Juokeliai apie popiežiaus skleidžiamą smarvę siutina lenkus

Specialiai „Lietuvos rytui”, Varšuva

Lenkijoje aistras kėlė instaliacija, kurioje vaizduojamas meteorito partrenktas popiežius Jonas Paulius II.<br>AP
Lenkijoje aistras kėlė instaliacija, kurioje vaizduojamas meteorito partrenktas popiežius Jonas Paulius II.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas

Mar 13, 2013, 12:02 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 2:50 AM

Netikėtą ginčų audrą įžiebė satyrikas Abelardas Giza, humoristinėje valstybinės televizijos TVP2 laidoje pareiškęs, kad popiežius, kaip ir visi žmonės, pavalgęs pirsteli. Ir galbūt ne kartą.

Juokeliai apie popiežiaus skleidžiamą smarvę neregėtai įsiutino katalikus seimūnus. Jie pareikalavo nubausti ne tik satyriką, bet ir televizijos vadovus.

Pastarųjų ginti stojo seimūnai ateistai, apkaltinę kolegas katalikus religinės diktatūros propagavimu ir konstitucijoje garantuoto šalies pasaulietiškumo ignoravimu.

TVP2 vadovybė, išsigandusi, kad įtūžę žiūrovai gali nebemokėti abonentinio televizijos mokesčio, skubiai atsiprašė dėl programos, neva įžeidusios religinius jausmus. Tai sukėlė menininkų ir liberalų pasipiktinimą.

Satyrikas neatsiprašys

Satyrikų grupės „Limo kabaretas” narys, aktorius bei meno kritikas A. Giza trumpą keleto minučių monologą išsakė TVP2 vakarinėje programoje, skirtoje suaugusiesiems.

Satyrikas teigė, jog dabartiniai įvykiai Vatikane liudija, kad popiežius yra normalus žmogus.

Tai esą liudija kad ir toks faktas, jog pavalgęs pontifikas pirsteli. Tai esą yra normalu, nes organizmui maistą virškinant išsiskiria dujos, kurios išeina su garsu, mat jų slapta ir tyliai angelai neišsigabena.

„Nesitikėjau, jog pasakymas, kad popiežius yra normalus žmogus, sukels tokių aistrų”, – pareiškė A. Giza.

Nusipelnė smūgio į veidą?

Satyriko žodžiai labiausiai įsiutino opozicinę Teisės ir teisingumo partiją (TTP), vadovaujamą ekspremjero Jaroslawo Kaczynskio. Šios partijos atstovas Andrzejus Jaworskis Seime subūrė parlamentinę kovos prieš Lenkijos ateizaciją grupę ir jos vardu pareikalavo nubausti TVP2 vadovus ir satyriką.

Skunde Valstybiniam radijo ir televizijos komitetui A. Jaworskis satyrinę laidą įvardijo kaip peržengusią visas šlykštumo ribas.

Parlamentaras apgailestavo, kad šalyje nebegalioja prieškario paprotys už šaipymąsi iš motinos ir religijos užvožti per veidą. Anot A. Jaworskio, satyrinė programa pažeidė valstybinės televizijos įsipareigojimus gerbti religinius žiūrovų jausmus ir nepropaguoti vulgarių laidų.

Politikas teigia, kad kultūringas žmogus televizijoje neturi kalbėti apie virškinimo dujas, o katalikams abejonės dėl Marijos skaistybės, Jėzaus nekalto prasidėjimo ar popiežiaus neklystamumo yra įžeidžiančios.

Įžvelgia katalikų diktatą

Siekdama duoti atkirtį TTP, kairuoliška Palikoto partija (PP) skubiai įkūrė parlamentinę pasaulietinės valstybės grupę ir jos vardu apkaltino TTP religiniu kultūros cenzūravimu.

PP teigimu, seimūnai katalikai nori atgaivinti sovietmečiu galiojusią cenzūrą, kartu darydami gėdą šaliai demokratiniame pasaulyje.

Publicistė Eliza Michalik sakė, kad TTP religiniais draudimais nori netikinčius žmones paversti antrarūšiais piliečiais, ir paragino valstybines institucijas bausti už tokius diskriminacinius siekius ir propagandą.

Iš religijos nesišaipoma

Garsus Lenkijos satyrikas Krzysztofas Materna pareiškė, jog tai, kad į juokelius apie popiežių politinės partijos reagavo pareiškimais, liudija kultūrinį gimtinės nenormalumą. Lenkijoje esą tebegalioja kitose šalyse seniai išnykę tabu.

Tokiam požiūriui pritarė ir Torunės universiteto sociologijos profesorius Tomaszas Szlendzakas. Tiesa, profesorius pridūrė, kad lenkai labiau privengia šaipytis iš velionio tautiečio popiežiaus Jono Pauliaus II.

Prieš kelerius metus Varšuvos parodų salėje pastačius skulptūrą, vaizduojančią meteorito partrenktą Joną Paulių II, vienas seimūnas įsiveržė ir meteoritą nurideno į šoną, apgadindamas skulptūrą. Tačiau dėl juokų apie Benediktą XVI lenkai iki šiol nebuvo tokie skrupulingi.

Mat Jonas Paulius II esą buvo simpatiškas liaudies tribūnas, o vasarį pasitraukęs Benediktas XVI yra uždaras mokslo žmogus. Be to, jis yra kitatautis, todėl bent jau dėl internete pasirodančių jo karikatūrų niekas Varšuvoje neprotestuoja.

Daugumos apžvalgininkų nuomone, religiniai tabu šalyje dėl didelės Bažnyčios įtakos dar ilgokai bus gajūs. Katalikų tinklalapio „Catholic Voices” redaktorė Malgorzata Masiorowska kilusį ginčą apibendrino posakiu, kad Lenkijos tikintiesiems popiežius yra tarsi tėvas, iš kurio nesišaipoma.

Viso pasaulio katalikams dėmesingai sekant pranešimus apie naujo popiežiaus rinkimo procesą, religingumu garsėjančioje Lenkijoje dar kartą užvirė diskusijos: ar galima šaipytis iš pontifiko?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.