisti savo poziciją.“ Jo rėmėjai – Nike, Oakley, BT, Ossur ir Thierry Mugler.

O. Pistorius taip pat dalyvauja Mineseeker labdaros veikloje, kuri siekia pasaulyje išvalyti minas.

Sportininkas yra sulaukęs ne mažiau kaip 260 tūkst. sekėjų socialiniame tinkle „Twitter“. Iš jų - 30 tūkst. prisijungė tik po suėmimo. Paskutinė žinutė „Twitter“ tinkle – jo nuotrauka kartu su jaunu berniuku su protezais. Žinutėje parašyta: „Bent 10 vaikų suteiksiu galimybę judėti iki liepos mėnesio, kai startuos mano protezų fondas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.