Rusijoje arklienos aptikta iš Austrijos importuotose dešrelėse

Rusijos žemės ūkio priežiūros agentūra „Roselchoznadzor“ pranešė, kad jautienos dešrelių siuntoje iš Austrijos buvo aptikta arklių DNR, skelbia BBC.

Į arklienos skandalą įsivėlė per 10 šalių ir didžiausios mėsos perdirbimo bei maisto pramonės bendrovės.<br>AP nuotr. iš archyvo
Į arklienos skandalą įsivėlė per 10 šalių ir didžiausios mėsos perdirbimo bei maisto pramonės bendrovės.<br>AP nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Feb 27, 2013, 6:53 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 10:44 PM

Agentūros atstovas informavo, kad dešreles tiekusi bendrovė buvo išbraukta iš patvirtintų tiekėjų sąrašo.

Pirmą kartą arkliena buvo aptikta praėjusį mėnesį jautienos patiekaluose ir mėsainiuose Jungtinėje Karalystėje ir Airijoje. Nuo to laiko arklienos aptikta mėsos produktuose įvairiose Europos šalyse. „Roselchoznadzor“ atstovas Aleksejus Aleksejenka sakė, kad dešrelės su arkliena buvo importuotos iš Linco miesto Austrijoje. Dešrelių tiekėjo jis neįvardijo. Pasak atstovo, 20 tonų dešrelių siunta buvo atvežta prieš dvi dienas.

Arkliena Rusijoje laikoma delikatesu, ir jos galima rasti daugelyje restoranų ir parduotuvių. Pasak A. Aleksejenkos, problema su užteršta mėsa yra ta, kad neaišku, iš kokios mėsos produktai buvo pagaminti, todėl galėjo būti panaudoti seni arba sergantys gyvūnai.

Rusijos naujienų agentūra „RIA Novosti“ pranešė, kad dešrelėse aptikta ir paukštienos bei sojos, nors dokumentuose teigiama, kad jos pagamintos iš grynos jautienos.

Prekybos centrų tinklas „Rimi Latvija“ iš prekybos išėmė visus Latvijos mėsos perdirbimo įmonės „Forevers“ produktus, pranešė verslo naujienų portalas „Nozare.lv“.

„Pirkėjų saugumas yra mūsų prioritetas. Susipažinę su Maisto ir veterinarijos tarnybos informacija visose savo parduotuvėse Latvijoje iš prekybos išimsime „Forevers“ produktus su jautiena“, - sakė „Rimi Latvija“ atstovė Laura Podskocija.

Kai Maisto ir veterinarijos tarnyba buvo informuota apie arklienos skandalą Europoje, ji pradėjo tikrinti Latvijos skerdyklas ir mėsos perdirbimo įmones. Pranešama, kad Maisto ir veterinarijos tarnyba nustatė įtartiną su arkliena susijusią veiklą keliose Latvijos skerdyklose ir bendrovėse.

Latvijoje 2012 metais buvo paskersta 416 arklių, įskaitant 272 AIBI skerdykloje. Mėsa iš šios skerdyklos (203 arkliai) buvo parduota mėsos perdirbimo įmonei „Forevers“. Maisto ir veterinarijos tarnyba toliau tiria abi bendroves, bet jau dabar aišku, kad beveik visa AIBI arkliena buvo pažymėta kaip jautiena.

Arkliena nėra įrašyta „Forevers“ gaminių etiketėse. Produktų mėginius ištyrė viena Vokietijos laboratorija ir juose aptiko arklienos. Laboratorinių tyrimų išvados bus paskelbtos netrukus.

Latvijos maisto ir veterinarijos tarnyba taip pat aptiko pažeidimų „Vilumene“, „Kalnpierbes“ ir „Musino“ skerdyklose bei mėsos tiekimo bendrovėje „Heinors“.

Į arklienos skandalą įsivėlė per 10 šalių ir didžiausios mėsos perdirbimo bei maisto pramonės bendrovės. Visoje Europoje labai smuko pasitikėjimas didžiule Europos maisto pramone.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.