Prieš M. Thatcher laidotuves - oponentų šokiai

Buvusi Jungtinės Karalystės ministrė pirmininkė Margaret Thatcher šią savaitę bus iškilmingai palaidota. Bet šimtai buvusių jos oponentų švenčia: šeštadienio vakarą jie susirinko Londono Trafalgaro aikštėje, rašo "Lietuvos rytas", remdamasis AFP, AP ir BNS informacija.

Trafalgaro aikštėje šeštadienį daug žmonių dėvėjo M. Thatcher kaukes.<br>AP
Trafalgaro aikštėje šeštadienį daug žmonių dėvėjo M. Thatcher kaukes.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 15, 2013, 8:35 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 7:18 AM

Buvę angliakasiai, kurie 9-ajame dešimtmetyje dalyvavo metus trukusiame streike prieš Geležinės ledi vyriausybę, kartu su kairiųjų aktyvistais ir studentais gėrė už M. Thatcher mirtį.

Per minią po Nelsono kolona buvo nešamas buvusios konservatorių lyderės atvaizdas, kuriam netrūko net perlų vėrinio ir išpūstos šukuosenos, padarytos iš oranžinių plastikinių maišelių.

Aikštėje budėjo daug policininkų, nes anksčiau per kelias improvizuotas gatvių šventes po 87 metų M. Thatcher mirties nuo insulto praėjusį pirmadienį buvo kilę neramumų.

Vis dėlto šeštadienį atmosfera labiau priminė ne riaušes, o gatvės karnavalą. Įvairaus amžiaus žmonės, kurių nemažai buvo vos gimę, kai M. Thatcher 1990 m. pasitraukė iš posto, šoko, grojo tambūrinais, pūtė švilpukus, ragus.

Tiesa, keli paskiri apsistumdymai su policija užfiksuoti. Iš viso areštuoti devyni asmenys, penki iš jų – už tai, kad siautėjo girti.

Susirinkusioje minioje šmėžavo nemažai buvusių angliakasių iš Šiaurės Anglijos, kurių bendruomenės smarkiai nukentėjo uždarinėjant šachtas per 11 metų – nuo 1979-ųjų iki 1990-ųjų – trukusį M. Thatcher valdymą.

Nors šalininkai sako, kad ji padėjo užbaigti šaltąjį karą ir atgaivino Jungtinės Karalystės ekonomiką, kritikai kaltina buvusią premjerę radikaliomis laisvosios rinkos reformomis iš milijonų atėmus darbą.

Keli šeštadienio demonstracijos dalyviai sakė, kad taip pat planuoja protestuoti ir per M. Thatcher laidotuves trečiadienį – palei gatves, kuriomis judės procesija.

Protestuotojai ketina atsukti nugaras, kai pro šalį bus vežamas buvusios ministrės pirmininkės karstas.

Ceremonija nebus visapusiškos valstybinės laidotuvės, bet jose dalyvaus 700 ginkluotųjų pajėgų narių ir 2 tūkst. politinių veikėjų bei garsių žmonių iš viso pasaulio. Tarp jų – britų monarchė Elizabeth II.

Naujai paskelbtos detalės apie laidotuvių pamaldas patvirtina, kad Biblijos ištraukas perskaitys dabartinis Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Davidas Cameronas ir M. Thatcher vaikaitė Amanda.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.