Mirė „geležinė ledi“ M. Thatcher (atnaujinta)

Jungtinėje Karalystėje mirė buvusi šalies ministrė pirmininkė, geležine ledi vadinta Margaret Thatcher. Politikei buvo 87 metai. Kaip pranešama, mirties priežastis - insultas.

Buvusiai Didžiosios Britanijos premjerei M. Thatcher Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vytauto ordino Didįjį kryžių ekspremjerei iškilmingame priėmime Lietuvos valstybės atkūrimo 90-ųjų metinių proga įteikė prezidentas Valdas Adamkus.<br>"Lietuvos ryto" archyvo nuotrauka
Buvusiai Didžiosios Britanijos premjerei M. Thatcher Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vytauto ordino Didįjį kryžių ekspremjerei iškilmingame priėmime Lietuvos valstybės atkūrimo 90-ųjų metinių proga įteikė prezidentas Valdas Adamkus.<br>"Lietuvos ryto" archyvo nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 8, 2013, 8:41 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 3:13 PM

Dėl šios nelaimė Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Davidas Cameronas nutraukė savo kelionę po Europą, kur buvo numatyti jo lobistiniai susitikimai su šalių lyderiais dėl reformų. „Taip, jis nutraukia savo kelionę. Jis grįžta iš Madrido, turėtų sugrįžti kiek vėliau šiandien“, - sakė Dauning Strito atstovas. D. Cameronas pirmadienį buvo Madride, kur turėjo susitikti su ispanų premjeru Marino Rajoy. Vakare jis turėjo išvykti į Paryžių derybų su prancūzų prezidentu Francois Hollande'u, tačiau Dauning Stritas patvirtino, kad dabar šis susitikimas nukeltas vėlesniam laikui.

Gedi ir Didžiosios Britanijos, ir Lietuvos politikai

Britų karalienė Elizabeth II su liūdesiu sutiko žinią apie buvusios Didžiosios Britanijos ministrės pirmininkės Margaret Thatcher mirtį.  „Karalienę nuliūdino žinia apie baronienės Thatcher mirtį. Jos Didenybė (velionės. - Red.) šeimai perduos asmenišką užuojautą“, - nurodoma Bakingamo rūmų pranešime.

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Davidas Cameronas pirmadienį pareiškė, kad liūdi dėl buvusios premjerės Margaret Thatcher mirties. „Mane apėmė didis liūdesys, kai sužinojau apie ledi Thatcher mirtį. Mes netekome didžios lyderės, didžios ministrės pirmininkės ir didžios britės“, - sakė D. Cameronas apie 87-erių M. Thatcher.

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė, savo ir visos šalies žmonių vardu, pareiškė užuojautą Jos Didenybei Didžiosios Britanijos Karalienei Elžbietai II dėl buvusios Ministrės Pirmininkės Margaret Thatcher mirties. „Žmonių atmintyje M. Thatcher visada išliks kaip reikli, išmintinga ir labai atsakinga politikė. Jos lyderystė pakeitė Didžiąją Britaniją ir pasaulį. Vienuolika metų trukęs energingas M. Thatcher vadovavimas Vyriausybei padėjo reformuoti šalį, atvertė naują euroatlantinio bendradarbiavimo puslapį. Premjerės dėmesys demokratinėms vertybėms buvo itin svarbus ir Lietuvai atkuriant Nepriklausomybę“, - sakoma prezidentės užuojautoje. Lietuvos vadovė pareiškė gilią užuojautą politikės M. Thatcher šeimos nariams, artimiesiems ir visai šaliai.

Premjeras Algirdas Butkevičius taip pat pareiškė užuojautą dėl buvusios Didžiosios Britanijos premjerės M. Thatcher mirties. „Savo ir Vyriausybės vardu reiškiu nuoširdžią užuojautą Didžiosios Britanijos žmonėms. Netekome iškilios asmenybės, buvusios Didžiosios Britanijos premjerės M. Thatcher, atlikusios išskirtinį vaidmenį svarbiausiuose pasaulio politikos procesuose, kurie lėmė ir Lietuvos kelią nepriklausomybės link. Pirmoji moteris, vadovavusi Didžiosios Britanijos vyriausybei, į istoriją įeis kaip didi lyderė ir demokratinių vertybių rėmėja“, - pažymi Vyriausybės vadovas.

Konservatorių ir Seimo opozicijos lyderis Andrius Kubilius taip pat reiškia užuojautą M. Thatcher mirus. „Pasaulis neteko didžiosios konservatorės, vienos iš ryškiausių XX amžiaus antrosios pusės pasaulio lyderių, „Geležinės Ledi“ M. Thatcher. Laisvės ekonomikoje ir laisvės politikoje nepailstanti šauklė, kartu su Ronaldu Reaganu buvo ta Vakarų konservatyvioji lyderė, kuri grąžino į XX a. politiką tikrąsias vertybes ir viską padarė, kad prieš 20 metų laisvė ateitų ir į mūsų kraštus. M. Thatcher veikla ir jos atminimas yra ryški kelrodė žvaigždė ir šių dienų konservatyviajai politinei minčiai bei politinei veiklai“, - rašoma A. Kubiliaus pranešime spaudai.  

Pagyrimai - ir iš M. Gorbačiovo lūpų

Buvęs Sovietų Sąjungos prezidentas Michailas Gorbačiovas pareiškė, kad pirmadienį mirusi M. Thatcher buvo didi politikė, paskatinusi „šaltojo karo“ nutraukimą. „Margaret Thatrcher buvo didi politikė ir ryški asmenybė. Ji liks mūsų atmintyje ir istorijoje“, - sakė M. Gorbačiovas naujienų agentūrai „Interfax“. „M. Thatcher buvo politikė, kurios žodis buvo labai svarus. Mūsų pirmasis susitikimas 1984 metais tapo pradžia mūsų santykiams, kurie būdavo sudėtingi, ne visada lygūs, bet iš abiejų pusių rimti ir atsakingi“, - pažymėjo M. Gorbačiovas. „Palaipsniui klostėsi ir žmogiški santykiai, kurie darėsi vis labiau draugiški. Galiausiai, mums pavyko pasiekti savitarpio supratimo, ir tai buvo indėlis į atmosferos tarp mūsų šalies ir Vakarų pokytį ir šaltojo karo nutraukimą“, - pareiškė jis. „Pranešimas apie M. Thatcher mirtį - liūdna žinia. Žinojau, kad ji sunkiai sirgo, paskutinį kartą mes matėmės prieš kelerius metus. Nuoširdžiai užjaučiu jos gimines ir artimuosius“, - pridūrė G. Gorbačiovas.

Komunizmo priešininkė

Ministrės pirmininkės pareigas ji ėjo ilgiau nei kuris nors kitas Jungtinės Karalystės vyriausybės vadovas (1979–1990 m.).

M. Thatcher jaunystėje studijavo chemiją, vėliau teisę, gavo leidimą dirbti advokate. 1959 m. tapo konservatorių atstove Bendruomenių rūmuose.

1964 m. tapo savo partijos spaudos atstove statybų ir žemės reikalams, buvo atsakinga už transportą, vėliau už švietimą.

Konservatoriams laimėjus rinkimus, paskirta ekonomikos bei švietimo ministre.

1975 m. stojo vadovauti savo partijai.

Liepsningomis, kapitalizmą ginančiomis kalbomis Margaret įgijo „Geležinės ledi“ pravardę.

1979 m., laimėjusi rinkimus, vykdė griežtą ekonominę monetarinę politiką.

1982 m. Jungtinės Karalystės ir Argentinos konflikto dėl Folklando salų (Folklandų karo) metu, dėl ryžtingo elgesio jos populiarumas šalyje labai išaugo.

1987 m. politikė trečią kartą laimėjo rinkimus. Tolesnis išlaidų socialinėms reikmėms mažinimas, abejotinas komunalinis mokestis, nelanksti neigiama nuostata kitų Europos šalių atžvilgiu labai sumenkino M. Thatcher autoritetą.

1990 m. ji prarado partijos pirmininkės pareigas. Ją pakeitė iždo kancleris Johnas Majoras. 1992 m. M. Thatcher suteiktas bajorės titulas.

2011 metais apie M. Thatcher sukurtas filmas „Geležinė ledi“, kuriame pirmąją Jungtinės Karalystės ministrę pirmininkę vaidina Meryl Streep.

Apdovanota Vytauto ordino Didžiuoju kryžiumi

Buvusiai Jungtinės Karalystės premjerei M. Thatcher 2008 metais buvo įteiktas Lietuvos valstybinis apdovanojimas.

Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vytauto ordino Didįjį kryžių ekspremjerei iškilmingame priėmime Lietuvos valstybės atkūrimo 90-ųjų metinių proga įteikė prezidentas Valdas Adamkus.

Ordinas M. Thatcher skirtas už nuopelnus Lietuvai ir dvišalių santykių puoselėjimą bei rėmimą.

M. Thatcher buvo pirmoji ir kol kas vienintelė premjerė moteris Jungtinėje Karalystėje, vadovavusi ministrų kabinetui nuo 1979 iki 1990 metų.

Dėkodama už įteiktą apdovanojimą M. Thatcher pažymėjo jaučianti ypatingą džiaugsmą, kad ilgus metus priespaudą kentusi Lietuva tapo NATO ir Europos Sąjungos narė.

„Esu ypač pagerbta jūsų įteiktu apdovanojimu ir dėkoju visiems Lietuvos žmonėms“, - sakė M. Thatcher.

V. Adamkus tąsyk pažymėjo, kad Vasario 16-oji - tai data, kuri mus jungia, įkvepia ir stiprina, o tai, kas įvyko prieš 90 metų, negalima pavadinti kitaip, kaip tik stebuklu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.