Neįgalaus prancūzo kova - už teisę į seksą

58 metų rašytojas ir poetas Marcelis Nussas Prancūzijoje metų metus nepaliaujamai kovoja už teisę pasisamdyti parengtą seksualinę partnerę tokiems kaip jis. Šis prancūzas išskirtinis tuo, kad nevaldo kūno.

Rašytojas ir poetas M. Nussas nuo vaikystės yra neįgalus, bet tai jam nesutrukdė susirasti gyvenimo meilės (dešinėje) ir mėgautis kūniškais malonumais.
Rašytojas ir poetas M. Nussas nuo vaikystės yra neįgalus, bet tai jam nesutrukdė susirasti gyvenimo meilės (dešinėje) ir mėgautis kūniškais malonumais.
Daugiau nuotraukų (1)

Dalia Plikūnė

Mar 31, 2013, 11:10 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 1:04 AM

Šalyje, kur prostitucija yra uždrausta, politines diskusijas apie seksą už pinigus visais atvejais pribaigia etinės dilemos.

Pastarąjį kartą taip nutiko pirmadienį Esono departamento į pietus nuo Paryžiaus taryboje.

Balsuodami politikai išbraukė iš projekto seksualinio asistento sąvoką ir nusprendė pradėti diskusijas apie tai, kaip galėtų būti rengiami specialistai, kurie neįgaliesiems teiktų seksualinę pagalbą.

Politikai taip pat pažymėjo, kad sprendimas turėtų būti rastas „etiniu ir teisiniu pobūdžiu priimtinu būdu, atmetant bet kokią prostituciją ar prekiavimą savo kūnu”.

Kai kurie politikai pažymėjo, kad ši diskusija turėtų būti rengiama ne savivaldos, o nacionaliniu lygmeniu, tai yra Nacionaliniame Susirinkime. Tai reiškia, kad sprendimo paieškos nukeltos neribotam laikui. O M.Nussui tai reiškia nusivylimą ir kovą iš naujo.

Tarsi uždrausta tema

Kovotojo už neįgaliųjų teisę į lytinį gyvenimą toks sprendimas nepradžiugino, bet ir nenustebino. „Prancūzijoje neįgaliųjų seksas yra uždrausta tema. Ir politikai nėra pasirengę rimtoms diskusijoms”, – pripažįsta M.Nussas. Jis savo asmeniniu pavyzdžiu rodo, kiek neįgaliesiems tokios galimybės yra svarbios.

„Pirmas susidūrimas su M.Nussu visada šokiruoja, kol galiausiai atmintyje telieka jo šypsena”, – įspūdžiais dalijosi „FranceTV” žurnalistas. Sukilo pavydas ir smalsumas – galbūt panašų įspūdį galima susidaryti tiesiogiai ir neišvydus neįgalaus poeto?

Po beveik valandą trukusio interviu telefonu iš Strasbūro apylinkių „Lietuvos rytui” tegaliu patvirtinti, šis genetine liga sergantis elzasietis yra didelis optimistas, turintis puikų humoro jausmą.

Negalia – nuo vaikystės

Šias savybes dar labiau išryškina kontrastas su jo gyvenimą lydinčiais išbandymais. M.Nussas yra neįgalus nuo kūdikystės.

Būdamas devynių mėnesių, tuo metu, kai jo bendraamžiai bandė stotis, jis parkrito ir niekada nebeatsistojo. Kūdikiui diagnozuota įgimta nugaros raumenų atrofija.

Jo tėvas buvo stalius, o motina – bedarbė. Šeimoje augo dar trys vaikai. Nepaisydami finansinių sunkumų, tėvai jo neišsiuntė į internatą. Jis augo šeimoje, beveik kaip ir kiti jo bendraamžiai, lankė kaimo mokyklą.

Paauglystėje jo būklė pablogėjo. Nuo 14 metų jis nebėjo į mokyklą, o 19 metų jį ištiko koma – ji truko aštuonias dienas.

Jaunuoliui buvo atlikta tracheotomija. Tai chirurginė procedūra, kurios metu įpjaunant kaklą ir gerklės sienelę padaroma anga ir įstatomas vamzdelis, pro kurį oras patenka tiesiai į gerklę.

Svarbūs kūniški poreikiai

Įkvėpimai ir iškvėpimai diktuoja pokalbio ritmą ir šiandien.

Liga sukaustė M.Nusso kūną, bet ne dvasią.

Neįgalus vyras, visai kaip filmo „Intymios pamokos” („The Sessions”) pagrindinis herojus Markas O’Brienas, kuria poeziją, pasitelkęs modernias kompiuterines technologijas rašo knygas, net yra įkūręs savo konsultavimo agentūrą „Avenbleau Consulting” ir padeda neįgaliesiems.

Jis yra išsiskyręs dviejų suaugusių sveikų vaikų tėvas ir gyvena su nauja partnere.

Bet, nepasant viso to, pirmiausia M.Nussas yra vyras, turintis ir seksualinių troškimų.

Kaip ir su kuo patenkinti aistrą, jei nevaldai savo kūno?

Patirties paieškos

„Būti neįgaliam – nereiškia neturėti troškimų, svajonių”, – „Lietuvos rytui” sakė M.Nussas. Pirmą kartą labai aiškiai tai pajuto, kai po komos 6 metus turėjo praleisti ligoninėje, kur slaugytojomis dirbo jo bendraamžės.

Būdamas 23 metų jis susuko galvą dvejais metais jaunesnei slaugytojai Gabe. Šis nuotykis virto kone du dešimtmečius trukusiais santykiais, kurie padovanojo jiems du vaikus.

Šiuo metu jie jau suaugę: Mathieu – mokytojas, o Elodie – muzikos terapeutė.

Jųdviejų šeima iširo, bet ją prisimindamas M.Nussas gali drąsiai sakyti: „Aš žinau, ką reiškia ne tik seksas, bet ir meilė.”

Kodėl jam tenka teisintis? Dėl kitos savo gyvenimo pusės.

Mokėjo už seksą

Vyras neslepia: kad patenkintų seksualinius poreikius, jam yra tekę naudotis prostitučių paslaugomis.

Negana to, savo patirtį jis aprašė autobiografinėje knygoje-manifeste „Aš noriu mylėtis”.

Kaip jam sekėsi? Įvairiai, kai kurios nesutiko su juo susitikti, su kai kuriomis nieko neišėjo, bet buvo ir svaigių akimirkų.

Vyras pažymėjo, kad niekada kontaktuodamas su šiomis moterimis neslėpė savo padėties.

„Dauguma atsisakė. Iš trijų dešimčių moterų, su kuriomis bendravau, bent trečdalis pasakė „ne”.

Tai normalu, ne visos pasirengusios, jaučiasi laisvai su neįgaliu žmogumi. Bet dešimt moterų sutiko”, – pasakojo M.Nussas.

Įsimintinas susitikimas

Savo knygoje vyras labai išsamiai aprašo susitikimą su 23 metų palydove Marion. Ji M.Nussui kainavo 500 eurų už dvi kartu praleistas valandas.

„Tai buvo išskirtinis susitikimas, – svajingai pasikeitė vyro balsas prisiminus šią moterį. – Marion pasakė, kad dirba ne dėl pinigų, o dėl malonumo.”

Ar išskirtinis dėmesys nereiškia, kad vyras įsimylėjo šią prostitutę?

„Ne, išties buvo puiku. Tačiau aš ją mačiau tik kartą.

Ji dirbo už pinigus, tai buvo visiškai aišku”, – iliuzijų nekuria prancūzas.

Prostitutes reikia mokyti?

Įvairios gyvenimo patirties turintis vyras mano, kad neįgaliesiems lytines paslaugas turi teikti specialiai parengtos asistentės arba asistentai.

Jis įsitikinęs, kad tokiems asistentams turėtų būti atlyginama, bet ne iš valstybės biudžeto. Jo nuomone, geriausiai tokiam darbui atlikti tiktų prostitutės, nes „tai yra jų darbo pobūdis”, tik jas reikėtų specialiai parengti.

„Šios moterys gerai išmano savo darbą, bet nežino specifinių su negalia susijusių dalykų, – dėstė M.Nussas, atsargiai dėliodamas žodžius. – Būtina išvengti nerangumo ir su tuo susijusios neigiamos patirties.”

Vyras įsitikinęs, kad tokių asistentų pagalbos savo kūno gniaužtuose įkalintiems asmenims labai reikia. Tik taip jie esą galėtų geriau atrasti savo kūną, patenkinti savo natūralius poreikius.

„Susigrąžinęs pasitikėjimą savimi galiausiai žmogus turi galimybę sutikti savo meilę”, – dėstė prancūzas, kuriam šios teorijos virto patirtimi.

„Aš meilę jau radau, gyvenu su moterimi. Buvau vedęs. Turiu du vaikus. Kovoju ne dėl savęs, bet dėl kitų”, – priminė vyras.

Seksualinių asistentų idėjos oponentus, kurie dėsto, kad seksas turėtų likti meilės aktu, prancūzas vadina moralistais.

„Žinoma, geriau, kai tai – meilės išraiška.

Bet jei nėra meilės, tai nebūtinai yra blogai, – sakė M.Nussas ir valiūkiškai pridūrė: – po santykių su Marion praleidau dvi nuostabias dienas.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.