D. Rodmano žinutė: Šiaurės Korėjos diktatorius laukia B. Obamos skambučio

Stalinistinės Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong-unas, vos prieš kelias savaites suerzinęs JAV savo branduoliniu bandymu, iš tikrųjų nori ne pyktis su Amerika, o draugauti. Bent tokią žinutę į Jungtines Valstijas parvežė buvusi krepšinio žvaigždė Dennisas Rodmanas. Šiaurės Korėjoje skandalingasis sportininkas viešėjo praėjusią savaitę. Grįžęs į JAV jis žurnalistams davė interviu apie savo prieštaringai vertinamą kelionę.

Šiaurės Korėjoje D. Rodmanas linksmai leido laiką su Kim Jong-unu.<br>AP
Šiaurės Korėjoje D. Rodmanas linksmai leido laiką su Kim Jong-unu.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

AP ir lrytas.lt inf.

2013-03-04 10:40, atnaujinta 2018-03-10 16:14

„Jam (Kim Jong-unui. - Red.) patinka krepšinis. Barackui Obamai patinka krepšinis. Pradėkime nuo to“, - kalbėdamas su televizija ABC sakė D. Rodmanas.

„Jis manęs prašė kai ką perduoti B. Obamai. Jis norėtų, kad B. Obama kai ką padarytų – paskambintų jam“, - pridūrė 51 metų aukštaūgis, per vizitą Šiaurės Korėjoje Kim Jong-uną pavadinęs „nuostabiu vaikinu“ ir kėlęs tostus į jo sveikatą.

JAV valstybės departamentas sukritikavo Pchenjaną už tai, kad vaišino vynu ir sušiais D. Rodmaną tuo metu, kai paprasti šiaurės korėjiečiai badauja.

Grįžęs D. Rodmanas amerikiečiams perdavė ir šiuos Kim Jong-uno žodžius: „Aš nenoriu kariauti.“

Tai skiriasi nuo oficialios Pchenjano pozicijos. Dar šių metų pradžioje Šiaurės Korėjos nacionalinė gynybos komisija išplatino pareiškimą, kuriame teigiama, kad su JAV sąskaitas reikia suvesti jėga, o ne žodžiais. Pranešime taip pat buvo kalbama apie naują pasipriešinimo JAV etapą.

D. Rodmanas patikino, kad žinojo apie žmonių padėtį Šiaurės Korėjoje, bet teigė neketinąs atsiprašinėti už Kim Jong-uną.

„Jis man atrodo geras vaikinas. Asmeniškai jis mano draugas“, - kalbėjo buvusi NBA žvaigždė ir pridūrė, kad netoleruoja to, ką Kim Jong-unas daro politine prasme.

JAV valstybės departamentas atsiribojo nuo garsenybės vizito ir jo pagyrų jaunajam diktatoriui.

Departamento atstovas Patrickas Ventrellas šeštadienį pabrėžė, kad D. Rodmanas nėra oficialusis šalies atstovas.

„Šiaurės Korėjos režimas pasižymi klaikiais žmogaus teisių pažeidimais. Visai įmanoma, kad šia prasme padėtis Šiaurės Korėjoje yra blogiausia pasaulyje“ , – kalbėjo P. Ventrellas.

Jis pridūrė, kad Pchenjanas skurdžios šalies gyventojus verčia badauti, neaprūpina vandeniu ir būstu, nenaikina koncentracijos stovyklų.

„Režimas už savo pinigus jus girdė vynu ir vaišino vakariene, užuot pamaitinęs savo žmones“, – tvirtino Valstybės departamento atstovas.

D. Rodmanas buvo antras garsus amerikietis, šiais metais apsilankęs Šiaurės Korėjoje. Sausio mėnesį čia keturias dienas viešėjo „Google“ vadovas Ericas Schmidtas. Tiesa, jis nesusitiko su Kim Jong-unu.

D. Rodmanas žurnalistams atskleidė, kad ketina dar kartą vykti į Šiaurės Korėją, kad sužinotų daugiau apie tai, kas ten iš tikrųjų vyksta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.