Verslininkas pasiūlė kinų valdininkui 80 tūkst. litų už paplaukiojimą užterštoje upėje

Milžinišką užterštumą kenčiantys kinai nebenori tylėti. Jie ragina valdžią greičiau imtis veiksmų.

Daugiau nuotraukų (1)

AP ir lrytas.lt inf.

2013-02-23 15:19, atnaujinta 2018-03-11 06:00

Vienas šalies verslininkas netgi metė iššūkį aplinkosaugininkams: „Perplaukite užterštą upę – sumokėsiu šimtus tūkstančių juanių“. Šis pavyzdys jau pasirodė užkrečiamas.

Kinijos verslininkas Jinas Zengminas šeštadienį ne tik savo mikrodienoraštyje paviešino šiukšlėmis užterštos Rui'ano miesto (Džedziango provincija Rytų Kinijoje) upės nuotraukas.

Vyras taip pat paragino vyriausiąjį vietos aplinkosaugininką Bao Zhenmingą paplaukioti užterštame vandenyje. Už tai verslininkas pareigūnui pažadėjo apie 200 tūkst. juanių (daugiau nei 82 tūkst. litų).

Anot Jino Zengmino, į Rui'ano upę visas atliekas meta guminius batus gaminantis fabrikas. Taip pat vyras pastebi, kad tarp vietos gyventojų yra labai dažni vėžinių susirgimų atvejai.

Verslininko pasiūlymas neliko nepastebėtas. Vienas Rui'ano valdžios pareigūnas teigia, kad aplinkos apsaugos biuras susisiekė su Jinu Zengminu ir imsis tam tikrų priemonių. Tačiau šaltinis nepasakė, ar Bao Zhenmingas priims Jino Zengmino mestą iššūkį.

„Mes taip pat imsimės griežtesnių priemonių kontroliuodami pramonės teršėjas“, - kalbėjo pareigūnas, prisistatęs tik Chi pavarde.

Kinai netruko pradėti kopijuoti Jino Zengmino pasiūlymą.

Antradienį po slapyvardžiu pasislėpęs vienas Cangnano apygardos gyventojas vietos aplinkosaugos agentūros vadovui irgi pasiūlė paplaukioti užterštose vietos upėse. Už tai Kinijos gyventojas pareigūnui siūlė dar didesnį - 300 tūkst. juanių (apie 123 tūkst. litų) – atlygį.

Dėl augančios Kinijos ekonomikos kai kur šalyje užterštumas pasiekė milžinišką lygį. Pastaraisiais metais dėl pramonės incidentų, įvykusių prie svarbiausių šalies upių, buvo sutrikęs vandens tiekimas į didžiuosius miestus.

Už vandens išteklius atsakingas viceministras Hu Siyi sako, kad praėjusiais metais nuspręsta, jog 20 proc. Kinijos upių pernelyg užterštos net žmogui liestis su vandeniu.

Anot Kinijos valstybinės žiniasklaidos, 40 proc. šalies upių pernai buvo rimtai užterštos.

Padėtis ir toliau kelia nerimą.

Praėjusį mėnesį šiaurinėje Kinijos dalyje į vandenį išsiliejo 9 tonos cheminės medžiagos anilino. Apie nuotėkį nebuvo pranešta penkias dienas.

Per tą laiką buvo užteršti vietos geriamojo vandens šaltiniai.

Valstybinė Kinijos žiniasklaida pranešė, kad dėl incidento nubausti 39 vietos valdžios pareigūnai ir kompanijos, atsakingos už nuotėkį, darbuotojai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.