Tikroji popiežiaus atsistatydinimo priežastis – gėjų tinklas Vatikane?

Popiežiaus Benedikto XVI atsistatydinimas gali būti susijęs su Vatikane išaiškintu aukštų hierarchų gėjų tinklu. Kardinolų komisijos parengtoje ataskaitoje teigiama, kad kai kurie jų iš išorės patyrė šantažą. Tokią informaciją paskelbė Italijos dienraštis „La Repubblica“. Popiežiaus spaudos atstovas nei patvirtino, nei paneigė tokį pranešimą, rašo guardian.co.uk.

Kardinolai aprašė daugybę grupuočių, vienos kurių narius „vienijo netradicinė lytinė orientacija“.<br>AP
Kardinolai aprašė daugybę grupuočių, vienos kurių narius „vienijo netradicinė lytinė orientacija“.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 25, 2013, 7:31 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 2:36 AM

Laikraštis rašo, kad gruodžio 17-ąją – tą dieną, kai priėmė sprendimą atsistatydinti – Benediktas XVI gavo dokumentus, surinktus trijų kardinolų, deleguotų tirti vadinamąjį „Vatileaks“ skandalą.

Pernai gegužę buvo suimtas popiežiaus liokajus Paolo Gabriele, kuris buvo apkaltintas pavogęs ir nutekinęs popiežiaus susirašinėjimus, kurie Vatikaną atskleidė kaip intrigų ir vidinių konfliktų irštvą.

Pasak „La Repubblica“, dokumentų rinkinys - „du tomai po beveik 300 puslapių, įrišti raudonai“, - buvo saugiai nugabentas į popiežiaus apartamentus ir po rinkimų bus perduotas Benedikto XVI įpėdiniui.

Laikraštis rašo, kad kardinolai aprašė daugybę grupuočių, vienos kurių narius „vienijo netradicinė lytinė orientacija“.

„La Repubblica“ cituoja dokumentą, kuriame sakoma, kad kai kurie Vatikano pareigūnai patyrė „išorinę įtaką“ iš pasauliečių, su kuriais jie turėjo „pasaulietiško pobūdžio“ ryšių. Anot laikraščio, tai aiški užuomina apie šantažą.

Laikraštis cituoja šaltinį, „labai artimą tiems, kurie rašė (kardinolų ataskaitą)“, kuris sakė: „Viskas sukasi apie šeštojo ir septintojo Dievo įsakymų nesilaikymą“.

Septintasis įsakymas draudžia vogti. Šeštasis draudžia svetimavimą, bet katalikų doktrinoje laikomas susijęs ir su homoseksualių santykių draudimu.

„La Repubblica“ tvirtina, kad kardinolų ataskaitoje nurodyta daugybė susitikimų vietų Romoje ir aplink ją. Tai ir vila netoli Italijos sostinės, ir sauna Romos priemiestyje, ir grožio salonas miesto centre, ir buvusios universiteto patalpos, kuriomis naudojosi Italijos provincijos arkivyskupas.

Vatikano atstovas Federico Lombardi sakė: „Nei kardinolų komisija, nei aš nekomentuosime, kad patvirtintume ar paneigtume dalykus, kurie pasakyti šiuo klausimu. Tegul kiekvienas ir kiekviena iš jų prisiima atsakomybę. Mes nesiimsime jokių priemonių dėl pastebėjimų, kurie čia buvo išdėstyti“.

Jis pridūrė, kad ataskaitos interpretacijos kuria „įtampą, kuri yra visiškai priešinga tam, ko nori popiežius ir bažnyčia“, artėjant kardinolų konklavai, kuri išrinks Benedikto XVI įpėdinį. Kitas Italijos dienraštis „Corriere della Sera“ apie dokumentų rinkinį užsiminė iš karto po to, kai vasario 11 d. popiežius paskelbė apie savo atsistatydinimą, jo turinį apibūdindamas kaip „keliantį nerimą“.

Trijų žmonių komisijai, tyrusiai „Vatileks“ skandalą, vadovavo ispanų kardinolas Juliánas Herranzas. Jam talkino buvęs Palermo arkivyskupas kardinolas Salvatore De Giorgi ir slovakų kardinolas Jozefas Tomko, vienu metu vadovavęs Vatikano misionierių skyriui.

Popiežius Benediktas XVI atsistatydins vasario pabaigoje. Tai bus pirmasis popiežiaus atsistatydinimas po Celestino V, kuris tą padarė daugiau kaip prieš septynis šimtmečius. Po pranešimo apie atsistatydinimą popiežius jau du kartus užsiminė apie machinacijas Vatikane, sakydamas, kad susiskaldymas „darko bažnyčios veidą“ ir įspėdamas dėl „galios pagundų“.

„La Repubblica“ straipsnis buvo naujausias pranešimas apie Vatikane egzistuojantį gėjų tinklą. 2007 m. vienas aukštas pareigūnas buvo nušalintas, kai Italijos televizijos buvo nufilmuotas seksualiai priekabiaujantis prie jaunesnio vyro.

2010 m. buvo atleistas choristas, pirkdavęs vyriškos lyties prostitutus popiežiaus „džentelmenams“. Po keleto mėnesių vienas savaitraštis, naudodamas slaptas kameras, užfiksavo kunigus, lankančius gėjų klubus, barus ir užsiimančius seksu.

Vatikanas nesmerkia homoseksualų. Bet jis moko, kad gėjų seksas yra „didelis sutrikimas“. Popiežius Benediktas draudė seksualiai aktyviems gėjams studijuoti kunigystę.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.