FTB neigia pranešimus apie R. Abramovičiaus sulaikymą (atnaujinta)

JAV sulaikytas Rusijos oligarchas Romanas Abramovičius. Tokią žinią pranešė televizijos kanalas RBK. R. Abramovičių esą sulaikė Federalinio tyrimų biuro (FTB) darbuotojai, o  sulaikymas gali būti susijęs su Rusijos oligarcho verslu ar netgi su Boriso Berezovskio mirtimi.

Žinios apie R. Abramovičiaus sulaikymą - prieštaringos.<br>„Reuters”
Žinios apie R. Abramovičiaus sulaikymą - prieštaringos.<br>„Reuters”
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 25, 2013, 10:24 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 8:22 AM

Tačiau paties FTB vadovybė pirmadienį agentūrai „Reuters" neigė, kad yra sulaikiusi šiuo metu JAV viešintį garsųjį rusą.

R. Abramovičiaus spaudos sekretorius paneigė žiniasklaidos priemonėse pasirodžiusią informaciją apie oligarcho sulaikymą. Įdomu tai, kad žinią paskelbusio kanalo RBK kontrolinį paketą (53.335) per Kipro kompaniją „Pragla Limited“ valdo kito oligarcho Michailo Prochorovo grupė „Oneksim“.

B. Berezovskio advokatas Aleksandras Dobrovinskis pasakė, kad žmonės „iš artimos verslininko aplinkos“ patvirtino informaciją, kad R. Abramovičius sulaikytas.

Pasak A. Dobrovinskio šaltinių, R. Abramovičius galėjo sudominti FTB dėl pinigų plovimo, bet „tai nieko rimto“.

Advokatas pabrėžė, kad R. Abramovičius negalėjo būti sulaikytas dėl B. Berezovskio mirties. „Abramovičiui nebuvo prasmės daryti ką nors bjauraus Berezovskiui, nes jis buvo visiškai sugniuždytas“, - sakė jis ir spėjo, kad oligarchas bus paleistas už užstatą, ir labai greitai.

Pastarąsias dvi dienas R. Abramovičius buvo prisimenamas susiejant su B. Berezovskio mirtimi. 2012 m. naftos magnatas, Anglijos futbolo „Chelsea“ savininkas Londone laimėjo „amžiaus bylą“ prieš dabar jau velionį oligarchą.

Ginčo objektas buvo stambiausios Rusijos kompanijos, tarp kurių - „Sibneft“ ir „Rusal“ akcijos, kurias 2001-2004 m. B. Berezovskis kartu su verslo partneriu Badri Patarkacišvili buvo priverstas parduoti.

Kaip tvirtino B. Berezovskis, akcijos buvo parduotos keletą kartų pigiau nei jų vertė dėl R. Abramovičiaus spaudimo. Ieškovas žalą vertino 5,5 mlrd. dolerių.

Prieš savaitę R. Abramovičiaus pavardė buvo minima šalia kito tragiško įvykio. Prancūzijoje buvo rastas negyvas advokatas Olivier Metzneris, atstovavęs oligarcho interesams 2005 m.

Garsaus teisininko kūnas buvo ištrauktas iš vandens.

Forbes.ru rašo, kad vasario viduryje R. Abramovičius atplaukė į Niujorką ir prisišvartavo su savo įžymiąja 162,5 m ilgio jachta „Eclipse“. Buvo pranešama, kad jis lydi savo nėščią meilužę Darją Žukovą ir planuoja būti Niujorke iki balandžio vidurio.

Žurnalistai spėjo, kad D. Žukova pageidavo pagimdyti kūdikį būtent JAV dėl šios šalies įstatymų, pagal kuriuos šalies teritorijoje gimęs kūdikis gauna jos pilietybę.

R. Abramovičiaus spaudos sekretorius J. Mannas patvirtino, kad oligarchas šiuo metu tikrai JAV, tačiau neigė, kad jis suimtas. Nors interviu Rusijos portalui gazeta.ru jis negalėjo patvirtinti arba paneigti šios informacijos.

Taip pat pasirodė spėlionių, kad sulaikytas galėjo būti ne pats R. Abramovičius, o jo lėktuvo skrydis, bet J. Mannas paneigė ir šią versiją.

FTB būstinė nei patvirtino, nei paneigė informacijos apie R. Abramovičiaus sulaikymą.

Po žinios apie sulaikymą akcijų biržoje nukrito įmonės „Evraz“ akcijos. Dalis įmonės priklauso R. Abramovičiui.

Ilgas kelias į viršūnę

R. Abramovičiaus kelias valdžios viršūnių link prasidėjo 1995 metais. Tada B. Berezovskis ruošėsi privatizuoti tai, kas vėliau slypėjo po kompanijos „Sibneft“ pavadinimu: Omsko naftos perdirbimo gamyklą ir „Nojabrskneftegaz“.

Būtent tuo momentu vienas iš Jegoro Gaidaro vyriausybės buvusių ministrų pristatė B. Berezovskiui kuklų jauną žmogų: „Susipažinkite. Tai – Romanas Abramovičius. Jis palaiko gerus ryšius su „Nojabrskneftegaz“ generaliniu direktoriumi Viktoru Gorodilovu.“ Ir tada B. Berezovskis padarė tai, ką dabar jis vadina viena iš didžiausių savo gyvenimo klaidų. Jis ne tik pasinaudojo R. Abramovičiaus tarpininkavimu privatizuojant „Sibnefti“, bet ir tapo vienu iš jo padėjėjų.

Pradžioje Berezovskis niekaip negalėjo atsidžiaugti R. Abramovičiumi, kuris demonstravo nepaprastą savo atsidavimą, lojalumą, kuklumą ir darbštumą. „Roma – puikus psichologas ir turi fantastišką sugebėjimą apskaičiuoti ir numatyti į priekį, - pasakojo vienas geras dabartinio Čiukotkos gubernatoriaus pažįstamas. - Kai viršininkas (B. Berezovskis. - Red.) atsibusdavo trečią valandą nakties nuo stipraus troškulio ir pagirių, tai trečią valandą dvi minutės Abramovičius stovėdavo prie jo durų su stikline vandens rankose!“

Todėl nieko stebėtino, kad netrukus B. Berezovskis pavedė R. Abramovičiui itin atsakingą misiją: užmegzti ryšius su prezidento dukterimi Tatjana Djačenko ir būsimu Kremliaus administracijos vadovu Valentinu Jumaševu

Turtai - nesuskaičiuojami

Pagal žurnalo „Forbes“ versiją, Rusijos magnato turtai įvertinti 10,6 mlrd. JAV dolerių. Dabar R. Abramovičius savo vardu beveik nieko neturi. Išimtis nebent kompanijų, valdančių kelias automobilių gamyklas, akcijos. Abejotina jo dalis ir „Jukos“-„Sibneft“ kompanijoje. Daug ką R. Abramovičius yra pardavęs. Ir, panašu, yra gavęs labai didelį pelną.

Derybose su „Jukos“ verslininkas jis gavo 3 mlrd. JAV dolerių ir 26,01 proc. kompanijos akcijų. Nors kažkada įgytas 51 proc. „Sibneft“ akcijų paketas, ekspertų vertinimu, jam atsėjo viso labo 110 mln. JAV dolerių.Savo dalį aliuminio pramonės koncerne „Rusal“ ir „Aeroflot“ Abramovičius pardavė, ekspertų paskaičiavimais, už 5 mlrd. JAV dolerių, nors į tuos aktyvus investavo 500 mln. dolerių.

Finansų analitikų teigimu, R. Abramovičiaus susikrautų turtų pagrindas - sėkmingas verslas valstybinius resursus paverčiant realiais pinigais. Tai pačiai valstybei padedant, gana pigiai supirko gardžiausius nuosavybės kąsnius, o po kelerių metų pardavė juos rinkos kainomis

.Iš tikrųjų niekas tiksliai nežino, kiek dabar R. Abramovičius turi turtų. Niekas negalėtų patvirtinti, kad visi jo pirkiniai įgyti už savo prakaitu uždirbtus pinigus, nes be legalių R. Abramovičiaus sandorių, žinoma, kad jis ilgą laiką kontroliavo finansines pajamas, gaunamas iš naftos ir aliuminio eksporto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.