„Sieros rūgšties“ konfliktas Maskvos Didžiajame teatre įsiplieskė dėl moters?

Maskvos policija, iki šiol gana šykščiai informavusi apie Didžiojo teatro baletmeisterio Sergejaus Filino užpuolimą sieros rūgštimi, pagaliau atskleidė plačiai nuskambėjusios ir dramatiškos bylos detales. Paskelbtas vaizdo įrašas su užpuolimo organizatoriaus prisipažinimu, ketvirtadienį trys įtariamieji stos prieš teismą, rašo newsru.com.

Įtariama, kad P. Dmitričenka (dešinėje) su S. Filinu galėjo susipykti dėl jaunos šokėjos A. Voroncovos.<br>Lrytas.lt montažas
Įtariama, kad P. Dmitričenka (dešinėje) su S. Filinu galėjo susipykti dėl jaunos šokėjos A. Voroncovos.<br>Lrytas.lt montažas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-03-06 19:00, atnaujinta 2018-03-10 11:43

Įtarimą sukėlė blogos pažintys

Po to, kai vėlų sausio 17 d. vakarą Maskvos Didžiojo teatro baleto trupės vadovas buvo apipiltas sieros rūgštimi šalia savo namų, sukurta speciali tyrėjų grupė kėlė įvairias versijas. Pagrindinės versijos, kurias tyrėjai tikrino, buvo dvi: arba pasikėsinimas susijęs su menininko profesine veikla, arba jis buvo supainiotas su kažkuo kitu ir nukentėjo atsitiktinai.

Greitai tyrėjai atrado pėdsakus – jie atkreipė dėmesį į „vieno iš baleto trupės solistų pažįstamų ratą“. Pastarasis – Pavelas Dmitričenka – galiausiai pasirodė esąs nusikaltimo užsakovas. Kaip išsiaiškino tyrėjai, baleto scenos žvaigždė, vaidindavęs Ivaną Rūstųjį, kažkodėl bendravo su anksčiau teistu bedarbiu Jurijumi Zaruckiu.

Kovo 5 dieną buvo sulaikyti trys įtariamieji – įtariamas užsakovas P. Dmitričenka, įtariamas užpuolikas J. Zaruckis ir jo bendrininkas Andrejus Lipatovas.

Pats A. Lipatovas tvirtina, kad apie pasikėsinimą nieko nežinojo ir atliko tiktai vairuotojo vaidmenį. Jo giminaičiai, tyrėjams atidarę duris šeštą ryto, patvirtino, kad Andrejus dirba vairuotoju.

„Vairuoti jis pradėjo iškart, kai baigė technikumą. Jurijus Zaruckis – jo bičiulis, aš jį mačiau porą kartų. Turėjau bėdų su dantimis, ir brolis mane su juo supažindino – Jurijus pažinojo gerą odontologą“, - pasakojo Andrejaus brolis Maksimas Lipatovas.

Patikrino skambučius

Nusikaltėliai užpuolimui kruopščiai ruošėsi. „Organizatorius ir nusikaltimo dalyviai išsiaiškino nukentėjusiojo grafiką, kokiu laiku jis grįžta namo. Tam jie įsigijo mobiliuosius telefonus, registruotus svetimais vardais“, - pasakojo policijos atstovai. Anksčiau neoficialūs šaltiniai pranešė, kad P. Dmitričenka ir J. Zaruckis įkliuvo būtent dėl mobiliųjų telefonų. Policija per sąskaitas patikrino visus skambučius, atliktus aplink nusikaltimo vietą tomis minutėmis, kai jis buvo įvykdytas, ir taip susekė nusikaltėlius.

„Taip pat užpuolikas vienoje Maskvos apskrities parduotuvėje, prekiaujančioje atsarginėmis dalimis, įsigijo rūgšties, kurios koncentraciją padidino išgarindamas vandenį“, - aiškino VRM atstovai.

Nusikaltimo dieną nusikaltėliai tiksliai nustatė, kada auka išeis iš Didžiojo teatro. P. Dmitričenka pranešė užpuolikui, kad S. Filinas vyksta į namų pusę. Ten prie namų baletmeisterio ir laukė J. Zaruckis su rūgštimi. Nukentėjusysis apie užpuolimą pasakojo taip: „Aš pasisukau į jį, ir kai jis apsisuko, pamačiau, kad jo ranka už nugaros, mačiau gobtuvą, kaukę, iš po kurios matėsi tik akys. Aš išsigandau, tiesą sakant, galvojau, kad jis pradės šaudyti.“ J. Zaruckis pylė S. Filinui į veidą rūgštį ir pabėgo.

42 m. menininkas buvo nuvežtas į ligoninę dėl veido ir akių ragenos nudegimų. Jam buvo atlikta ne viena oftalmologinė operacija. Po kelių savaičių S. Filinas buvo išleistas iš Maskvos ligoninės ir išvyko gydytis į Vokietiją.

Teatrališkas užpuolimas

Daugelis apie tai kalbėjusių jau nuo pat pradžių atkreipė dėmesį į pasikėsinimo į S. Filiną „teatrališkumą“. Buvęs kultūros ministras Michailas Švydkoi įvykį pavadino „demonstratyvia teatrališka piktadaryste, naudojant sieros rūgštį“.

Išaiškėjus, kad nusikaltimo užsakovas buvo P. Dmitričenka, buvo atkreiptas dėmesys, kad šis šokėjas labiausiai išgarsėjo piktadarių ir „blogiukų“ vaidmenimis. Tačiau per 10 metų Maskvos didžiajame teatre P. Dmitričenka sušoko daug įvairių vaidmenų, ne vien piktadarių: piktąjį genijų „Gulbių ežere“, Spartaką, Chose „Karmen siuitoje“, vergą „Bajaderėje“, Ivaną Rūstųjį.

Konfliktas tarp „Ivano Rūsčiojo“ ir baletmeisterio greičiausiai įsiplieskė dėl moters. Audringu charakteriu pasižymintis šokėjas galėjo susipykti su meno vadovu dėl jaunos solistės Anželinos Voroncovos, Nikolajaus Ciskaridzės mokinės. Jos S. Filinas neva nemėgo.

N. Ciskaridzė, pasakodamas, kad jo santykiai su S. Filinu buvo sudėtingi, taip pat užsiminė apie A. Voroncovą: „Gruodį jis pasikvietė mano mokinę, su kuria aš dirbu, Andželiną Vorncovą, ir pasakė: „Jeigu paliksi Ciskaridzę, aš tau duosiu „Gulbių ežerą“.“ Suprantama, visos balerinos svajoja sušokti „Gulbių ežere“, bet ji to nepadarė.“

Dar tuomet, kai buvo solistas, S. Filinas buvo aktyvus profesinės sąjungos veikėjas ir įgijo daug priešų. Nesutarimai su jais tęsėsi ir po to, kai 2011 m. S. Filinas užėmė aukštą baleto trupės vadovo postą.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.