Pavogta tapatybė gyvenimą pavertė košmaru

Amerikietė Candida L. Gutierrez net 12 metų turėjo visiems įrodinėti, kad ji yra ji. Nelegali imigrantė pasisavino moters tapatybę ir sugebėjo įtikinti valdžios institucijas savo teisumu, rašo „Lietuvos rytas”, remdamasis AP ir „Examiner.com” informacija.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-03-27 08:17, atnaujinta 2018-03-09 06:40

„Norėjau pamatyti jos veidą ir parodyti jai savąjį.

Noriu, kad ji žinotų, kaip atrodo asmuo, kuris sumokėjo už jos svajonės išsipildymą. Nes jos svajonė buvo mano košmaras”, – karčiai kalbėjo C. L. Gutierrez po pirmadienį pasibaigusio teismo posėdžio.

tapatybės vagystę 18 mėnesių kalėti nuteista Benita Cardona-Gonzalez tik trumpam žvilgtelėjo į pirmą kartą matomą savo auką.

„Aš sutinku su man paskirta bausme ir prašau ponios Gutierrez man atleisti”, – ištarė nuteistoji, kuri, atlikusi bausmę, bus išsiųsta į gimtąją Meksiką.

Gyvenimas svetimu vardu

Kad jos tapatybė gali būti užgrobta, Teksase mokytoja dirbanti C. L. Gutierrez suprato, kai jai nepavyko įkeisti savo turto.

Netrukus moteris sužinojo, kad B. Cardona-Gonzalez ėmė naudotis C. L. Gutierrez duomenimis visose gyvenimo srityse: ieškojo darbo, gavo vairuotojo pažymėjimą, pasiėmė būsto paskolą ir savo atžaloms užtikrino medicininę priežiūrą.

Pildydama dokumentus vaikų gimimo liudijimams gauti grafoje, kur turi būti nurodyta motinos pavardė, B. Cardona-Gonzalez irgi prisistatė kaip C. L. Gutierrez.

Apmovė ir pareigūnus

Iš pradžių tikrosios C .L. Gutierrez bandymai užkirsti vagišei kelią buvo nesėkmingi. Ispanakalbė teksasietė kreipėsi į Socialinio draudimo tarnybą ir paprašė išduoti jai naują socialinio draudimo numerį.

Tačiau tarnyba patikėjo B. Cardona-Gonzalez, kuri savo ruožtu tvirtino, jog tai C. L. Gutierrez bando pasisavinti jos tapatybę. Tarnyba nusprendė naują socialinio draudimo numerį suteikti meksikietei.

Tuo metu C. L. Gutierrez liko naudotis specialiu identifikacijos kodu, kokie būna skiriami nelegaliems imigrantams.

Nuo to laiko ji kasmet keliaudavo į Socialinio draudimo tarnybą įrodinėti savo tapatybės ir neigti įrašų apie keičiamas darbovietes. Bet nei gimimo liudijimas, nei vairuotojo pažymėjimas, nei pasas ir net mokyklinės vinjetės pareigūnų neįtikino.

Vagysčių daugėja

Kai prieš metus C. L. Gutierrez ištekėjo, reikalo ėmėsi jos sutuoktinis. Pagal informaciją apie žmonos vardu suteiktus kreditus jis atsekė vagilę iki Kanzaso valstijos Topikos miesto ir apie tai informavo federalinę valdžią. B. Cardona-Gonzalez buvo sulaikyta.

Bylą narpliojęs teisėjas Ericas Melgrenas šį atvejį pavadino klasikiniu pavyzdžiu, kiek daug žalos gali pridaryti tapatybės pasisavinimas.

Nors B. Cardona-Gonzalez atsiprašė savo aukos, C. L. Gutierrez nenorėjo gilintis, ar ši atgaila nuoširdi. „Nenoriu daugiau apie tai galvoti. Baigta”, – sakė ji.

Apie bylą rašę JAV žurnalistai atkreipė dėmesį, kad absoliuti tapatybės vagystė kaip šiuo atveju – vis dažniau Amerikoje pasitaikantis nusikaltimas. Todėl jie pataria žmonėms atidžiau saugoti savo dokumentus ir visada gerai pagalvoti prieš kam nors atskleidžiant jų turinį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.