Penkiolika garsių M. Thatcher citatų

Kai Margaret Thatcher atėjo į valdžią 1979 metais, Didžioji Britanija buvo tarsi „Europos ligonis“, balansuojantis ties ekonomikos žlugimo praraja. Kai ministrė pirmininkė pasitraukė iš posto 1990 metais, Londonas buvo galinga finansų pasaulio sostinė. Jos veiklą ir politinę filosofiją dabar politologai vadina tečerizmu.

„Nors į Everestą žmogus įkopia pats, bet viršūnėje jis įsmeigia savo šalies vėliavą“, - yra pastebėjusi M. Thatcher.<br>AP
„Nors į Everestą žmogus įkopia pats, bet viršūnėje jis įsmeigia savo šalies vėliavą“, - yra pastebėjusi M. Thatcher.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 9, 2013, 9:16 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 2:58 PM

Didžiosios Britanijos ekonomika atsigavo, kai M. Thatcher ėmėsi priemonių: maži mokesčiai, apkarpytos viešojo sektoriaus išlaidos, masinė privatizacija ir laisva rinka.

M. Thatcher asmenybė žavėjo ne tik britus. Šalininkai ir oponentai politikę gerbė už tai, kad ji buvo sąžininga, tiesmuka, stipri ir ryžtinga.

Nors buvo ir žmonių, kurie negalėjo pakęsti M. Thatcher. Kairieji ministrę pirmininkę kritikavo už tai, kad ji neva darbininkus paliko be teisių, o dėl taupymo nukentėjo daugybė valstybės tarnautojų.

Per savo valdymo laiką M. Thatcher teko spręsti nedarbo problemą, suvaldyti infliaciją, kovoti su nesibaigiančiais streikais ir ištverti Folklandų karą. Be to, pasikėsinimą į britų premjerę rengė Airijos respublikonų armija (IRA).

Po žinios apie 87 metų M. Thatcher mirtį britų tinklaraštininkai ėmė rinkti geriausias šios istorinės asmenybės citatas. Jie iškart prisiminė 1973 metais konservatorės BBC pasakytus žodžius: „Netikiu, kad per mano gyvenimą moteris taps premjere.“

1. Pensai nekrenta iš dangaus – juos reikia uždirbti Žemėje.

2. Niekas neprisimintų Gerojo Samariečio vien dėl jo gerų ketinimų. Jis turėjo ir davė pinigų.

3. Mano politika nėra paremta ekonomikos teorija. Aš vadovaujuosi nuostatomis, su kuriomis užaugau aš ir milijonai žmonių: sąžiningas dienos darbas ir sąžiningas dienos atlyginimas. Gyvenk pagal kišenę. Atsidėk pinigų juodai dienai. Laiku apmokėk sąskaitas. Remk policiją.

4. Pralaimėjimas? Nežinau šio žodžio reikšmės.

5. Aš visuomet balsavau už mirties bausmę, nes tikiu, kad žmonės, kurie yra pasirengę atimti kitų gyvybę, patys netenka teisės gyventi. Tikiu, kad mirties bausmė turi būti skiriama labai retai. Tikiu, kad nė vienas žudikas neturi kentėti per egzekuciją, kad ir kaip žiauriai ir baisiai būtų nužudęs savo auką.

6. Nėra tokio dalyko kaip visuomenė.

7. Nors į Everestą žmogus įkopia pats, bet viršūnėje jis įsmeigia savo šalies vėliavą.

8. Konstitucija turi būti įrašyta į širdis, o ne tik popieriuje.

9. Jeigu nori, kad kas nors būtų pasakyta, paprašyk vyro. Jeigu nori, kad kas nors būtų padaryta, paprašyk moters.

10. Man konsensusas atrodo kaip procesas, kuris pameta nuostatas, principus, vertybes ir įsitikinimus. Tai kažkas, kuo niekas netiki ir niekas nemato kaip savo tikslo.

11. Būti galingam yra tarytum būti moterimi. Jeigu turi žmonėms pasakyti, kad toks esi, vadinasi, toks nesi.

12. Jeigu nori persipjauti gerklę, neik pas mane tvarsčių.

13. Negali būti jokios laisvės, išskyrus ekonomikos laisvę.

14. Paprastai nuomonę apie žmogų susidarau per 10 sekundžių ir labai retai ji pakinta.

15. Verta pažinti priešą. Galbūt kažkada atsiras proga paversti jį savo draugu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.