ES pagerbė M. Thatcher, o dalis britų ėmė švęsti

Londono pietuose prasidėjo šventė

J. M. Barroso teigė, kad M. Thatcher buvo atsargi veikėja ES, kuri bus prisimenama už savo nuopelnus bei pareikštas abejones dėl mūsų bendro projekto.<br>AP
J. M. Barroso teigė, kad M. Thatcher buvo atsargi veikėja ES, kuri bus prisimenama už savo nuopelnus bei pareikštas abejones dėl mūsų bendro projekto.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

Apr 9, 2013, 2:09 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 2:25 PM

Pareikšdamas užuojautą britų vyriausybei dėl 87-erių M. Thatcher mirties, ištikus insultui, J. M. Barroso teigė, kad ji buvo „atsargi veikėja ES, kuri bus prisimenama už savo nuopelnus bei pareikštas abejones dėl mūsų bendro projekto“.

„Mane labai nuliūdino žinia apie baronienės M. Thatcher <...>, be abejonės, svarbios valstybės veikėjos, mirtį, - teigė buvęs Portugalijos ministras pirmininkas J. M. Barroso. - Ji pasirašė Suvestinį Europos aktą (SEA) ir padėjo sukurti bendrą Bendrijos rinką. Ji buvo pagrindinė veikėja į Europos šeimą įtraukiant Vidurio ir Rytų Europos valstybes, kurios buvo už geležinės uždangos <...>. Didžioji Britanija, valdant M. Thatcher, labai rėmė ES išplėtimą.“

Tačiau J. M. Barroso užsiminė ir apie dabartinius sunkumus tarp ES ir M. Thatcher įpėdinio ministro pirmininko Davido Camerono, kuris nori surengti referendumą dėl Britanijos narystės ES sąlygų, tikėdamasis apriboti Briuselio valdžią.

Europos Parlamento pirmininkas, Vokietijos socialistas Martinas Schulzas, taip pat pagerbė M. Thatcher kaip „istorinės svarbos asmenybę“ bei užsiminė apie „akivaizdžius politinius skirtumus“.

Anot jo, M. Thatcher „valdymo pradžioje buvo atsidavusi europietė, kuri pasirašė ir ragino įgyvendinti SEA, kuris pakeitė ES bendrą rinką“. „Nesvarbu, ar pritariama jos politikai, ar ne, M. Thatcher parodė, kad politika turi galios pokyčiams“.

Europos Sąjungos (ES) Vadovų Tarybos pirmininkas Hermanas Van Rompuy pridūrė, kad M. Thatcher buvo „nepaprasta asmenybė“, kuris liks istorijoje kaip „transformacijos jėga Jungtinėje Karalystėje bei taip pat svarbi veikėja kuriant Europos darbotvarkę“.

Londono pietuose prasidėjo šventė

Šimtai žmonių pirmadienį susirinko Londono pietinio rajono Brikstono, kuris buvo nusiaubtas didelių riaušių praėjusio amžiaus 9-ajame dešimtmetyje, pagrindinėje aikštėje, džiūgaudami dėl žinios apie buvusios Didžiosios Britanijos premjerės Margaret Thatcher mirtį.

Apie 200 žmonių, nešančių plakatus su užrašais, tokiais kaip „Džiaukitės - Thatcher mirusi“, susirinko tame rajone, tapusiame alternatyviosios kultūros centru. Akcijos dalyviai sakė tostus už šios iškilios politikės mirtį, gerdami ir šokdami pagal hiphopo ir regio muzikos ritmus, leidžiamus per galingas garso sistemas.

„Esu labai labai patenkintas. Ji padarė didžiulę žalą šiai šaliai“, - sakė vienas vyras, mojuodamas 1990 metų laikraščio numeriu, skelbiančiu apie M. Thatcher atsistatydinimą.

Kiti kreidelėmis užrašė ant šaligatvio „Gerai, kad atsikratėme“.

„Mūsų namuose šiandien šventė“, - sakė apie 50 metų Clare Truscott, užsidėjusi spalvingą beretę ir laikanti savo pasidarytą plakatą su užrašu „Din din, ragana nebegyva!“

„Esu kilusi iš šiaurės, kur nėra darbo, kur pramonė sparčiai nyko, o jos politika užtikrino, kad tai vyktų sparčiau“, - aiškino moteris.

Brikstone vyko įnirtingos riaušės 1981 metais - praėjus dviem metams po to, kai M. Thatcher tapo premjere.

Šiaurės Londone gyvenanti ir aukle dirbanti apie 50 metų Carole Roper pareiškė: „Susirinkome švęsti jos mirties.“

Gurkšnodama alų iš skardinės moteris tęsė: „Nemanau, kad tai kerštinga, visa tai ne tiek dėl Thatcher mirties, bet dėl to, ką ji padarė, politikos, kurią ji vykdė šioje šalyje.“

„Palyginkite žinias su tomis, (kurios buvo skelbiamos) mirus (Venesuelos prezidentui Hugo) Chavezui - ji yra liaupsinama. (Nacionalinis transliuotojas) BBC vien tik apie tai ir tekalba, tačiau ji nieko nepadarė, kad padėtų neturtingiems žmonėms šioje šalyje“, - skundėsi C. Roper.

Tuo tarpu Škotijos mieste Glazge improvizuotame „vakarėlyje“ dalyvavo per 300 žmonių.

Prieš kapitalizmą nusistatę aktyvistai skandavo: „Maggie!“ (Megi, Margaret mažybinis vardas), o minia atitardavo: „Negyva!“

Vėliau minia pradėjo skanduoti „Viso gero! Ragana negyva!“, žmonėms keliant šampano taures.

Prieštaringai vertinama M. Thatcher, vadinta Geležine ledi, tapo ištisos Britanijos politikos kartos veidu ir pelnė tarptautinį pripažinimą už savo indėlį užbaigiant Šaltąjį karą. Ji mirė nuo insulto pirmadienį, eidama 88-uosius metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.