Naujasis popiežius Pranciškus sužavėjo minias jau pirmaisiais savo žodžiais

Tačiau jis palenkė ne tik romiečių širdis.

Popiežius Pranciškus ketvirtadienį atvyko į Romos baziliką, ketindamas asmeniškai pasimelsti savo pirmąją dieną Katalikų Bažnyčios vadovo pareigose, po istorinių rinkimų konklavoje.<br>„Reuters“
Popiežius Pranciškus ketvirtadienį atvyko į Romos baziliką, ketindamas asmeniškai pasimelsti savo pirmąją dieną Katalikų Bažnyčios vadovo pareigose, po istorinių rinkimų konklavoje.<br>„Reuters“
Daugiau nuotraukų (1)

AP, AFP, BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

Mar 14, 2013, 11:18 AM, atnaujinta Mar 10, 2018, 1:04 AM

Popiežius aukos pirmąsias savo mišias, pradės Vatikano personalo paskyrimą. Be kita ko, tikėtina, kad jis aplankys savo pirmtaką Benediktą XVI, kurio dabar oficialus titulas - „popiežius emeritas“.

Pranciškus, tapęs pirmuoju popiežiumi neeuropiečiu Romos katalikų Bažnyčios istorijoje ir pirmuoju jėzuitų ordino atstovu, sulaukė sveikinimų ir linkėjimų iš viso pasaulio.

Nors, kaip pranešama, per 2005 metais vykusią konklavąJorge Mario Bergoglio liko antroje vietoje po popiežiaus Benedikto XVI, mažai kas tikėjosi, kad naujuoju Bažnyčios vadovu taps atstovas ne iš Europos.

Ketvirtadienio popietę Pranciškus grįš į Siksto koplyčią dalyvauti mišiose, į kurias susirinks ir kardinolai.

Savaitgalį Pranciškus per specialią audienciją susitiks su pasaulio spaudos atstovais. Tikimasi, kad audiencijos metu popiežius atskleis dalį savo ateities planų, teigė BBC korespondentas iš Romos.

Popiežius Pranciškus ketvirtadienį atvyko į Romos baziliką, ketindamas asmeniškai pasimelsti savo pirmąją dieną Katalikų Bažnyčios vadovo pareigose, po istorinių rinkimų konklavoje.

76 metų argentinietis pontifikas įžengė į Didžiąją Švč. Mergelės Marijos baziliką per šoninį įėjimą.

Trečiadienio vakarą, dar prieš tai, kai žmonės pamatė jo veidą, popiežius Pranciškus pavergė romiečių širdis - vien pranešimas, kad jis vadinsis tuo pačiu vardu kaip ir šv. Pranciškus Asyžietis, Italijos globėjas, sukėlė Vatikano aikštėje susirinkusios minios ekstazę.

Dar labiau žmonėms patiko pirmieji jo žodžiai, kad kardinolai „nuėjo į kitą pasaulio kraštą“ ieškoti naujo Romos vyskupo, kurie priminė mylimą lenkų tautybės velionį popiežių Joną Paulių II, 1978-aisiais pasakiusį, kad kardinolai jį pašaukė „iš tolimos šalies“.

Naujasis popiežius, buvęs kardinolas Jorge Mario Bergoglio, argentinietis, yra italų imigrantų sūnus, o jam kalbant itališkai jaučiamas tik nedidelis akcentas.

„Melskimės už visą pasaulį, kad būtų jaučiama didi brolybės dvasia“, - pasakė 76 metų pontifikas.

Tačiau jis palenkė ne tik romiečių širdis.

„Catholic Voices USA“ direktorei Kim Daniels padarė įspūdį nusižeminimas, kurį popiežius pademonstravo pasirodęs Šv.Petro bazilikos balkone.

„Jis priklaupė. Jis paprašė minios palaiminimo. Matėme jį drauge su minia besimeldžiantį „Tėve mūsų“, „Sveika, Marija“, prisidedantį prie mūsų visų tomis maldomis, kurios yra tokios artimos katalikams, - sakė ji. - Tai buvo nusižeminimo ženklas. Tai buvo ženklas, kad čia svarbiausia - šventumas. Tai taip, taip nuostabu - matyti, kad žmogus tikrai taip akcentuoja maldą.

Ir beveik kaip senelis naujasis popiežius palinkėjo miniai: „Labanakt, miegokite ramiai“.

Jo pasirinkimas dėl aprangos taip pat pasiuntė tam tikrą žinią. Pranciškus neužsidėjo mocetos - šermuonėlio kailiu apkraštuotos raudonos aksominės pelerinos, kurią popiežiai dažnai vilki iškilmingomis progomis, o stulą užsidėjo tik palaiminimui. Tai atitinka jo asmeninį stilių, kuris laikomas priešybe Vatikano didybei.

Buenos Airėse jis pardavė brangią arkivyskupo rezidenciją ir gyveno kukliame bute, pats ruošė sau valgį, o į darbą važinėjo autobusu.

Visa tai yra akivaizdus kontrastas tam, kaip gyvena daugelis Vatikano kardinolų, pradedant prašmatniais namais ir automobiliais, kuriuos vairuoja asmeniniai vairuotojai.

Pranciškaus pirmtakas Benediktas XVI taip pat gyveno kukliai. Tačiau jo vertybės nesiderino su tais Vatikano pareigūnais, kurie siejami su korupcija ir karjerizmu, be to, jam pakenkė slaptų dokumentų nutekinimas, dėl kurio kaltinamas jo asmeninis liokajus.

Dabar šias problemas teks spręsti Pranciškui.

Trečiadienio vakarą virš Siksto koplyčios pasirodęs baltas dūmas pranešė visam pasauliui apie išrinktą naują katalikų Bažnyčios vadovą - jį sveikina šalių lyderiai, skelbia BBC.

Naujojo popiežiaus Pranciškaus I išrinkimą pasitiko griausmingi plojimai katedroje Buenos Airėse - popiežiaus gimtajame mieste.

Lotynų Amerikoje, kurioje gyvena 40 proc. katalikų iš 1,2 mlrd., esančių visame pasaulyje, žmonės reagavo su džiaugsmu ir nuostaba.

„Tai didžiulė dovana visai Lotynų Amerikai. Mes to laukėme 20 šimtmečių. To buvo verta laukti, - AP citavo pranciškonų vienuolį Jose Antonio Cruzą iš Puerto Riko. - Visi nuo Kanados iki Patagonijos jaučiasi palaiminti“.

JAV prezidentas Barackas Obama amerikiečių vardu pasiuntė „šiltus linkėjimus“ naujai išrinktam pontifikui ir sveikino Argentiną tapus šalimi, kurios atstovas tapo „pirmuoju popiežiumi iš Amerikos“.

Argentinos prezidentė Christina Fernandez de Kirchner palinkėjo popiežiui Jorge Mario Bergoglio „vaisingos misijos“.

Tikimasi, kad Argentinos prezidentė dalyvaus popiežiaus inauguracijos mišiose antradienį, į kurias atvyks JAV viceprezidentas Joe Bidenas, kuris pats yra katalikas.

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Davidas Cameronas teigė, jog tai „įsimintina diena“ katalikams, o anglikonų lyderis Kenterberio arkivyskupas Justinas Welby palaimino jį.

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Ban Ki-moonas sakė nekantraujantis, kada bendradarbiavimas vyks prasidėjus popiežiaus Pranciškaus „išmintingam valdymui“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.