Nuo Jordanijos karaliaus kliuvo visiems: ir kitiems lyderiams, ir šeimos nariams

Su Jordanijos karaliumi Abdullah II menki juokai. Tai žino ir jo broliai. Pažeidinėsi eismo taisykles – atims automobilį, neduos benzino. Negana to, karalius užsidegė idėja demokratizuoti šalį.

Abdullah II (kairėje) prisipažino siūlęs kaimyninės šalies prezidentui B.al-Assadui pasitraukti mainais į prieglobstį ir apsaugą, bet siras atsisakė.
Abdullah II (kairėje) prisipažino siūlęs kaimyninės šalies prezidentui B.al-Assadui pasitraukti mainais į prieglobstį ir apsaugą, bet siras atsisakė.
Daugiau nuotraukų (1)

"Lietuvos rytas"

Mar 20, 2013, 8:41 AM, atnaujinta Mar 9, 2018, 4:26 PM

Nors Jordanija yra viena mažiausių ir neturtingiausių arabų valstybių, nuo Abdullah II aštraus liežuvio kenčia visi. Pavyzdžiui, karalius laikosi nuomonės, kad Egipto prezidentas Mohamedas Mursi yra nenuovokus.

Turkijos premjeras Tayyipas Erdoganas esąs autoritaras, kuriam demokratija – kaip kelionė autobusu. „Kai tik privažiuosiu savo stotelę, išlipsiu”, – turkų lyderį pašiepė Abdullah II.

O Sirijos vadovas Basharas al-Assadas toks provincialas, kad kartą per pietus su monarchais iš Jordanijos ir Maroko paprašė paaiškinti, kas yra organizmo paros ritmo sutrikimas, nuskridus keletą laiko juostų. „Jis apie tai negirdėjo”, – stebėjosi Jordanijos lyderis.

Patinka britų modelis

„Retas atvejis, kad arabų autokratas kalbėtų taip atvirai”, – pažymėjo „New York Times”, analizavęs karaliaus interviu JAV žurnalui „Atlantic”.

Pokalbio metu Abdullah II save lygino su amerikiečių filmo „Forestas Gampas” („Forrest Gump”) pagrindiniu herojumi – romantišku kvaileliu, kuriam neįtikėtinai gerai viskas sekasi.

Ar nenusigręš sėkmė bandant demokratizuoti Jordaniją, kur vos prieš 20 metų buvo panaikintas politinių partijų draudimas? Puikiai angliškai kalbančio Abdullah II vizija – kad Jordanija šia prasme būtų panaši į Jungtinę Karalystę.

Nors abi valstybės yra konstitucinės parlamentinės monarchijos, pagal 2011 m. demokratijos indeksą Jordanija buvo įvertinta kaip turinti autoritarinį režimą ir užėmė 118-ąją vietą iš 167 šalių. Jungtinė Karalystė šiame sąraše užėmė 18-ąją vietą.

Neleis įsigalėti islamistams

Trukdžių demokratizacijai – per akis, sako Abdullah II. Tiesa, monarchas įsitikinęs, jog nuvesti šalį šiuo keliu gali tik jis.

Karalius apkaltino vyriausybės slaptąją policiją, kuri esą yra persmelkta „konservatyvių elementų” ir blokuoja jo reformas. Pavyzdžiui, iniciatyvą leisti parlamente didesnį atstovavimą palestiniečiams, kurie sudaro pusę Jordanijos gyventojų.

Jo įsitikinimu, pagrindinis Artimųjų Rytų uždavinys – neleisti regione įsigalėti islamistams. O Musulmonų broliją, kuriai priklauso ir Egipto prezidentas M.Mursi, Abdullah II pavadino vilkais avių kailiu.

Karalius nori demokratijos

Jordanijos lyderis teigė per Arabų pavasarį supratęs: liaudis netoleruos valdovų korupcijos ir prašmatnaus gyvenimo.

„Bet mano šeimos nariai to nesupranta. Pažiūrėkite į kai kuriuos mano brolius. Jie mano esą princai. O mano pusbroliai – dar didesni princai už brolius, o jų žmonos – o Dieve! – baisėjosi karalius. – Aš turiu nuolat juos drausminti, kad važiuodami neįsijungtų švyturėlių. Aš areštuoju savo šeimos narius, atimu iš jų mašinas ir nubraukiu benzino davinį, kad jie pagaliau sustotų degant raudonai šviesai.”

Abdullah II bet kokiomis priemonėmis ketina siekti pokyčių monarchijoje. „Mano sūnus perims vakarietišką demokratiją, o ne šiandieninio Basharo postą”, – žadėjo JAV sąjungininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: kandidatų komentarai po pirmojo prezidento rinkimų turo