Popiežiumi išrinktas argentinietis J. M. Bergoglio tapo Pranciškumi (papildyta)

Specialiai lrytas.lt, Roma

Naujasis popiežius Pranciškus pirmą kartą pasirodo Šv. Petro bazilikos balkone.<br>AP
Naujasis popiežius Pranciškus pirmą kartą pasirodo Šv. Petro bazilikos balkone.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

Paulius Jurkevičius

Mar 14, 2013, 7:11 AM, atnaujinta Mar 10, 2018, 1:34 AM

Trečiadienio vakarą, 20 val. 05 min. Lietuvos laiku, iš Siksto koplyčios kamino pradėjo rūkti balti dūmai ir suskambo Šv. Petro bazilikos varpai - jie pranešė miestui ir pasauliui, kad Katalikų bažnyčia turi naują - 266-ąjį - Romos popiežių.

Praėjus valandai nuo baltų dūmų pasirodymo Šv. Petro bazilikos balkone pasirodė kardinolas Jeanas Louisas Tourrain, kuris ir pranešė gausiai Šv. Petro aikštėje susirinkusiems tikintiesiems džiaugsmingą žinią: „Habemus papam“ – turime popiežių. 1,2 mlrd. katalikų visame pasaulyje netrukus sužinojo ir naujojo popiežiaus tapatybę - 76-erių kardinolas iš Argentinos Jorge Mario Bergoglio, kuris pasirinko Pranciškaus vardą.

Nebuvo tarp favoritų

Buvęs Buenos Airių kardinolas tapo pirmuoju popiežiumi istorijoje, kuris kilęs ne iš Senojo žemyno.

Kardinolo iš Argentinos tapimas popiežiumi tapo daug kam netikėtu - favoritais tapti Šventuoju Tėvu buvo laikomi keturi kardinolai – italas Angelo Scola, kanadietis Marcas Ouellet, brazilas Odillo Schereras ir amerikietis Seanas O‘Malley.

Naujasis popiežius, sakydamas savo pirmąją po išrinkimo pontifiku kalbą paragino puoselėti Katalikų Bažnyčioje brolybę, pasimeldė už pontifiką emeritą Benediktą XVI ir pasidžiaugė, kad kardinolai nuėjo į kitą pasaulio kraštą ieškoti naujo popiežiaus.

Pirmoji kalba

„Broliai ir seserys – „Buona sera“ Mano broliai kardinolai nukeliavo į pasaulio kraštą, kad iš ten skirtų naująjį vyskupą Romai“, – tokiais žodžiais prabilo naujasis popiežius Pranciškus.

„Pradėkime kartu dirbti, eiti kartu Romos bažnyčioje, kuri vadovauja visoms bažnyčioms. Melskimės vieni už kitus ir už visą pasaulį.

Laiminu jus apaštalų ir šventųjų vardu. Tebūna Dievas jums gailestingas. Dievas tėvas, sūnus ir šventoji dvasia tenusileidžia ant jūsų ir visuomet išlieka su jumis - amen."

Pamojavęs susirinkusiems tikintiesiems Pranciškus I tarė: „Broliai ir seserys, aš jus palieku. Labai ačiū jums už sutikimą. Greitai pasimatysime. Labos nakties ir gero poilsio.“

Buvo pagrindinis konkurentas Benediktui XVI

Naujasis Bažnyčios vadovas keičia 85 metų Benediktą XVI, kuris dėl amžiaus ir sveikatos atsistatydino vasario 28-ąją. Beje, būtent J. M. Bergoglio buvo pagrindinis konkurentas 2005 metais renkant popiežių.

Po pirmojo balsavimo 2005 metų konklavos rezultatai buvo tokie: vokietis Josephas Ratzingeris – 47 balsai, argentinietis Jorge Bergoglio – 10, italai Carlo Maria Martini – 9, Camillo Ruini – 6, Angelo Sodano – 4, Dionigi Tettamanzi – 3, hondūrietis Oscaras Maradiaga – 2.

Šį kartą naujasis Katalikų bažnyčios vadovas išrinktas po dvi dienas trukusios konklavos ir penktojo 115 kardinolų balsavimo. Ši konklava yra viena trumpiausių istorijoje.

Inauguracija - kovo 19-ąją

Pirmosios 266 – ojo popiežiaus mišios bus jo inauguracijos iškilmės. Šitai patvirtino Vatikano spaudos atstovas tėvas Federico Lombardi.

Jis neatmetė galimybės, kad inauguracija galėtų įvykti antradienį, kovo 19 dieną: „Tai nebloga hipotezė“ – sakė F. Lombardi.

Jeigu iki šeštadienio vakaro iš Siksto koplyčios kamino taip ir nebūtų pradėję rūkti balti dūmai, popiežiaus rinkimuose būtų skelbiama pertrauka iki sekmadienio.

Brifingo metu tėvas F. Lombardi aiškino, jog kai kurie kardinolai elektoriai nesibaidė blogo oro ir iš Siksto koplyčios keletą šimtų metrų į šv. Martos svečių namus eidavo pėsčiomis.

Tiesa, niekam neleidžiama tyčia ar netyčia atsidurti kardinolų kelyje, popiežiaus rinkėjams draudžiama bendrauti su bet kuo, išskyrus, budinčius gydytojus ir svečių namų darbuotojus.

Vatikano spaudos salės vadovas atsakė ir į „nepatogų“ klausimą apie vyną. Vynas pietų ir vakarienės metu kardinolų kolegijos nariams nėra uždraustas.

Ryte neišrinko

Antradienio vakarą iš Siksto koplyčios kamino rūko juodi dūmai. Trečiadienį per pietus dūmų spalva vėl buvo tamsi. Iš Šv. Petro aikštėje esančio balkono miestui ir pasauliui dar nepasklido lotyniški žodžiai „Habemus papam“ – turime popiežių.

Kardinolai elektoriai autobusu grįžo pietauti ir trumpai ilsėsis, o 17 val. 30 min. Lietuvos laiku prasidės ketvirtasis, ir jeigu prireiks – penktasis balsavimas.

Romos gyventojų ir netgi užsienio turistų kartojamas itališkas žodis „fumata“ – dūmai – trečiadienį vėl sutelkė popiežiaus rinkimų žiūrovus Švento Petro aikštėje.

Trečiadienį Romoje – vėl blogas oras, lyja lietus, tačiau ryte smalsuolių Šv. Petro aikštėje netrūksta. Tai daugiausia turistai ir maldininkai iš JAV, Lotynų Amerikos, Lenkijos, Italijos.

Lrytas.lt žurnalistas pakalbino istorinį įvykį stebėjusią grupelę turistų iš Lietuvos. „Kelionę į Romą suplanavome dar prieš popiežiaus Benedikto XVI atsistatydinimą, tad nieko nenumanėme, kad tapsime pasaulinės reikšmės įvykio liudininkais“, – portalui pasakojo Agnė Gargalevičiūtė iš Kauno.

„Šv. Petro aikštė atrodo įspūdingai: daugybė užsienio televizijos stočių operatorių, žurnalistų.

Tiesa, šiek tiek nusiminėme, kad negalėsime pasigėrėti Siksto koplyčia – ten šiuo metu vyksta konklava. Tačiau pasinaudojome proga išsiųsti į namus atvirlaiškius su filatelijos pasaulyje itin vertinamu Vatikano pašto ženklu ant kurio įspaustas užrašas „sede vacante“ (it. sostas neužimtas)“, – pasakojo Agnės tėtis Žilvinas.

Paklausta, kokio popiežiaus tikisi sulaukti, linksma kauniečių grupė vieningai atsakė: „Energingo – tokio, koks buvo Karolis Wojtyla. Ir liberalaus.“

Manevrai „Paskutiniojo teismo“ fone

Kas įvyko antradienį, pirmojo balsavimo metu, kuris baigėsi juodų dūmų kamuoliais iš Siksto koplyčios kamino? Į šį klausimą atsakymo, matyt, nebus niekada.

Kardinolai elektoriai pasižadėjo laikyti paslaptyje visas, net mažiausias smulkmenas, susijusias su konklavos eiga. Sulaužiusiems priesaiką gresia atskyrimas nuo Bažnyčios.

Galima tik įsivaizduoti, kaip vyksta rinkimai, kas iš kardinolų jau po pirmojo balsavimo tapo aiškiu lyderiu, kuris iš skelbtų „papabili“ – reikšmingų kandidatų į Šv. Petro sostą „iškrito“ iš konklavos rinkimų galimų laimėtojų sąrašo.

Pavyzdžiui, Romoje jau trečiadienį ryte buvo kalbama, kad brazilų kandidatas, San Paulo arkivyskupas Odillo Schereras, laikytas būtent tuo „papabile“, iš favoritų jau iškrito. Kodėl?

Konklavoje – kaip sporte: keli neryžtingi judesiai, keletas neatsargių žodžių, ir popiežiškoji mantija pradeda tolti. Keleto įtakingų vatikanistų nuomone, vokiečių kilmės brazilas O. Schereras padarė kelias klaidas: pastarųjų mišių metu pametė ostiją, skaitydamas priesaikos tekstą užsikirto, jo pasisakymai kongregacijų metu nebuvo itin charizmatiški.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.