Dėl užrašo ant berniuko marškinėlių teisiami artimieji

Kur yra žodžio laisvės ribos? To klausia Prancūzija, laukdama teismo sprendimo neįprastoje byloje. Dėl 3 metų berniuko marškinėlių užrašo teisiama jo motina ir dėdė, rašo „Lietuvos rytas”, remdamasis „Washington Post” ir BBC informacija.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 27, 2013, 8:11 AM, atnaujinta Mar 9, 2018, 6:40 AM

Praėjusio rugsėjo 24 dieną Prancūzijos Sorgo miesto vaikų darželio auklėtoja ne juokais susirūpino. Perrenginėdama vaikus ji vieno auklėtinio marškinėlių priekyje pamatė užrašą „Aš esu bomba”.

O marškinėlių nugaroje puikavosi užrašas „Jihadas, gimęs rugsėjo 11 dieną”.

Trejų metų berniuko vardas iš tiesų yra Jihadas (terminas, reiškiantis religinę musulmonų pareigą – kariauti šventąjį karą prieš netikėlius) ir jis gimė rugsėjo 11-ąją.

Būtent rugsėjo 11-ąją 2001 metais JAV buvo surengti išpuoliai, nusinešę beveik 3000 žmonių gyvybę.

Prisiminusi tragiškus įvykius ir pagalvojusi apie teroristų rengiamus išpuolius visame pasaulyje auklėtoja nutarė pasikalbėti su vaikų darželio direktoriumi. O šis nusprendė iškviesti Jihado motiną 35 metų Bouchrą Bagour pasiaiškinti.

Vieniša motina, dirbanti sekretore, apgailestavo dėl sukeltų rūpesčių ir patikino tikrai nenorėjusi per savo vaiką pasiųsti politinės žinios. Moteris pažadėjo niekada nebevilkti vaikui šių marškinėlių.

Tačiau vaikų darželio direktoriaus pranešimas apie incidentą atsidūrė ant Sorgo mero Thierry Lagneau stalo. Konservatyvių pažiūrų politikas nutarė, jog vaiko marškinėliai buvo provokacija, ir nutarė imtis veiksmų, kad nubrėžtų žmonėms ribas.

Taip B. Bagour ir jos 29-erių broliui Zeyadui Bagourui, kuris sūnėnui padovanojo marškinėlius, buvo iškelta baudžiamoji byla.

Marokiečių kilmės brolis ir sesuo kaltinami nusikaltimo šlovinimu, nors jie abu neigia ginantys terorizmą.

Anot B. Bagour, marškinėlius sūnui ji užvilko net nesusimąstydama apie prieštaringai vertinamą jų užrašą. O Z. Bagouras tikina, kad marškinėliai buvo su tokiu užrašu, kai šis juos pirko. Vyras tik pasistengė, kad nugaroje būtų užrašyta vaiko gimimo data.

Tačiau kaltintojai mano kitaip. „Kas gali paneigti, kad tai nėra tiesioginė ir skandalinga užuomina į terorizmą?” – teisme klausė prokuroras.

Vaiko motinai ir dėdei gresia baudos. Teismas sprendimą jų byloje priims balandžio 10 dieną.

Ir prokurorai, ir kaltinamųjų gynėjai mano, kad bylos rezultatas taps teisiniu precedentu tuo metu, kai šalyje bandoma sumažinti trintį tarp musulmonų mažumos ir kitų šalies gyventojų.

Z. Bagouro, naktimis dirbančio greitojo maisto restorane, advokatas teigia, kad jo klientas ir sesuo iš pareigūnų sulaukė skandalingų klausimų. Pavyzdžiui, policija klausė, ar Z. Bagouras domisi terorizmu, ar keliavo į Afganistaną ir panašias šalis ieškodamas ryšių su džihadistų organizacijomis.

Tačiau pastarąjį kartą Z. Bagouras buvo išvykęs į poilsinę kelionę Ibisoje.

Labiausiai trimečio motiną ir dėdę šokiravo pareigūnų klausimas, ar moteris prieš trejus metus tyčia gimdė rugsėjo 11-ąją. Abu įtariamieji į tai atsakė neigiamai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.