Gyvais skydais tapę Londono studentai bauginami

Kas ir kiek buvo apgauti britų transliuotojui BBC rengiant prieštaringą dokumentinį filmą? Tokie debatai netyla aiškinantis, kokias apgaules pasitelkė žurnalistai filmuodami Šiaurės Korėjoje, rašo "Lietuvos rytas", remdamasis BBC ir „Daily Mail” informacija.

Įsimaišęs tarp studentų BBC reporteris J. Sweeney Šiaurės Korėjoje praleido 8 dienas.<br>AP
Įsimaišęs tarp studentų BBC reporteris J. Sweeney Šiaurės Korėjoje praleido 8 dienas.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 16, 2013, 10:11 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 5:38 AM

Dera BBC rodyti laidą apie Šiaurės Korėją ar nedera? To iki pat vakar vakaro klausė britai laukdami laidos „Panorama”. Dėl jos kilęs skandalas bėdose skendinčią BBC į problemų liūną įtraukė dar giliau.

Garsiausiai nepasitenkinimą reiškia Londono ekonomikos ir politikos mokslų mokykla (LSE), tvirtinanti, kad transliuotojo kūrybinė grupė prestižinio universiteto studentais pasinaudojo lyg žmogiškuoju skydu, kad patektų į uždarą Šiaurės Korėją.

Todėl aukštoji mokykla nuo praėjusio savaitgalio iš BBC reikalavo ne tik viešai atsiprašyti dėl studentų stūmimo į pavojų, bet ir nerodyti Šiaurės Korėjoje paslapčia nufilmuotos laidos.

BBC savo ruožtu tikino, kad laida pirmadienio vakarą neabejotinai bus parodyta, nes jos medžiaga svarbi visuomenei.

BBC naujienų laidų vadovo Ceri Thomaso įsitikinimu, apgauta šioje istorijoje buvo tik Šiaurės Korėjos valdžia, nes LSE studentai apie gresiančius pavojus prieš patekdami į uždarą šalį esą buvo perspėti.

Dešimt universiteto studentų ir trys BBC žurnalistai, tarp jų žymus reporteris Johnas Sweeney, Šiaurės Korėjoje kovo pabaigoje praleido 8 dienas.

Akademinės kelionės LSE oficialiai neorganizavo.

Ją surengė buvusi universiteto studentė Tomiko Newson, kuri yra ir J. Sweeney žmona.

Moteris, kelionę į Šiaurės Korėją organizavusi ir pernai, į uždarą šalį pakvietė vykti vieno LSE studentų klubo narius.

Anot universiteto, jaunuoliams buvo pasakyta, kad su jais į kelionę vyks žurnalistas, tačiau nedetalizuota, jog BBC ketina per vizitą slapta parengti medžiagą laidai „Panorama”.

Aukštosios mokyklos studentų sąjungos generalinės sekretorės Alex Peters-Day teigimu, 18–28 metų studentams tik Pekine laukiant įlaipinimo į lėktuvą pranešta, kad iš tiesų į Šiaurės Korėją su jais vyksta ne vienas, o trys BBC žurnalistai.

Viena studentė teigia apskritai apie tai sužinojusi jau sėdėdama lėktuve, skrendančiame į Šiaurės Korėją.

Kilus triukšmui dėl BBC nufilmuotos laidos, kai kurie kelionėje dalyvavę studentai iš Šiaurės Korėjos pareigūnų sulaukė grasinamų laiškų. Nerimaujama ne tik dėl šių jaunuolių.

Baiminamasi, kad dabar grėsmė kils kitose pavojingose šalyse besilankantiems LSE studentams. Žurnalistams, norintiems patekti į uždarą šalį, būtina speciali viza. Todėl BBC darbuotojai slėpė savo tikrąją profesiją.

Pavyzdžiui, J.Sweeney, kuris baigė LSE 1980 metais ir šiuo metu su institucija neturi jokių ryšių, melavo doktorantūroje studijuojantis istoriją. O už melagystes Pchenjanas baudžia griežtai.

LSE atstovai prisimena prieš porą metų nutikusį atvejį, kai Šiaurės Korėjoje sučiupti du amerikiečių žurnalistai buvo nuteisti 9 metams sunkiųjų darbų koncentracijos stovykloje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.