Pietų Irane per žemės drebėjimą žuvo 37 žmonės

Dėl aukų šalyje paskelbtas trijų dienų gedulas.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

2013-04-10 13:55, atnaujinta 2018-03-08 13:10

Pranešime sakoma, kad žemės drebėjimas įvyko Kakio mieste už 96 km į pietryčius nuo Bušehro miesto Persijos įlankos pakrantėje, kuriame stovi su Rusijos pagalba pastatyta pirmoji Irano atominė elektrinė.

„Bušehro elektrinei jokios žalos nepadaryta“, - valstybinei televizijai sakė Bušyro provincijos gubernatorius Fereidounas Hasanvandas. Pasak jo, kol kas žinoma apie 37 žuvusius žmones ir 850 sužeistųjų, kurių 100 buvo paguldyti į ligonines.

Elektrinės vadovas Mahmoudas Jafari pusiau oficialiai naujienų agentūrai „Mehr“ patvirtino, kad objektas nenukentėjo ir sakė, kad elektrinė yra atspari žemės drebėjimams iki aštuonių balų.

Daugeliui gyventojų buvo nutrauktas vandens ir elektros tiekimas, sakė labiausiai nukentėjusio Šonbeho rajono administracijos vadovas Ebrahimas Darvishi.

Jungtinių Tautų (JT) atominės energetikos priežiūros agentūra savo interneto svetainėje nurodė, jog Iranas informavo, kad elektrinei jokios žalos nepadaryta ir kad į aplinką nepateko jokios radioaktyvios medžiagos. Tarptautinė atominės energetikos agentūra (TATENA) nurodo, kad papildomos informacijos nesieks, - tai reiškia, jog ji sutinka, kad pavojus nedidelis.

Oficialioji naujienų agentūra IRNA po drebėjimo, kuris įvyko 16 val. 22 min. vietos (14 val. 58 min. Lietuvos) laiku, pranešė apie dešimtis pakartotinių požeminių smūgių.

Dėl aukų šalyje paskelbtas trijų dienų gedulas.

Drebėjimas buvo jaučiamas ir kitoje Persijos įlankos pusėje esančiuose Bahreine, Jungtiniuose Arabų Emyratuose ir Katare, kur atsargumo dėlei darbuotojai buvo evakuoti iš daugiaaukščių pastatų.

Anksčiau sekmadienį mažesnis žemės drebėjimas sukrėtė netoliese esantį regioną. Iranas yra virš seisminių sprūdžių, todėl žemės drebėjimai šioje šalyje dažni.

2003 metais per 6,6 balo žemės drebėjimą Irano pietryčiuose žuvo maždaug 26 tūkst. žmonių, buvo visiškai sugriautas istorinis Bamo miestas.

Rusijos valstybinės agentūros, kuri yra atsakinga už Bušyro projektą, vadovas sakė, kad drebėjimo metu tame reaktoriuje grandininė reakcija nevyko.

„Elektrinės personalas toliau dirba normaliu režimu, radiacinės sąlygos neviršija natūralaus fono“, - sakė Igoris Mezeninas, kurį citavo naujienų agentūra ITAR-TASS.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.