Futbolo kovas Vatikane užgožė konklava

Antradienį katalikų pasaulyje prasideda nekantrus laukimas – kada virš Siksto koplyčios išvysime baltą dūmelį, reiškiantį, jog turime naują popiežių? Klausimas svarbus ir Vatikano futbolo čempionato dalyviams.

Šventojo Sosto remiamame Vatikano futbolo čempionate žaidėjai varžosi virš aikštės matydami Šv.Petro baziliką.<br>AP
Šventojo Sosto remiamame Vatikano futbolo čempionate žaidėjai varžosi virš aikštės matydami Šv.Petro baziliką.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 12, 2013, 9:43 AM, atnaujinta Mar 10, 2018, 4:44 AM

Vatikano lėšomis remiamoje futbolo lygoje kovoja 16 komandų, kuriose žaidžia dvasininkai ir studentai iš seminarijų bei religinių judėjimų, rašo „Lietuvos rytas“ remdamasis naujienų agentūra AP.

Siekdami laimėti čempionato trofėjų – „Saturną” vyrai varžosi aikštelėje ant kalvos, nuo kurios atsiveria vaizdas į Šv.Petro baziliką.

Bet šiomis dienomis tribūnose susirinkusių žiūrovų sportines aistras užgožia didesnė aktualija – naujo popiežiaus rinkimai.

Nori popiežiaus amerikiečio

Regis, ir patys žaidėjai šįmet stengiasi ne tik nugalėti priešininkų komandas, bet ir savo žaidimu įrodyti, kad popiežius iš jų atstovaujamos šalies būtų geriausias.

„Mes tikimės, kad laimės brazilas. Na, bent jau kas nors iš Šiaurės ar Pietų Amerikos. Brazilija – jėga! Ir futbole, ir pontifikate!” – šypsojosi varžybas stebėjęs kunigas brazilas Geraldo Maia.

Šio sekmadienio rungtynes, kuriose dalyvavo brazilų ekipa iš seminarijos „Collegio Pio Braziliano” Romoje, artėjanti konklava paveikė tiesiogiai.

Brazilai 1:4 pralaimėjo Naujųjų katechumenų (katechumenai yra suaugusieji, kurie rengiasi krikštui. – Red.) komandai „Redemptoris Mater”, nes Brazilijai atstovaujantys studentai liko be savo trenerio.

„Tik ne argentinietis”

Taip nutiko todėl, kad „Collegio Pio Braziliano” komandos treneris buvo paskirtas nuvežti du kardinolus į Asyžiaus miestą – pranciškonų vienuolių ordino įkūrėjo šv.Pranciškaus Asyžiečio gimtinę. Čia dvasininkai galėjo atsikvėpti prieš prasidedant alinančiai konklavai.

„Mums šiandien sekėsi ne itin gerai, – pripažino „Collegio Pio Braziliano” komandos kapitonas Aldemiras Francisco Belaveras. – Be trenerio nėra lengva.”

Turėdamas galvoje kone amžiną Brazilijos ir Argentinos varžymąsi futbole, komandos kapitonas išsakė gana kategorišką pageidavimą ir dėl naujojo popiežiaus.

„Tik ne argentinietis”, – pareiškė A. F. Belaveras.

Žaidimo taisyklės skiriasi

Vatikano futbolo čempionatas prasidėjo vasarį ir baigsis gegužę. Nugalėtojų komandai atiteks „Saturnas” – metalinis futbolo kamuolys su ant jo užmaukšlinta senamadiška dvasininko kepure.

Atsistatydinusiam popiežiui Benediktui XVI anksčiau buvo įteikta šio trofėjaus kopija.

Tokią pat dovaną yra gavęs ir paskutinis Vatikano valstybės sekretorius kardinolas Tarcisio Bertone, kuris po Benedikto XVI atsistatydinimo laikinai vadovauja Šventajam Sostui.

Lyga nėra oficialusis Vatikano čempionatas, bet jį remia Popiežiškoji pasauliečių taryba bei Popiežiškoji kultūros taryba.

Taisyklės čia kiek skiriasi nuo tų, kurios taikomos profesionaliajame futbole. Rungtynės trunka valandą, komandos turi teisę į vieną minutės pertraukėlę, o, be raudonosios ir geltonosios kortelių, yra ir mėlynoji. Ji reiškia, kad žaidėjas 5 minutėms pašalinamas iš aikštės. (AP, LR)

Keturi kandidatai, galintys tapti kitu popiežiumi

115 kardinolų rinkėjų šiandien neribotam laikui užsidarė Siksto koplyčioje – prasidėjo konklava, kuri baigsis naujo popiežiaus išrinkimu. Paprastai procesas trunka tris dienas. Tačiau rezultatus iš anksto nuspėti sunku, mat kandidatas į popiežius turi surinkti net du trečdalius kardinolų balsų, t.y. 77.

Kol kas labiausiai tikėtinais kandidatais laikomi šie dvasininkai:

71 metų italas, Milano arkivyskupas Angelo Scola. Jis laikomas racionaliu moralės ir bioetikos ekspertu. Jis taip pat išmano islamo religiją ir yra Musulmonų ir krikščionių savitarpio supratimo fondo vadovas. Trūksta charizmos.

63 metų brazilas, San Paulo arkivyskupas Odilo Schereris. Jis – labiausiai tikėtinas kandidatas į Šventąjį Sostą iš visos Lotynų Amerikos, kur gyvena 42 proc. pasaulio katalikų. Gimtojoje šalyje jis laikomas konservatyviu.

68 metų kanadietis Marcas Ouelletas. Jis Vatikano personalo ir vyskupų kongregacijos vadovas, Josepho Ratzingerio, vėliau tapusio Benediktu XVI, mokyklos teologas. Tiesa, jis kartą yra pasakęs, kad tapimas popiežiumi „būtų košmaras”.

68 metų Seanas O’Malley iš JAV. Ramus ir kuklus dvasininkas buvo paskirtas dirbti į Bostoną 2003-iaisiais po miesto dvasininkiją užklupusios mažamečių lytinio išnaudojimo krizės. Jis pardavė dalį Bažnyčios nekilnojamojo turto, kad sumokėtų aukoms kompensacijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.