Šeimos tragedija Bostono maratone – prieš mirtį aštuonmetis skubėjo apkabinti tėtį

Sprogimas per Bostono maratoną nusinešė mažiausiai trijų žmonių gyvybes. Tarp jų - aštuonmečio Martino Richardo iš Bostono priemiesčio Dorčesterio. Berniukas prieš žūtį rikiavosi eilėje prie finišo linijos, kad apkabintų maratoną baigusį savo tėvą Billą. Vaikas renginyje buvo su savo motina Denise Richard ir jaunesne seserimi bei vyresniu broliu.

Trečios klasės moksleivis M. Richardas.<br>www1.whdh.com
Trečios klasės moksleivis M. Richardas.<br>www1.whdh.com
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-04-16 21:14, atnaujinta 2018-03-08 04:35

Šeimos draugai naktį praleido restorane, nusprendę nemiegoti savo tragedijos ištiktų bičiulių garbei.

Berniukas žuvo per pirmąjį sprogimą. Jo mama ir jaunesnioji sesuo buvo sunkiai sužeistos. JAV žurnalistų žiniomis, motina patyrė galvos traumą, o seseriai sprogimas nutraukė koją. Teigiama, kad trečiasis šeimos vaikas nesužeistas.

„Daily Mail“ žiniomis, aštuonmetis prieš mirtį apkabino tėvą. Sprogimas berniuką esą pražudė, kai jis patraukė atgal pas savo mamą.

Tuo metu „Telegraph“ rašo, kad vaikas žuvo nespėjęs pasveikinti tėvo.

„Bendruomenė mylėjo šią šeimą, - kalbėjo miesto tarybos narė Ayanna Pressley. - Tai siurrealu, tragiška, nesuvokiama. Mes visi šiandien stengiamės paguosti vienas kitą ir melstis.“

 JAV leidinio „Boston Globe“ apžvalgininkas Scottas Lehighas pastebėjo, kad išpuolis buvo įvykdytas tuomet, kai amerikiečiai beveik nustojo galvoti apie teroro grėsmę.

„Patikėjome, kad esame saugūs, kad tokios teroro atakos yra mūsų praeities reliktas, kai buvome tam nepasiruošę“, - rašė žurnalistas. Jis įsitikinęs, kad iš šio įvykio amerikiečiai pasimokys. „Galų gale, tai juk Bostonas“, - pridūrė apžvalgininkas.

Smogė vietiniai radikalai?

Daugėja ženklų, jog du sprogimai Bostone buvo teroristinis išpuolis. Pasak JAV žiniasklaidos, policija Bostone rado iki penkių nedetonavusių sprogmenų. Sprogimai nusinešė mažiausiai trijų žmonių gyvybes, daugiau kaip 100 buvo sužeisti, rašo n-tv.de.

 JAV prezidentas Barackas Obama trumpoje tiesioginėje kalboje per televiziją žodžio „terorizmas“ nevartojo. 

Tačiau vienas aukštas B. Obamos komandos narys buvo konkretesnis. „Bet koks incidentas, kai panaudojami keli sprogmenys, kaip buvo ir šiuo atveju, neabejotinai yra teroro aktas“, - sakė jis. Tačiau kol kas lieka neaišku, kas galėjo surengti atakas.

Šaltinių duomenimis, tyrimas vyksta dviem kryptimis: išpuolį galėjo įvykdyti arba radikalūs islamistai, arba vyriausybei priešiškos grupuotės šalies viduje.

Anot tyrėjų, išpuoliams pasirinktas laikas rodo, kad juos galėjo surengti vietiniai radikalai. Pirmadienį Masačusetso valstijoje buvo minima Patriotų diena, kuria prisimenamas nepriklausomybės karas. Be to, balandžio 15-oji JAV yra terminas, iki kurio reikia pateikti mokesčių deklaracijas, o tai yra jautri tema dešiniosioms kraštutinėms grupuotėms, kurios tai laiko kišimusi į asmenines teises.

Remiantis kita teorija, sprogimus galėjo suorganizuoti asmenys, turintys tiesioginių arba netiesioginių ryšių su islamo ekstremistais. Šią teoriją pagrindžia atakų vykdymo būdas, sakė aukšti tyrėjai. Dviejų bombų detonavimas netrukus viena po kitos per didelį renginį yra būdas, propaguojamas islamistų žurnale „Inspire“. Šį žurnalą internete platina „Al Qaeda“ grupuotė Jemene. Jame Vakarų musulmonai raginami vykdyti išpuolius ir su kukliomis lėšomis.

Du galingi sprogimai Bostone nugriaudėjo 14 val. 50 min. netoli finišo linijos maždaug 15 sekundžių intervalu. Kasmetiniame maratone dalyvavo daugiau kaip 20 tūkst. bėgikų.

Pasak žiniasklaidos, tarp žuvusiųjų yra aštuonerių metukų berniukas. CNN duomenimis, daugiau kaip 140 žmonių buvo sužeisti, mažiausiai 17 jų būklė yra kritinė. Kai kuriems sužeistiesiems teko amputuoti kojas.

Po išpuolio virš Kongreso pastato Vašingtone buvo iki pusės stiebo nuleista vėliava. Tokį nurodymą davė Atstovų rūmų pirmininkas Johnas Boehneris. „Tai siaubinga diena visiems amerikiečiams“, - sakė jis.

Nuo 2001 metų rugsėjo 11-osios išpuolių maratonai ir kiti dideli renginiai JAV vyksta laikantis griežtų saugumo priemonių. Bostono maratonas laikomas vienu populiariausių JAV rytinėje pakrantėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.