Kenijoje per istorinį balsavimą rinkėjų aktyvumas viršijo 70 procentų (papildyta)

Kenijoje po pirmadienį vykusių rinkimų skaičiuojami balsai, praneša BBC.

Šie rinkimai laikomi svarbiu veiksniu, siekiant įtvirtinti stabilumą Kenijoje, kuri yra viena iš stipriausių valstybių savo regione.<br>AP
Šie rinkimai laikomi svarbiu veiksniu, siekiant įtvirtinti stabilumą Kenijoje, kuri yra viena iš stipriausių valstybių savo regione.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Mar 5, 2013, 10:26 AM, atnaujinta Mar 10, 2018, 2:47 PM

34,4 proc. rinkimų apylinkių pranešė, kad daugiausia balsų - 55 proc. - turi vicepremjeras Uhuru Kenjata (Uhuru Kenyatta). Antras likęs ministras pirmininkas Raila Odinga kol kas turi 41 proc. balsų.

Artimiausias jų varžovas surinko tik 3 proc. balsų, o likę penki kandidatai neperkopė vieno procento ribos. Rinkimų komisijos pirmininkas pabrėžė, kad rezultatai negalutiniai, ir paragino gyventojus kantriai laukti. Balsų skaičiavimas gali užtrukti iki trečiadienio.

Po praėjusių rinkimų 2007 metais prasidėjus smurtui žuvo daugiau nei tūkstantis žmonių. Šie rinkimai taip pat nebuvo visiškai taikūs - žuvo 19 žmonių.

Rinkimuose pirmaujantis U. Kenjata, Kenijos valstybės įkūrėjo Jomo Kenyatta sūnus, bus teisiamas Tarptautiniame Baudžiamajame Teisme (TBT) dėl įtarimų smurtinių susirėmimų organizavimu prieš penkerius metus. U. Kenyatta kaltę neigia.

Kenijos gyventojai pirmadienį masiškai balsavo pirmuose prezidento rinkimuose po kruvino smurto bangos, kurią išprovokavo prieš penkerius metus paskelbti ginčijami ankstesnių rinkimų rezultatai, o dabar visi laukia, kuo baigsis įtemptos, tačiau taikios lenktynės.

Šeši policininkai žuvo per išpuolį Mombasos uostamiestyje per išpuolį, įvykdytą prieš prasidedant balsavimui, tačiau per pačius rinkimus gauta nedaug pranešimų apie kitus incidentus.

Šie rinkimai laikomi svarbiu veiksniu, siekiant įtvirtinti stabilumą Kenijoje, kuri yra viena iš stipriausių valstybių savo regione.

Pagrindiniai kandidatai į prezidento postą - premjeras Raila Odinga, teigiantis, kad iš jo buvo pavogta pergalė per rinkimus 2007-aisiais, ir Uhuru Kenyatta, kuriam gresia kaltinimai dėl nusikaltimų žmoniškumu per smurto bangą, nusinešusią daugiau nei 1 100 žmonių gyvybių.

Apie 22 val. 30 min. vietos (21 val. 30 min. Lietuvos) laiku paskelbti rezultatai, kai buvo suskaičiuota apie 9 proc. balsalapių, rodė, kad U.Kenyatta yra surinkęs 677 720, o R. Odinga - 481 042 balsus.

„Visi ženklai rodo, kad aktyvumas buvo didesnis nei 70 proc.“, - Nepriklausomos rinkimų ir ribų komisijos (IEBC) vadovas Ahmedas Issackas Hassanas sakė žurnalistams.

Analitikai perspėjo, jog tokie įvertinimai leidžia manyti, kad savo valią pareiškė apie 10 mln. žmonių ir kad ankstyvieji rezultatai nesuteikia pakankamai informacijos apie tendencijas visoje šalyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.