H. Chavezas - keisčiausių sąmokslo teorijų kūrėjas

Antradienį miręs Venesuelos lyderis Hugo Chavezas savo ugningomis kalbomis garsėjo ne tik savo šalyje, bet ir užsienyje. Ypač daug prieštaringų vertinimų sulaukė prezidento keltos keisčiausios sąmokslo teorijos.

H. Chavezas garsėjo vienas už kitą keistesniais pareiškimais apie sąmokslus.<br>AP nuotr.
H. Chavezas garsėjo vienas už kitą keistesniais pareiškimais apie sąmokslus.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-03-06 13:27, atnaujinta 2018-03-10 12:26

Nuo pat 1999 metų, kai H. Chavezas pateko į valdžią, jo kairuoliškų pasisakymų taikiniu tapo Vakarų demokratijos vertybes puoselėjančios šalys bei kapitalizmo ideologija. Kapitalistus ir imperialistus jis pusiau juokais kaltino dėl to, kad Marse išnyko gyvybė. O prieš pamėgdamas socialinį tinklą „Twitter“ jį vadino „terorizmo įrankiu“. Ypatingo dėmesio nusipelnė prieš tai Venesuelos sąjungininku buvęs Vašingtonas.

Būtent JAV neva keliama grėsme H. Chavezas motyvavo Venesuelos ginkluotųjų pajėgų stiprinimą – esą Amerika tik ir kurpia planus, kaip įsiveržti į Venesuelą, nuversti jį patį ir pavergti šalies žmones. „Jankių imperializmo“ įrodymu jis laikė amerikiečių kariškių pasirodymą kaimyninėje Kolumbijoje ir Nyderlandų Antiluose – pastarosioms saloms H. Chavezas reiškė ir teritorines pretenzijas. JAV visuomet neigė bet kokius ketinimus nuversti H. Chavezą ar įsiveržti į Venesuelą.

2006 metais savo kalboje Jungtinėse Tautose vos už keliolikos kilometrų nuo Pasaulio prekybos centro bokštų dvynių liekanų H. Chavezas iš tribūnos griaudėjo, kad esą „JAV panaudojo cheminius ginklus Faludžoje, Irake, kad nužudytų visas gyvybės formas, ir pačios nukreipė keleivinius lėktuvus į bokštus dvynius“. Tuometį JAV prezidentą George'ą W. Bushą jis pavadino „velniu, nuo kurio vis dar smirda sieros tvaikas“.

Ir nors 2009 metais į Baltuosius rūmus atėjus Barackui Obamai H. Chavezas jau tikino, kad „sieros smarvė išsisklaidė“ ir netgi viename susitikime energingai spaudė B. Obamai ranką, kritika JAV nė kiek nesumažėjo, o kairuolius žavinčios sąmokslo teorijos dygo viena po kitos.

Vašingtoną H. Chavezas įtarinėjo ir pasauliniu sąmokslu. Anot H. Chavezo, būtent JAV tyčia panaudojusi slaptą orų ginklą – HAARP sukėlė 2010-ųjų žemės drebėjimą Haityje. Tada žuvo per 200 tūkst. žmonių, o H. Chavezo nuomone, tai tebuvo JAV repeticija prieš HAARP panaudojimą prieš Iraną.

Netgi kai JAV į Haitį pasiuntė lėktuvnešį, kitus laivus bei jūrų pėstininkus, nerimstantis H. Chavezas viešai skelbė, kad amerikiečiai slapčia bando okupuoti Haitį.

„Jie siunčia lėktuvnešį, 3 tūkst. jūrų pėstininkų, kam gi visa tai? Tarsi eitų į karą. Ar matėte juos gatvėse renkančius kūnus? Ne. Aš nemačiau jų, kur jie? Haičiui reikia medicinos, degalų, lauko ligoninių, o ne ginklų“, - sąmokslo teoriją kurpė H. Chavezas.

Amerikiečiai lakoniškai atkirto, kad lėktuvnešis buvo naudojamas kaip mobili sraigtasparnių pakilimo aikštelė, be to, laive esanti vandens filtravimo įranga leido tiekti gėlą vandenį nukentėjusiems. O jūrų pėstininkai patruliavo sugriautuose Haičio miestuose, taip bent kiek padėdami sustabdyti plėšikavimų bangą.

Galiausiai sąmokslo teorijomis H. Chavezas mėgino apipinti savo asmeninę kovą su vėžiu. Jis viešai iškėlė teoriją, kad per trumpą laiką kairuoliškiems Lotynų Amerikos lyderiams diagnozuotas vėžys – ne atsitiktinumas. Brazilijos dabartinė prezidentė Dilma Rousseff ir buvęs šalies lyderis Luizas Inacio Lula da Silva abu pripažino besigydantys nuo vėžio.

Klastinga liga 2010 metais buvo diagnozuota Paragvajaus prezidentui Fernando Lugo, o po metų – Argentinos prezidentei Cristinai Fernandez de Kirchner ir pačiam H. Chavezui.

Anot Venesuelos lyderio, JAV galimai panaudojo slaptą ginklą ir taip užkrėtė jį bei kitus socializmo ideologiją pasirinkusius Lotynų Amerikos lyderius vėžiu. H. Chavezo mirtis tik dar labiau paskatino kalbas Venesueloje, kad šios šalies lyderį nužudė CŽV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.