Pasaulio lyderiai giria M. Thatcher valią kovoje su komunizmu

Pagyrimai - ir iš M. Gorbačiovo lūpų

M. Thatcher asmenybė žavėjo ir įkvėpė dabartinius pasaulio lyderius.<br>AP nuotrauka iš archyvo
M. Thatcher asmenybė žavėjo ir įkvėpė dabartinius pasaulio lyderius.<br>AP nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Apr 8, 2013, 11:30 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 3:13 PM

„Būdama atkakli mūsų tarpatlantinio aljanso rėmėja ji žinojo, kad jėga ir ryžtingumu galėtume laimėti Šaltąjį karą ir ištesėti laisvės pažadą“, - sakoma B. Obamos pranešime.

B. Obama, kuris buvo 29-erių ir tapo žurnalo „Harvard Law Review“ redaktoriumi 1990 metais, kai M. Thatcher prarado valdžią, pareiškė, kad pirmoji moteris Didžiosios Britanijos premjero poste buvo pavyzdys merginoms, kad „nėra tokių stiklinių lubų, kurių nebūtų galima sudaužyti“.

„Mirus baronienei Margaret Thatcher, pasaulis neteko vienos didžios kovotojos už laisvę ir teises, o Amerika neteko tikros draugės“, - sakė B. Obama. - Būdama ministre pirmininke, ji padėjo atkurti pasitikėjimą ir išdidumą, kuris visuomet buvo geriausias Britanijos skiriamasis ženklas“.

JAV prezidentas pažymėjo, kad amerikiečiai niekada neužmirš, kaip M. Thatcher ir prezidentas Ronaldas Reaganas petys į petį kovojo už Šaltojo karo pabaigą; ir ji mums primena, kad istorijos sroves galima formuoti „moraliniu įsitikinimu, nepalenkiama narsa ir geležine valia“.

„Michelle ir aš užjaučiame Thatcherių šeimą ir visus Britanijos žmones, tęsdami darbą, kuriam ji pašventė savo gyvenimą - laisvi žmonės, veikiantys kartu, pasiryžę lemti savo pačių likimą“, - sakė B. Obama.

Pagyrimai - ir iš M. Gorbačiovo lūpų

Buvęs Sovietų Sąjungos prezidentas Michailas Gorbačiovas pareiškė, kad pirmadienį mirusi M. Thatcher buvo didi politikė, paskatinusi „šaltojo karo“ nutraukimą.

„Margaret Thatrcher buvo didi politikė ir ryški asmenybė. Ji liks mūsų atmintyje ir istorijoje“, - sakė M. Gorbačiovas naujienų agentūrai „Interfax“.

„M. Thatcher buvo politikė, kurios žodis buvo labai svarus. Mūsų pirmasis susitikimas 1984 metais tapo pradžia mūsų santykiams, kurie būdavo sudėtingi, ne visada lygūs, bet iš abiejų pusių rimti ir atsakingi“, - pažymėjo M. Gorbačiovas.

„Palaipsniui klostėsi ir žmogiški santykiai, kurie darėsi vis labiau draugiški. Galiausiai, mums pavyko pasiekti savitarpio supratimo, ir tai buvo indėlis į atmosferos tarp mūsų šalies ir Vakarų pokytį ir šaltojo karo nutraukimą“, - pareiškė jis.

„Pranešimas apie M. Thatcher mirtį - liūdna žinia. Žinojau, kad ji sunkiai sirgo, paskutinį kartą mes matėmės prieš kelerius metus. Nuoširdžiai užjaučiu jos gimines ir artimuosius“, - pridūrė G. Gorbačiovas.

A. Merkel giria M. Thatcher kaip ypatingą lyderę

Vokietijos kanclerė Angela Merkel gyrė buvusią Didžiosios Britanijos premjerę M. Thatcher kaip „ypatingą lyderę“, atlikusią lemiamą vaidmenį užbaigiant Šaltąjį karą.

„Ji buvo ypatinga lyderė jos laikų pasaulio politikoje, - nurodoma A. Merkel pareiškime. - Aš niekada neužmiršiu jos indėlio įveikiant Europos padalinimą Šaltojo karo pabaigoje“.

Konservatorė A. Merkel, tapusi kanclere 2005 metais, dažnai lyginta su M. Thatcher, pasakė, kad M. Thatcher žmonės prisimins ne kaip „moterį politikę“, o kaip asmenybę, kuri nurodė kelią moterims valdžios sferose.

„Kai ji pasiekė aukščiausią demokratinį postą kaip moteris, kol tai dar nebuvo įprasta, ji parodė pavyzdį daugeliui“, - pabrėžė A. Merkel.

Pasak jos, M. Thatcher vertybės ir principai tapo švyturiu, kai Europa buvo padalinta į priešingus blokus.

„Individo laisvė buvo jos įsitikinimų branduolys - Margaret Thatcher pripažino laisvės judėjimų galią rytų Europoje ir teikė jiems savo paramą“, - pažymėjo A. Merkel.

L. Walesa mano, kad M. Thatcher pagreitino Geležinės uždangos žlugimą

Antisovietinėmis pažiūromis garsėjusi M. Thatcher labai prisidėjo prie greitesnio geležinės uždangos žlugimo, pareiškė buvęs Lenkijos prezidentas ir „Solidarumo“ lyderis Lechas Walesa pirmadienį, pagerbdamas velionės britų lyderės atminimą.

„Ji buvo didi asmenybė. Ji daug padarė pasauliui, kartu su JAV prezidentu Ronaldu Reaganu, popiežiumi Jonu Pauliumi II ir „Solidarumu“, ji prisidėjo prie komunizmo žlugimo Lenkijoje ir Centrinėje Europoje“, - emocingai kalbėjo L. Walesa.

„Aš meldžiuosi už ją“, - sakė jis.

Buvusi premjerė, žinoma kaip Geležinė ledi, kuri padėjo užbaigti Šaltąjį karą ir kurios ekonominės reformos suskaldė šalį, mirė po insulto pirmadienį, būdama 87-erių, pranešė jos atstovas.

Lenkai seniai šlovina M. Thatcher ir JAV respublikonus, ypač velionį jų prezidentą R. Reaganą, už jų paramą antikomunistiniam „Solidarumo“ judėjimui ir atkaklų priešinimąsi Maskvai.

Buvęs laivų statyklos elektrikas L. Walesa, 1983 metų Nobelio taikos premijos laureatas, išgarsėjo įkūręs pirmąją komunistiniame bloke nepriklausomą narių turinčią profsąjungą „Solidarumas“, kuri vienijo 10 mln. žmonių, padėjusią nuversti komunistinį režimą 1989 metais.

F. Hollande'as: „M. Thatcher paliko ryškų pėdsaką“ Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as pirmadienį prisiminė buvusią Didžiosios Britanijos premjerę Margaret Thatcher kaip „didžią asmenybę, kuri paliko ryškų pėdsaką savo šalies istorijoje“. „Per visą savo visuomeninį gyvenimą, laikydamasi konservatyvių pažiūrų, ji rūpinosi Jungtinės Karalystės įtaka ir jos interesų gynimu“, - kalbėjo F. Hollande'as. „Ji išsaugojo santykius su Prancūzija, kurie buvo nuoširdūs ir sąžiningi“, - kalbėjo Prancūzijos vadovas pridurdamas, kad ji palaikė „konstruktyvų ir vaisingą dialogą“ su buvusiu prezidentu Francois Mitterrand. „Jie kartu dirbo stiprindami abiejų šalių ryšius. Būtent tada M. Thatcher davė lemtingą impulsą tunelio per Lamanšą statyboms“, - kalbėjo F. Hollande. Prezidentas taip išreiškė „labai didelę ir labai nuoširdžią užuojautą“ M. Thatcher šeimai ir artimiesiems.

ES giria M. Thatcher

Europos Komisijos vadovas Jose Manuelis Barroso pirmadienį atidavė pagarbą buvusios Didžiosios Britanijos premjerės M. Thatcher indėliui į Europos Sąjungos augimą, nepaisant jos santūraus požiūrio į kontinentinę Europos integraciją.

Išreikšdamas „didžiausią apgailestavimą“ Didžiosios Britanijos vyriausybei dėl 87-erių M. Thatcher mirties, J. M. Barroso sakė, kad ji buvo „atsargi bet atsidavusi žaidėja Europos Sąjungoje“, ir ją visada „prisimins dėl jos indėlio ir jos atsargumo mūsų bendrame projekte“.

„Labai nuliūdau išgirdęs žinią apie baronienės Thatcher mirtį..., neabejotinai didžios valstybinės veikėjos“, - sakoma socialisto, buvusio Portugalijos ministro pirmininko J. M. Barroso pranešime.

„Ji pasirašė Vieningąjį Europos aktą ir prisidėjo kuriant Bendrąją rinką. Ji buvo vadovaujanti žaidėja, vedant į Europos šeimą vidurio ir rytų Europos šalis, kurios anksčiau buvo už Geležinės uždangos, - pažymi J. M. Barroso. - Kaip prisimenate, vadovaujama ponios Thatcher Britanija labai palaikė Europos Sąjungos plėtrą“.

Tačiau jis aiškiai priminė ir dabartines problemas tarp ES ir M. Thatcher įpėdinio, konservatorių ministrų pirmininko Davido Camerono, kuis nori rengti referendumą dėl narystės sąlygų, kurias norėtų iš naujo suderėti, tikėdamasis sumažinti Briuselio valdžią.

„Jos palikimas svariai prisidėjo prie Jungtinės Karalystės pavidalo, kurį matome šiandien, tai ir specialus lig šiol išlikęs Jungtinės Karalystės vaidmuo Europos Sąjungoje“, - nurodo J. M. Barroso.

M. Thatcher 1984 metais užtikrino svarbų permokos į ES biudžetą grąžinimą, kuris ligi pat šiol kelia pagiežą Prancūzijai ir Vokietijai, ypač todėl, kad D. Cameronas vadovauja gana sėkmingoms pastangoms sumažinti J. M. Barroso pateiktą vieno trilijono eurų 2014-2020 metų planą.

Vokiečių socialistas, Europos Parlamento pirmininkas Martinas Schulzas taip pat vadino M. Thatcher „istorinės reikšmės figūra“, užsimindamas ir apie „aiškius politinius skirtumus“.

Pasak jo, M. Thatcher „savo kadencijos pradžioje buvo atsidavusi europietė, pasirašė ir palaikė vieningąjį Europos aktą, kuris pertvarkė ES bendrąją rinką.

„Nesvarbu, ar kas sutinka su jos politika ar ne, Margaret Thatcher parodė, kad politika vis dar turi galios būti pokyčių jėga, - pridūrė jis. - Mintimis esu su jos šeima ir draugais“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.