Aistros Vatikane dėl dūmų: šviesūs dūmai vis vien buvo juodi

Trečiadienį apie pietus kai kurie Vatikane susirinkę ir į varinį Siksto koplyčios kaminą pamaldžius ir šiaip smalsius žvilgsnius nukreipę piliečiai aiktelėjo: iš jo pasirodę dūmai – ne juodi. Mažų mažiausiai – ne tokie juodi, kokie virto per kaminą pirmosios konklavos dienos vakarą. Kai kurie tvirtino pamatę netgi baltus dūmus.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 13, 2013, 6:22 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 1:57 AM

Dėl dūmų spalvos teko aiškintis net Vatikano spaudos atstovui Federico Lombardi. Jis išaiškino, kad pilki dūmai vis dėlto buvo juodi, o dėl per šviesios spalvos kalta chemija.

Išgaunant juodą dūmų spalvą Vatikane naudojamas kalio perchloratas, sumaišytas su antracenu (tai pramoninių dažų pagrindas) ir siera. Antradienio vakarą dūmų juodumas nekėlė abejonių – matyt, kardinolai nepagailėjo chemikalų, o antrąją konklavos dieną nusprendė pataupyti.

Stebimų dūmų spalvai įtakos turi ir paros metas. Naktiniame danguje pasirodę dūmai atrodė grėsmingai juodi.

F. Lombardi buvo priverstas aiškintis ir dėl kitokio pobūdžio dūmų – italų žurnalistas paklausė, ar patys kardinolai, susirinkę į konklavą, rūko. Vatikano atstovas pripažino, kad kai kurie – taip. Rūkoma savo kambariuose ir lauke.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.