Rusų armijoje prievartautų kareivių išpažintys sukrečia

2012 metų pabaigoje Rusijos gynybos ministerijai buvo pateiktos rekomendacijos, parašytos pagal psichologijos vadovėlius. Rekomendacijose karinių dalinių vadų padėjėjai įpareigoti išsiaiškinti šauktinių seksualinę orientaciją.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 6, 2013, 5:24 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 12:01 PM

Kitaip tariant, rekomendacijose plačiai išdėstyta psichologinio darbo su naujais šauktiniais veikla - pradedant nuo neformalių lyderių atsiradimo ir reketo kareivinėse iki religinių ir nacionalinių nesutarimų.

Tuo tarpu ankstyva šauktinio seksualinė patirtis kvalifikuojama kaip jo nervinis psichinis išsibalansavimas, analogiškas potraukiui į alkoholizmą, pabėgimams iš namų, polinkiui į savižudybę ir vagystes.

Siūlo atkreipti dėmesį į šauktinio tatuiruotes

Karininkams aiškinama, kaip teisingai pirmą kartą bendrauti su šauktiniu. O polinkis į iškrypimą, t. y. netradicinę seksualinę orientaciją, turi būti nustatytas pagal pateiktus klausimus apie jo šeimą, vaikystę, buitines sąlygas, pažangumą moksle ir požiūrį į alkoholį.

Atsiradus kareivio pasitikėjimui, reikėtų paklausti ir apie jo seksualinę patirtį, išsiaiškinti, ar turi merginą ir kiek jam svarbu jos ištikimybė.

Paskui rekomenduojama atlikti naujoko šauktinio kūno apžiūrą, atkreipti dėmesį į jo tatuiruotes, padarymo priežastis, kurios gali liudyti žemą asmenybės kultūros ir išsilavinimo lygį. Be to, žinant tatuiruočių simbolius tai padės karininkui geriau organizuoti aiškinamąjį darbą su konkrečiu asmeniu.

Rekomendacijose nurodoma, kad ypatingą dėmesį reikia atkreipti į tatuiruotes veido srityje, ant lytinių organų, užpakalio. Jie gali liudyti ne tik apie asmenybę ir jos pomėgius, bet ir galimus seksualinius nukrypimus.

Tuo tarpu karo psichologas tvirtina, kad darbe su naujokais armijoje laikomasi tvirtų nuostatų ir pozicijos dėl tradicinio seksualumo.

„Uždaruose vyriškuose kolektyvuose sekso mažumos sukelia tik įtampą, neigiamai veikia moralinę atmosferą. Kareiviai pradeda galvoti ne apie tarnybą, o apie pašalinius dalykus, - sakė psichologas. - Pažinojau vieną gėjų, kuris ėjo specialiai tarnauti, kad ten atrastų daugiau sekso partnerių. Tokiems, aišku, ne vieta armijoje.“

Prievartaujamus šauktinius fotografuodavo

Rekomendacijos labai praverčia Rusijos armijos karininkams, kurie išnaudoja šauktinius savo lytinei aistrai tenkinti. T. y. rusų armijoje klesti prostitucija ir dabar pagrindiniai armijoje tarnaujančių kareivių klientai – biseksualūs ir homoseksualūs karininkai.

Šauktiniai parsidavinėja dėl įvairių priežasčių. Vienus priverčia. Kiti savanoriškai prekiauja savimi. Tiksliau, dėl galimybės gauti daugiau laisvadienių ir išvykti už dalinio ribų.

Pirmiausia tenkina karininkus „salagos“. O drąsūs šauktiniai mėgina priešintis ir kovoti dėl savo teisių. Tačiau iš tikrųjų nėra kam ginti jų teisių, nes daugumos dalinių karininkai patys naudojasi homoseksualių kareivių paslaugomis.

„Kai aš stovėjau poste, prie manęs priėjo „dėdės“ ir jėga įtempė į „kaptiorkę“, - pasakojo Ščiolkovo karinio dalinio kareivis Andrejus Morozovas (vardas pakeistas). - Ten visi iš eilės mane išprievartavo. Skaudėjo ir buvo šlykštu. Viskas truko neilgai. Kitą dieną daugelis ėmė žiūrėti į mane skersomis. Supratau, kad apkalbos iš karto pasklido po visą dalinį. Prie manęs priėjo karininkas ir pasakė: „Rytoj aptarnausi du klientus.“

Aš supratau, kad jei pasakysiu „ne“, tai paskui spjaudysiu kraujais. Bet vis dėlto atsisakiau. Karininkas išgirdęs tvirtą „ne“ metė man į akis fotografiją, kur buvo užfiksuota, kaip mane prievartavo, ir pasakė: „Jei neaptarnausi, tai nuotrauką pamatys tavo motina.“

Kitas kareivis Ilja seksualinės prievartos auka tapo antrąjį tarnybos armijoje mėnesį. Jam atėjo laiškas iš merginos. Seržantui nepatiko, kad kareivis nedavė jam pirmam perskaityti.

„Jis man pasakė, kad daugiau merginų man nebeprireiks. Keturiese nuvilko mane į kareivines, į apleistą sporto aikštelę, kur vyko remonto darbai ir viskas buvo užversta šiukšlėmis. Ten mane parklupdė, pririšo prie apšvietimo stulpo, stvėrė už galvos, kelis kartus spyrė į tarpkojį taip, kad man praėjo bet koks noras priešintis ar šauktis pagalbos.

Jėga pražiodino ir iš eilės ėmė kišti savo lyties organus. Nuo pirmojo organo aš vos neužspringau, staiga sukandau dantis, todėl spyrė į pilvą taip, kad akimirksniu netekau sąmonės. Kai atsitokėjau, jau gulėjau ant neaukšto, medinio suoliuko iš dviejų lentų, po kuriuo buvo sudėtos plytos tokiame aukštyje, kad būtų patogu.

Nežmoniškai išsigandau, kažką pradėjau murmėti po nosimi, prašiau paleisti, bet, atrodė, tuo tik dar labiau įsiutinau savo prievartautojus. Kiek tai tęsėsi, neprisimenu. Kai viskas baigėsi ir aš šiek tiek atsigavau, jau aušo.

Tris dienas negalėjau pajudėti, gulėjau karantine, tiesiog kareivinėse. Iš pradžių nesinorėjo gyventi, galvojau kažką pasidaryti su savimi. Pribloškė mano prievartautojų elgesys: lankė mane, atnešė vaisių ir degtinės. Paskui, kai atsigavau, vėl mane prievartavo“, - pasakojo kareivis.

Išnaudojami kareiviai skirstomi į tris grupes

Kai kurie kariai, neatlaikę seksualinio pasityčiojimo, gyvenimą baigė savižudybe. Oficiali karinė statistika nurašo savižudybes „psichiškai nestabilių“ kareivių sąskaiton.

Svarbiausia suteneriams su antpečiais – prisijaukinti šauktinius. Po to jie gali tapti tiek „aktyviais“, tiek ir „pasyviais“.

Išnaudojami kareiviai skirstomi į tris grupes: „atsiskyrėlius“, „gatvės“ ir elitinius. Atsiskyrėliai – prieinamiausi. Juos galima sutikti visoje Maskvoje per išeigines. Tada kareiviai gauna laisvadienių ir vaikštinėja po Maskvą ieškodami klientų ir tikrąja to žodžio prasme siūlydami savo kūną.

Jų pagrindiniai maršrutai: Tverskajos gatvė, skverelis prieš kino teatrą „Puškinskij“, Aleksandrovo sodas, Cvetnoj bulvaras. Atsiskyrėlius galima sutikti ir geležinkelio stotyse. Jie iš tolo įvertina klientą ir priėję paprašo pavaišinti cigarete, duoti „arbatpinigių“.

Užtenka tokiam kareivėliui parodyti bent menkiausią dėmesį, ir jis pradeda „kabinti“ klientą. Iki lovos prieinama retai. Draugystė baigiasi artimiausiame tualete. Užtenka pasižvalgyti po viešuosius tualetus sostinės centre, tarkim, Baltarusijos geležinkelio stotyje, ir paaiškės „sekso su uniforma“ paklausa.

„Jie neprašo daug pinigų, - pasakojo Igoris, nuolatinis „atsiskyrėlių“ klientas. – Dauguma iš jų – ne vietiniai. Jie pasirengę išpildyti bet kokį seksualinį pageidavimą net ir už sriubos lėkštę ar cigarečių pakelį.“

Sugrįžę iš laisvadienių atsiskyrėliai atseikėja suteneriams su antpečiais iš anksto susitartą procentą. Tie savo ruožtu atiduoda dalį karininkams. Neretai atsiskyrėliais tampa dezertyrai. Alkis priverčia juos verstis prostitucija ir gatvėse.

„Pas mus į dalinį atvedė kareivėlį, ant kurio – vien oda ir kaulai - pasakojo Dima, atlikęs tarnybą viename Maskvos kariniame dalinyje. - Kai jį nurengė, visas kūnas buvo nusėtas mėlynėmis ir kraujosrūvomis. Vaikinas pasakojo, kad jis tarnavo Chimkuose ir neištvėręs nuolatinio tyčiojimosi pabėgo.“

„Gatviniai“, skirtingai nei atsiskyrėliai, ieškodami klientų neklaidžioja po Maskvą. Jie susirenka į vadinamuosius „taškus“, kurie gerai žinomi jų potencialiems klientams. Tai vietos prie kai kurių Rusijos įžymybių paminklų, taip pat skvere prie Didžiojo teatro, Gogolio bulvare ir net prieš pat Gynybos ministerijos langus.

Prie vieno gerai žinomo paminklo kareivėlius parduoda suteneriai iš Karinės prokuratūros. „Pas juos kažkur kieme stovi senas „uazikas“, kuriame ir vyksta seksualinės orgijos“, - pranešė neįvardintas liudytojas.

Pelnas, gaunamas iš atsiskyrėlių ir gatvėse dirbančių šauktinių – menkas palyginti su tuo, kiek uždirba kareivėliai, atsidūrę elitinių prostitučių vaidmenyje. Kitaip tariant, jie ramiai atlieka karinę tarnybą dalinyje ir tiesiog laukia skambučio iš savo kliento. Juos reklamuoja karininkai arba buvę elitiniai savo kūno siūlytojai, tačiau jau atlikę karinę tarnybą. Patvirtino, kad armijoje klesti prostitucija

Rusų žiniasklaidos atstovams pavyko išsiaiškinti vieną žinomiausių vietų, kur prekiaujama kareivių kūnais. Tai – karinis dalinys Chimkuose, maždaug 5 kilometrai nuo Maskvos. Тie, kurie suspėjo ten pabuvoti, pasakojo, kad tas „taškas“ gerai žinomas ir teisėtvarkos pareigūnams. Jie gana dažnai užtveria kelią daliniui priklausančioms mašinoms ir reikalauja pinigų. 

„Šis dalinys laikomas laukiniu, - sakė vienas demobilizuotas šio dalinio kareivių. - Mano patarimas: jei nuspręsite nuvažiuoti į tą dalinį, nerodykite kareiviams pinigų. Pamatys pinigus, užmuš vietoje. 500 rublių armijoje – tikras lobis.“

Kareivių motinų komiteto pirmininkė taip pat patvirtino duomenis apie armijoje klestinčią prostituciją. „Nuvykite į karinį dalinį 83420, kuris yra netoli Liusinovskо. Apie jį seniai sklinda negeros kalbos. Geriau nuvykite po devintos valandos vakaro. Patys pamatysite, kaip į dalinį atvažiuoja mašinos ir paima kareivius“, - pasakojo kareivių motinų atstovė. Beje, šis karinis dalinys neoficialiai vadinamas Generalinio štabo apsaugos brigada. Čia tarnybą atliekantys kareiviai saugo Gynybos ministerijos, Generalinio štabo ir karinės prokuratūros pastatus. Leonidas M., spėjęs čia ištarnauti tris mėnesius, o paskui perkeltas į Zelinogradą, sakė, kad pastaruoju metu klientai atvažiuoja vėliau, arčiau pusiaunakčio.

„Тie, kurie stovi poste „metrdoteliais“, pasitinka klientus ir signalizuoja kareiviams-prostitutėms, - pasakojo Liona. - Kai mūsų bataliono kareiviams atėjo laikas budėti, kareivinėse liko apie 40 žmonių. Pas mus buvo atėjęs kažkas iš vadovybės dalies ir rinko „laimingąjį“. Tą, kuris turėjo tuojau pat eiti padirbėti. Vieną kartą išrinko mane.

Aš išlaukiau gatvėje kelias valandas, tačiau, matyt, pasikeitė kliento planai. Aš supratau, jei neišėjo šiandien, tai išeis kitą kartą. Tačiau mane pervedė į Zelinogradą. Aš patekau į tą dalinį „po blatu“. Galvojau, čia elitiniai daliniai, o paaiškėjo... Norėčiau pasakyti vaikinams, kurie tik ruošiasi eiti į armiją: neatlikite tarnybos Maskvoje. Tai - pragaras, o ne armija. Regionuose lengviau.“

Parengė Sniegė Pilypienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.