Paskutinę gyvenimo minutę H. Chavezas prašė neleisti jam mirti

Venesuelos prezidentas Hugo Chavezas mirė nuo infarkto, kuris jį ištiko po didelių kančių, šnabždėdamas, kad nori gyventi. Apie tai vėlų trečiadienio vakarą pranešė prezidento apsaugos tarnybos viršininkas.

H. Chavezas buvo prieštaringai vertinamas šalies vadovas - mylimas venesueliečių, nemėgiamas demokratinių Vakarų valstybių.<br>AP
H. Chavezas buvo prieštaringai vertinamas šalies vadovas - mylimas venesueliečių, nemėgiamas demokratinių Vakarų valstybių.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

AP ir lrytas.lt inf.

Mar 7, 2013, 12:06 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 10:36 AM

„Jis negalėjo kalbėti, bet iš jo lūpų buvo galima išskaityti: „Nenoriu mirti. Prašau, neleiskite man mirti.“ Jis mylėjo savo šalį ir paaukojo save jai“, - naujienų agentūrai „Associated Press“ atskleidė generolas Jose Ornella.

Generolas pasakojo, kad šalia H. Chavezo praleido pastaruosius dvejus metus. Taip pat buvo kartu, kai jis merdėjo nuo tiksliai neįvardyto vėžio dubens srityje.

J. Ornella su žurnalistais kalbėjosi prie karo akademijos, kur atvirame karste pašarvotas pastaruosius 14 metų šalį valdžiusio prezidento kūnas. Karininkas sakė, kad vėžys buvo labai išplitęs, bet nepatvirtino, ar liga buvo pažeidusi plaučius.

H. Chavezo mirties išvakarėse Venesuelos vyriausybė pranešė, kad šalies lyderį užklupo sunki kvėpavimo takų infekcija.

Tai buvo jau antras kartas, kai H. Chavezui diagnozuota sunki kvėpavimo takų infekcija, apie kurią pranešta nuo gruodžio 11-osios, kai Kuboje H. Chavezui buvo atlikta operacija, siekiant sunaikinti vėžį.

Vyriausybė niekad neatskleidė, kokios rūšies vėžiu sirgo prezidentas, ir iš kurios kūno vietos buvo šalinami augliai.

Pernai gruodžio pabaigoje, kai H. Chavezą užklupo pirmoji kvėpavimo takų infekcija, medikai jam į trachėją įvedė zondą, kad prezidentui būtų lengviau kvėpuoti, bet deguonies įsisavinimas vis tiek buvo nepakankamas ir netgi blogėjo.

Pasak J. Ornellos, 58 metų lyderį gydė geriausi medikai iš viso pasaulio, bet jie niekada neaptarinėdavo prezidento sveikatos būklės generolo akivaizdoje.

„Jis labai daug prisikentėjo“, - tiek apie H. Chavezo būklę žino prezidento apsaugos vadovas.

Tačiau jis žinojo, kad prezidentas, prieš operaciją Kuboje kalbėdamas su venesueliečiais (tai įvyko gruodžio 8 d.), žinojo, kad paskutinė operacija teikia labai mažai vilčių pasveikti.

Gruodžio 11-osios operacija buvo jau ketvirtoji. Tarp operacijų šalies lyderiui teko iškęsti chemoterapijos ir švitinimo kursus.

J. Ornella pritarė viceprezidento Nicolaso Maduros minčiai, kad H. Chavezo vėžys galėjo išsivystyti ne savaime.

„Manau, kad po kokių 50 metų, jie atskleis dokumentą, kuris, manau, parodys, kad čia prisidėjo priešo ranka“, - sakė jis.

Generolas neįvardijo priešo. Bet N. Maduro anksčiau buvo užsiminęs, kad tai galėtų būti JAV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.