Kongo tradicija: po vaiko mirties - žiaurus kerštas tėvams

Kai Afrikoje esančioje Kongo Demokratinėje Respublikoje miršta vaikas, jo tėvams tai reiškia ne tik sielvartą, bet ir baimę dėl savo gyvybės. Čia vis dar gyvas paprotys, pagal kurį mirusiojo draugai keršija jo tėvams. Jauni chuliganai jau per laidotuves pradeda šaukti, kad gedintys artimiausi mirusiojo giminaičiai ėda velionio kūną, rašo worldcrunch.com.

Kongo Demokratinėje Respublikoje įstatymais marinama tradicija, kai dėl vaiko mirties jo draugai keršija mirusiojo tėvams.<br>AP
Kongo Demokratinėje Respublikoje įstatymais marinama tradicija, kai dėl vaiko mirties jo draugai keršija mirusiojo tėvams.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 22, 2013, 8:09 AM, atnaujinta Mar 9, 2018, 1:00 PM

Yvesui Ibamai buvo 14 metų, kai jį užklupo staigi liga ir pasiglemžė paauglio gyvybę. Kai jo karstas buvo išneštas iš morgo, ir gedulinga procesija patraukė tankiai apgyvendinto Disasio miesto gatve, čia įsivyravo pavojinga tyla.

Už kelių metrų stovėjo buvę Yveso klasės draugai, vilkintys savo baltos ir mėlynos spalvų uniformomis. Galvas jie buvo apsirišę baltais kaspinais, ant kurių parašyta: „Sudie, Yvesai.“

Staiga išdygo grupė vyresnių jaunuolių. Jie bedė pirštais į Yveso tėvus ir pradėjo šaukti: „Tai jie, tai jie suėdė savo vaiką, mes turim juos nubausti!“

Kongo vakaruose esančioje Bandundu provincijoje tai – senas paprotys. Mirusio vaiko draugų kerštas jo tėvams. Pastarieji primušami, nusiaubiami ar net sudeginami jų namai. Kartais nukenčia ir tolimesni giminaičiai, pavyzdžiui, dėdė, kuris irgi įtariamas mirusiojo valgymu.

Prieš dvejus metus šioje provincijoje keletas mirusių vaikų tėvų buvo nužudyti, o dešimtys namų sudeginti. Pernai provincijos pakraštyje buvo sudeginti du namai.

Bet ne mažėjantis vaikų mirčių kiekis lemia, kad rečiau deginami namai ir užmušami tėvai. Tikroji priežastis – nauji tą draudžiantys įstatymai ir gausėjantis mirusiojo draugų kiekis, kurie stoja ginti gedinčių tėvų.

„Nieko blogo nenutiks“, - stebėdamas šūkaujančius chuliganus, užtikrintai pareiškė vienas buvęs Yveso klasės draugas.

Eiseną stebėjęs būrelis buvo pasiryžęs apginti velionio tėvus. „Niekas negali nugalėti mirties. Tai kiekvieno žmogaus likimas. Prašome gerbti mirusįjį“, - sakė moksleiviai.

Drąsiausias jų atstovas, 14-metis Tansele Manda įsibrovėliams pareiškė, kad čia visi susirinko apraudoti mirusį draugą ir pasidalinti užuojauta su sielvartaujančia jo šeima. „Jokie nemalonumai nebus toleruojami“, - užtikrino paauglys.

Vyresnėlius šie žodžiai įtikino. Vienas paskui kitą jie nuėjo savo keliais. O Yveso tėvai, baiminęsi užmėtymo akmenimis, pajuto palengvėjimą.

Vis dėlto ne vien paauglio perspėjimas atbaidė jaunus nusikaltėlius. Disasio meras Esperantas Sanduku patvirtino, kad išleistas naujas įstatymas, draudžiantis tokius išpuolius.

„Tie, kurie ieško bėdų, bus griežtai nubausti. Kalėjimo vartai jiems plačiai atverti“, - kalbėjo vietos valdininkas.

27 metų Yayo-Yayo, ką tik atlikęs 6 mėnesių bausmę Bandundu centriniame kalėjime, visiškai pasikeitė. Dabar jam pačiam sunku suvokti, kaip jaunuoliai gali taip žiauriai elgtis per laidotuves.

„Galiu jus patikinti, kad kalėjime visai nesmagu“, - perspėjo vyras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: ar turite už ką balsuoti, ponia Seimo pirmininke?