Išpuolius Bostone galėjo surengti ir vietos radikalai (video)

Pirmadienį vykęs seniausias pasaulyje Bostono maratonas baigėsi tragedija. Maratoną, kuriame dalyvavo 23 tūkst. žmonių, nutraukė du galingi sprogimai. Pirmasis sprogmuo, įdėtas į netoli finišo buvusią šiukšlių dėžę, sprogo 14 val. 50 min. vietos laiku. Praėjus 12 sekundžių nugriaudėjo antrasis sprogimas - jis įvyko vos už 100 metrų nuo pirmojo sprogimo vietos.

Saugumo ekspertai svarsto, kas galėjo surengti tokio pobūdžio ataką.<br>AP
Saugumo ekspertai svarsto, kas galėjo surengti tokio pobūdžio ataką.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 16, 2013, 4:31 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 5:03 AM

Šaltiniai Niujorko policijoje paskelbė, kad tai - „gerai koordinuota ataka“. Per teroristinį išpuolį žuvo trys žmonės, tarp jų - aštuonerių metų berniukas. Sužeisti 144 žmonės, 17 būklė - kritinė.

JAV Federalinis tyrimų biuras (FTB) ėmėsi tirti išpuolį, kurį apibūdina kaip potencialaus teroro akto tyrimą. Biuras prašo visų maratono žiūrovų ir dalyvių pasidalinti savo vaizdo ir garso įrašais bei nuotraukomis, darytomis  per maratoną.

Bostono policijos komisaras Edwardas Davisas teigė, kad kol kas niekas dėl sprogdinimų nesulaikytas. Viename Bostono priemiesčio bute buvo atlikta krata. Policija pranešė, jog buvo išduotas kratos orderis Revyro rajone, tačiau daugiau nedetalizavo.

Atsakomybės už išpuolį kol kas niekas neprisiėmė. Pakistano Talibanas antradienį paneigė, kad jų organizacija galėjo prisidėti prie teroro akto organizavimo.

 FTB specialusis agentas Richardas DesLausiersas paaiškino, kad tyrime dalyvauja miesto, valstijos ir federaliniai teisėsaugininkai, bet detalių apie tyrimo eigą nepateikė.

Šaltinių duomenimis, tyrimas vyksta dviem kryptimis: išpuolį galėjo įvykdyti arba radikalūs islamistai, arba vyriausybei priešiškos grupuotės šalies viduje.

Anot tyrėjų, išpuoliams pasirinktas laikas rodo, kad juos galėjo surengti vietiniai radikalai. Pirmadienį Masačūsetso valstijoje buvo minima Patriotų diena, kuria prisimenamas nepriklausomybės karas. Be to, balandžio 15-oji JAV yra terminas, iki kurio reikia pateikti mokesčių deklaracijas, o tai yra jautri tema dešiniosioms kraštutinėms grupuotėms, kurios mokesčius laiko kišimusi į asmenines teises.

Remiantis kita teorija, sprogimus galėjo suorganizuoti asmenys, turintys tiesioginių arba netiesioginių ryšių su islamo ekstremistais. Šią teoriją pagrindžia atakų vykdymo būdas, sakė aukšti tyrėjai. Dviejų bombų detonavimas netrukus viena po kitos per didelį renginį yra būdas, propaguojamas islamistų žurnale „Inspire“. Šį žurnalą internete platina „Al Qaeda“ grupuotė Jemene. Jame Vakarų musulmonai raginami vykdyti išpuolius ir su kukliomis lėšomis. Apie per sprogimą žuvusius žmones pareigūnai taip pat nieko nepasakoja. Tačiau žinoma, kad vienas iš mirusiųjų - aštuonerių metų berniukas. Naujienų agentūros AP žurnalistams pavyko sužinoti, kad žuvęs vaikas su mama ir seserimi laukė, kol finišuos maratone dalyvavęs jo tėvas. Moteris ir mergaitė taip pat sužeistos.  

Maratone dalyvavo ir grupelė lietuvių. Užsienio reikalų ministerija antradienio rytą informavo, kad pagal iš Lietuvos generalinio konsulato Niujorke gautą informaciją, per išpuolį Bostono maratone nukentėjusių Lietuvos piliečių nėra.

Po sprogimų - panika ir dejonės

Vėliau pranešta apie dar vieną sprogimą viešojoje J. F. Kennedy bibliotekoje, tačiau paaiškėjo, kad gelbėtojai į biblioteką buvo iškviesti dėl gaisro pavojaus - atakos nebuvo.

Sprogimo vietoje aidėjo sužeistųjų dejonės ir išsigandusių žmonių skausmai, kai daugybė persigandusių bėgikų ir žiūrovų bėgo iš krauju aptaškyto ir nuolaužomis nusėto nelaimės epicentro.

Į nelaimės vietą iškart pasiųstos gausios gelbėtojų pajėgos. Naujausiais duomenimis žuvo trys žmonės. Ligoninės pranešė, kad 144 žmonės yra gydomi dėl įvairių patirtų sužalojimų. 

17 žmonių būklė yra kritinė, dar 25 žmonės yra itin sunkios būklės. Tarp esančių ligoninėje - devynerių metų mergaitė ir septynerių metų berniukas.  Taip pat sužalojimų patyrė vos dvejų metų vaikas. 

Pareigūnų teigimu, sužalojimai įvairūs - nuo įpjovimų iki nubrozdinimų ir nutrauktų galūnių. Masačusetso ligoninėje gydoma 19 sprogimų aukų, šešių jų būklė yra kritinė. Maratono dalyviai ir kiti piliečiai atskubėjo į klinikas duoti kraujo. Šios ligoninės greitosios pagalbos skyriaus vadovas teigė nieko panašaus neregėjęs per savo 25 metų karjerą. „Niekada nemačiau tokių civilių skerdynių. Panašių vaizdų galima tikėtis išvysti kare", - teigė medikas.

Sprogimai nugriaudėjo popietę, 100 metrų atstumu vienas nuo kito, kai bėgikai kirto finišo liniją. Pirmieji sportininkai mėgėjai finišą buvo pasiekę gerokai anksčiau.

Masačusetso gubernatorius Devalas Patrickas pareiškė, kad Bostono gyventojai ateinančiomis dienomis turi būti pasiruošę tam, kad mieste bus daugiau policijos pajėgų. Sprogimų vieta netoli finišo linijos atitverta. D. Patrickas paragino gyventojus apie įtartinus asmenis informuoti tarnybas.

Žmonių pasakojimai - šiurpūs

JAV televizijos vaizdo reportažuose buvo matoma akimirka, kai smogė pirmasis sprogimas. Užtaisas buvo susprogdintas kairėje trasos pusėje už žiūrovų, plazdant eilei spalvingų nacionalinių vėliavų, rodančių, kad maratone dalyvauja bėgikai iš viso pasaulio.

Saugumo pareigūnai, dėvintys geltonas liemenes, užsidengė ausis rankomis, kai driokstelėjo pirmas sprogimas. Bent vienas bėgikas buvo parblokštas ant žemės; pasklido balti dūmai. Plevėsuojančios vėliavos staigiai suplazdėjo nuo sprogimo smūginės bangos.

Buvo skelbiami pranešimai apie šiurpius sužalojimus.

„Matėme žmonių nutrauktomis kojomis, - viešbučio „Charlesmark“ savininkas Markas Hagopianas sakė naujienų agentūrai AFP iš restorano rūsio, kur jis pasislėpė. - Netoli manęs buvusiam žmogui buvo per kelius nutrauktos kojos - jis buvo dar gyvas.“

„Buvo baisu; viskas įvyko labai greitai, - pasakojo M. Hagopianas. - Sprogimas buvo milžiniškas... Pajutom vėją savo veidais... Policija šaukė: „Eikit iš čia, pasitraukit - ten gali būti daugiau bombų.'“

Sprogo šiukšliadėžėse

CNN informuoja, kad sprogmenys buvo pasigaminti namų sąlygomis, jie buvo padėti šiukšlių dėžėse, netoli maratono finišo. Sprogmenys buvo nedideli.

Pareigūnai tebedirba norėdami išsiaiškinti, ar vietovėje neliko daugiau nesprogusių bombų. Dar du sprogmenis pareigūnai aptiko šalia maratono trasos. Vienas sprogmuo rastas šalia viešbučio.

Šaltiniai Niujorko policijoje skelbia, kad tai „gerai koordinuota ataka“. Bostono policijos viršininkas Edwardas Davisas teigė, kad apie galimus išpuolius nebuvo pranešta iš anksto. Kol kas apie sulaikytus žmones nepranešama.

Tačiau CNN informuoja, kad policija „ėmėsi ieškoti tamsiaodžio vaikino“, kuris kalba su akcentu. Vyriškis, apsirengęs juodais drabužiais likus penkioms minutėms iki sprogimo norėjo patekti į riboto naudojimo zoną.

Pareigūnams rasti nesprogę sprogmenys - didelis informacijos šaltinis.  Ant sprogmenų gali būti aptikti pirštų antspaudai.

JAV Federalinis tyrimų biuras (FTB) pradėjo tyrimą. „Tai yra kriminalinis tyrimas ir galimas teroristinis tyrimas“, - spaudos konferencijoje sakė FTB agentas Rickas DesLauriersas. Detalių jis neįvardijo.

Tarp sužeistųjų - ir vaikai

Po išpuolio į JAV gyventojus kreipėsi prezidentas Barackas Obama: „Kol kas nežinome, kas tai padarė ir kodėl, bet sužinosime. Ir tie žmonės ar grupės atsakys pagal įstatymus“.

Nelaimės vietoje dirbančių pareigūnų duomenimis, žuvo trys žmonės. Vienas žuvusiųjų - aštuonerių metų vaikas. Vietos žiniasklaida praneša, kad sužeista nuo 100 iki 140 žmonių. Tarp sužeistųjų - mažiausiai aštuoni vaikai.

Saugumo parengtis buvo padidinta nuo Niujorko iki Los Andželo, o amerikiečiai, iki šiol gyvai menantys 2001 metų rugsėjo 11-osios atakas, iškart iškėlė prielaidą, jog jų šaliai tikriausiai vėl smogė teroristai.

Uždaryta viena Bostono metro linija. Sustabdyti skrydžiai iš Niujorko į Bostoną. Mieste neveikia mobiliojo telefono ryšys - taip pareigūnai nori apsisaugoti nuo nuotoliniu būdu detonuojamų sprogmenų.

Maratone dalyvavo ir lietuvių

Kai Bostone nugriaudėjo sprogimai, finišo liniją jau buvo kirtę maždaug 17 tūkst. iš 25 tūkst. maratono dalyvių. Finišą saugiau buvo pasiekusi ir grupelė lietuvių, kurioje buvo ir viešųjų ryšių kompanijos „VRP Hill+Knowlton Strategies“ valdybos pirmininkas Mykolas Katkus. Apie tai, kad yra gyvas ir sveikas, vyras pranešė per socialinį tinklą.

Teigiama, kad maratone dalyvavo septyni lietuviai. M. Katkus 42 km 195 m nuotolį veikė per 2 val. 59 min. ir 54 sek. Kiti lietuviai trasoje užtruko ilgiau - Arūnas Kumpis bėgo 3 val. 9 min., M. Savickas - 3 val. 9 min. 22 sek., o Šarūnas Šiugžda - 3 val. 21 min.

Kitą savaitę rengiamo Londono maratono organizatoriai skelbia, kad imsis papildomų apsaugos priemonių.

Televizijos reportažuose matyti kruvini žmonės, žiūrovus ir dalyvius apėmusi panika.

Bostono policijos vadas Edas Davisas kol kas negalėjo pasakyti, kas surengė atakas per miesto šventę. Anot saugumo pareigūnų, jokių grasinimų nebuvo.

Iš pradžių E. Davisas pranešė, kad du sprogimai įvyko prie maratono finišo linijos, o vienas - Johno F. Kennedy bibliotekoje. Tačiau vėliau pareigūnai pranešė, kad incidentas bibliotekoje greičiausiai buvo nedidelis gaisras ir visi įstaigos darbuotojai bei lankytojai yra saugūs.

Sužeistųjų traumos - labai rimtos

Kol kas tyrėjai nerado jokių papildomų bombų, bet intensyviai ieško, paieškas apsunkina tai, kad išsigandę žmonės bėgo, mesdami kuprines ir krepšius ant asfalto, kiekvienas jų buvo atidžiai tikrinamas.

Medikai informuoja, kad nukentėję asmenys patyrė labai sunkias traumas, mažiausiai dešimt sužeistųjų sprogimas nutraukė galūnes.

Maratoną įveikęs 35 metų karys Roupenas Bastajianas pasakojo, kad po sprogimų iškart puolė gelbėti sužeistųjų - tvarstė žaizdas ir stabdė kraujavimą.

„Ėmiau bėgti į tą pusę, kur įvyko sprogimas. Visur aplink gulėjo aimanuojantys žmonės. Mačiau 25-30 žmonių, kurie neteko visos galūnės arba dalies. Mačiau ir žmonių, kuriems buvo nuplėštos abi kojos“, - pasakojo vyras.

Bėgime dalyvavo 25 tūkstančiai sportininkų iš viso pasaulio. O prie finišo grūdosi gausi žiūrovų minia.

Liudininkai teigia, kad sprogimas įvyko viename iš pastatų, pro kuriuos eina bėgimo trasa.

Užsiminė apie teroro aktą

JAV specialiosios tarnybos iš pradžių sprogimų neįvardijo kaip teroro akto. Saugumo tarnybos informavo JAV prezidentą Baracką Obamą. JAV vadovas aptarė padėtį su Bostono meru ir valstijos gubernatoriumi.

JAV viceprezidentas Joe Bidenas teigė girdėjęs apie „sprogdinimus“, tačiau neužsiminė, ar tai - oficialus teroro akto versijos patvirtinimas.

Kanalo kalbinami saugumo analitikai nedrįso spėti, ar šie sprogimai - teroristų ataka.

Senatorė Dajan Feinstein, vadovaujanti Senato žvalgybos komitetui, sakė mananti, kad šie sprogdinimai iš tikrųjų buvo ataka, tačiau neaišku, ar jos organizatoriai yra vietiniai, ar užsieniečiai.

Paklausta, ar šis incidentas yra teroro aktas, ji sakė žurnalistams: „Atrodo, kad taip.“

Iš pradžių buvo pranešta, kad netoli sprogimo vietos rasti dar du sprogstamieji įtaisai. Tačiau ši informacija nepasitvirtino.

Evakuotas „Lenox“ viešbutis Bostone, Niujorke ir Vašingtone imtasi ypatingų saugumo priemonių.

CNN kalbinti saugumo ekspertai abejoja, kad galėjo sprogti dujų vamzdžiai ar įvykti kita buitinė avarija. Anot jų, pernelyg daug sutapimų - per 26 tūkstančius bėgikų, pirmadienį Masačusetso valstijoje minima Patriotų diena, daugybė filmavimo kamerų ir didelis dėmesys šiam renginiui sufleruoja, kad sprogimai - piktavalių darbas.

Visur daug kraujo

Maratono dalyvis Frankas Deruyteris teigia, kad nukentėjo daugybė žmonių. Sužeistieji gabenami į palapines, kurios buvo skirtos išsekusiems sportininkams atsigauti.

Sprogimai driokstelėjo praėjus maždaug trim valandoms po nugalėtojų finišo.

Sprogimai užfiksuoti apie 14 val. 50 min. vietos laiku. Praėjus valandai pareigūnai dar negalėjo suskaičiuoti, kiek žmonių nukentėjo.

Po sprogimų gatvės buvo pilnos dūmų. Finišuojančius atletus organizatoriai nukreipė į kitas gatves. Varžybos buvo sustabdytos.

Raudonojo Kryžiaus atstovai išsyk pradėjo rūpintis nukentėjusiais ir atidarė nelaimės centrą.

Kita liudininkė Cherie Falgoust žurnalistams pasakojo, kad jos vyras dalyvavo maratone.

„Tikiuosi bet kurią minutę išvysti savo vyrą. Nežinau, kas atsitiko tam pastatui. Jis tiesiog sprogo. Bomba buvo galinga. Garsus sprogimas. Stiklai pažiro aplink. Kažkas pataikė man į galvą“, - pasakojo Ch. Falgoust.

Bostono maratonas yra vienas iš garsiausių ir seniausių pasaulyje.

Iš sraigtasparnio nufilmuotose vaizduose matyti kruvina pieva ir šaligatvis, populiariame parduotuvių rajone, kurį vietiniai vadina „Back Bay“.

Anot liudininkų, maratoną iš viso stebėjo keli šimtai tūkstančių žmonių. Tirščiausiai žiūrovai grūdosi būtent prie finišo. Sprogimai nugriaudėjo praėjus maždaug 5 valandoms nuo maratono starto.

Geriausi pasaulio atletai jau buvo baigę bėgimą ir pasitraukę iš trasos, tačiau sprogimų metu maratoną vis dar bėgo daugybė mėgėjų sportininkų.

Į nelaimės vietą sulėkė daug greitosios pagalbos automobilių. Sužeistuosius ėmė gelbėti žiūrovai ir sportininkai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.