M. Thatcher iš anksto suplanavo savo laidotuves

Buvusios Didžiosios Britanijos ministrės pirmininkės Margaret Thatcher mirtis – didelė netektis visai šaliai. Pirmadienį prie visų šalies valstybinių įstaigų nuleistos vėliavos. Bakingamo rūmuose – taip pat gedulas. „Karalienė labai nuliūdo, išgirdusi naujieną apie baronienės M. Thatcher mirtį. Jos didenybė siunčia asmeninę užuojautą velionės šeimai“, - sakė karalienės spaudos tarnyba.

M. Thatcher prie buvusio JAV prezidento Ronaldo Reagano karsto 2004 m. - į savo laidotuves ji taip pat pageidavo sukviesti garsiausius devintojo dešimtmečio pasaulio politikus.<br>AP
M. Thatcher prie buvusio JAV prezidento Ronaldo Reagano karsto 2004 m. - į savo laidotuves ji taip pat pageidavo sukviesti garsiausius devintojo dešimtmečio pasaulio politikus.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 9, 2013, 7:02 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 3:04 PM

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Davidas Cameronas, šiuo metu esantis Madride, iš ten turėjo skristi į Paryžių, bet dėl M. Thatcher mirties pakeitė savo planus ir artimiausiu metu grįš į Londoną, rašo newsru.com. Pasak jo, šalis prarado iškilią politinę veikėją, iškilią ministrę pirmininkę ir iškilią Didžiosios Britanijos patriotę.

Politikės sveikata labai pablogėjo po 2002 m. Senatvėje M. Thatcher kentė nuo Alzheimerio ligos. Apie tai jos duktė netgi parašė savo 2008 m. išleistoje knygoje.

Dėl sveikatos būklės M. Thatcher netgi negalėjo dalyvauti iškilminguose pietuose, kuriuos karalienė Elizabeth II surengė buvusių ministrų pirmininkų garbei.

Prieš Kalėdas pranešta, kad M. Thatcher ligoninėje, jai atlikta šlapimo pūslės auglio operacija.

Suplanavo savo laidotuves

Premjero D. Camerono atstovai sakė, kad M. Thatcher prašė nedaryti jai valstybinių laidotuvių. Dar prieš keletą metų britų žiniasklaida pranešė, kad M. Thatcher davė nurodymus dėl savo laidotuvių.

Ceremonijos planavimas vyko nuo 2007 m., nes visi renginiai, kuriuose dalyvauja karalienė, reikalauja ypatingo išankstinio pasiruošimo.

M. Thatcher pageidavo, kad prie karsto būtų galima prieiti tik jos artimiesiems, specialiai kviestiems asmenims ir parlamento deputatams. Tarp pakviestųjų turi būti karalienė Elizabeth II, karališkosios šeimos nariai, o taip pat svarbiausi politiniai veikėjai iš epochos, kuomet ji buvo premjere. Tarp jų – ir buvęs Sovietų Sąjungos vadovas Michailas Gorbačiovas.

Laidotuvės vyks Londono Šv. Pauliaus katedroje. Pagal paskutiniąją M. Thatcher valią, orkestras turės groti atrinktus anglų kompozitoriaus Edwardo Elgaro kūrinius.

Pergalė prieš Argentiną 1982 m. Folklandų konflikte suteikia teisę buvusiai premjerai būti palaidotai su visa karine pompastika, bet baronienė iš ceremonijos paprašė išbraukti aviacijos eskadrilės skrydį.

M. Thatcher bus palaidota Karališkosios ligoninės kapinėse Čelsyje greta savo vyro Deniso, kuris mirė 2003 m.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.