Bostone sprogo iš greitpuodžių padarytos bombos (atnaujinta)

Per Bostono maratoną susprogdintos bombos buvo pagamintos iš greitpuodžių. Jose buvo įmontuoti laikmačiai. Apie tai prabilo aplinkybes tiriantys pareigūnai.

Pirmadienį Bostone per keliolika sekundžių nugriaudėjo du sprogimai, nusinešdami 3 asmenų gyvybes.<br>„Reuters"
Pirmadienį Bostone per keliolika sekundžių nugriaudėjo du sprogimai, nusinešdami 3 asmenų gyvybes.<br>„Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 17, 2013, 12:43 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 4:24 AM

Jie sakė, kad pagal sprogimo greitį tos bombos yra lėtos, nes sprogimo bangos greitis buvo mažesnis nei kilometras per sekundę. Tokio sprogimo pakanka, kad nuolaužos ir skeveldros būtų pasiųstos labai toli.

Greitpuodžiai naudojami ne tik maisto, bet ir bombų gamyboje. Sprogmuo padedamas tokio puodo viduje, o per sprogimą – suardomas. Taip greitpuodžio dalys ir viduje sudėti daiktai (pavyzdžiui, vinys) būna išnešiojami sprogimo bangos.

Žinomos dviejų aukų tapatybės

Per Bostono maratono metu įvykdytą teroro aktą trys žmonės, įskaitant 8 metų berniuką Martiną Richardą, žuvo. 

Pareigūnai jau paskelbė antrosios aukos tapatybę. Tai 29 metų Krystle Campbell. Jis yra Masačusetso valstijos gyventoja. Apie jos žūtį patvirtino tėvas Williamas Campbellas. „Mano dukra buvo labai miela, gera mergina. Esu šokiruotas to, kas įvyko“, - sakė sukrėstas vyras.

Trečiosios aukos tapatybė nustatinėjama.

Chirurgai užbaigė tai, ką padarė bomba

JAV pareigūnai pranešė, kad po pirmadienį įvykusių sprogimų Bostone, ligoninėse gydomų aukų skaičius siekia 176. Septyniolikos žmonių būklė išlieka kritiška. Masačusetso ligoninės medikai džiaugiasi, kad daugumos sužeistųjų būklė – stabili, tačiau apgailestavo, kad dėl sunkių sužalojimų teko atlikti 4 amputacijas, pranešė CNN.

„Tiesiog užbaigėme tai, ką padarė bomba“, - per Masačiusetsto ligoninės surengtą spaudos konferenciją sakė chirurgijos skyriaus vadovas. Jis teigė, jog gresia dar dviejų kojų amputacijos, tačiau specialistai siekia jas išsaugoti.

Ligoninės atstovas taip pat pažymėjo, kad tenka gydyti dešimtis sužeidimų, kuriuos sukėlė smulkios dalelės. Daugiausiai žmonėms sužeista apatinė kūno dalis. Tai rodo, kad sprogmenys veikiausiai buvo padėti ant žemės.

Mediko asmenine nuomone, į sprogmenis galėjo būti pridėta vinių ir šratų. Chirurgas teigė, jog taip spėti jį verčia skeveldrų koncentracija aukų kūnuose - po 20, 30 ar net 40. Tačiau neatmetama, kad tai gali būti ir sprogimo sukeltos skeveldros iš aplinkos.

Medikas iš kitos Brigamo ligoninės, kur gydomi sužeistieji, teigė, jog sprogimas kai kuriems jų pacientams nudegino odą ir nuplėšė nuo kaulų raumenis. 

Specialusis Federalinio tyrimo biuro (FTB) agentas Rickas DesLauriers per neseniai surengtą spaudos konferenciją žurnalistams sakė, kad po pirmadienio išpuolio tęsiasi tyrimai įvairiose vietose, bet „žinomų papildomų grėsmių nėra“, pranešė BNS.

„Tyrimas bus pasaulinio masto. Mes nueisime iki pasaulio krašto, bet nustatysime asmenį ar asmenis, kurie yra atsakingi už šį niekšingą nusikaltimą, ir padarysime viską, ką galime, kad atiduotume juos į teismą“, - sakė R.DesLauriers.

  Tuo metu Masačusetso gubernatorius Devalas Patrickas paneigė anksčiau pasirodžiusius pranešimus, esą po išpuolio buvo rasti  dar du sprogstamieji užtaisai. 

 Gubernatorius  pabrėžė, jog „svarbu pažymėti, kad vakar buvo rasti tik du sprogstamieji užtaisai“ ir kad jokių nesprogusių bombų ar užtaisų pirmadienį po dviejų sprogimų nerasta.

B. Obama: „Sprogdinimai Bostone buvo bailus teroro aktas“ Jungtinių Valstijų prezidentas Barackas Obama antradienį sprogdinimus Bostone pavadino „bailiu“ teroro aktu, tačiau sakė, jog kol kas nežinoma, kas kaltas dėl šių dviejų sprogimų - užsieninė ar vietinė grupuotė, ar „piktavalis individas“. „Tai buvo baisus ir bailus išpuolis, - sakė B. Obama Baltuosiuose Rūmuose. - Kiekvieną kartą, kai bombų taikiniais tampa nekalti žmonės, - tai yra teroro aktas“, - sakė jis. Pasak B. Obamos, nors prie Bostono maratono finišo linijos pirmadienį nugriaudėjusių trijų žmonių gyvybes nusinešusių ir dar daugiau kaip 170 sužeidusių sprogimų rezultatas aiškus, tačiau jo motyvai ir organizatoriai lieka nežinomi. „Tačiau mes vis dar nežinome, kas įvykdė šį išpuolį arba kodėl, ar jį suplanavo ir įvykdė teroristinė organizacija - vietos ar užsienio, ar tai buvo piktavalio individo išpuolis“, - kalbėjo prezidentas. Tačiau B. Obama dar kartą pažadėjo, kad išpuolio kaltininkai bus surasti ir teisiami, bei perspėjo, jog terorizmas negąsdina Amerikos. „Mes tai taip pat žinome - Amerikos žmonės nebus terorizuojami“, - sakė jis. Savo atviroje ir nuoširdžioje kalboje B. Obama pažadėjo informuoti amerikiečius apie tyrimo eigą ir prašė likti budrius. „Jums pasakiau tai, ką mes žinome. Žinome, kad buvo detonuotos bombos. Žinome, kad jos tikrai padarė didelės žalos. Nežinoma, kas tai padarė“, - sakė jis. „Kol kas nesuvokiame motyvo. Taigi, kol kas viskas tėra spėlionės“, - kalbėjo B. Obama.

Bostone vyrauja gedulo nuotaikos

Po Boilstono gatvę Bostone antradienį vėjui blaškant laikraščių šūsnis, prasidėjo gedulas dėl trijų žuvusių ir daugiau kaip 170 sužeistų žmonių per du sprogimus, kurie nugriaudėjo per garsųjį maratono bėgimą.

Seniausio pasaulyje tarptautinio maratono finišo liniją juosė policijos apsauginė juosta, centrinėje gatvėje ir visame mieste buvo sugriežtintos saugumo priemonės, uždaryta viena metropoliteno stotelė, traukiniuose ir autobusuose tikrinami keleivių krepšiai.

Boilstono gatvėje, pučiant šaltokam pavasario vėjui, pareigūnai tarp nuolaužų tebeieškojo įkalčių, kurie padėtų atskleisti išpuolio vykdytojus.

Kai kas iš 27 tūkstančių maratono dalyvių stengėsi kuo arčiau prisiartinti prie finišo linijos pagerbti žuvusiųjų.

„Šiandien aš išvažiuoju, bet turėjau čia ateiti“, - sakė 55 metų Lea Elliasson (Lėja Eliason) iš Švedijos, atvykusi dalyvauti 117-ajame Bostono maratone.

„Aš finišavau 15 minučių iki sprogimų, todėl žinau, kad man pasisekė“, - pridūrė moteris, savo dalyvavimu norėjusi surinkti lėšų neįgaliesiems savo mieste.

Bostono savivaldybės pareigūnai pažadėjo užtikrinti psichologų pagalbą mokyklose, pagalba siūloma ir maratono dalyviams.

Labiausiai Bostonas gedi dėl per sprogimą žuvusio aštuonmečio Martino Richardo (Martino Ričardo), kuris prie finišo linijos laukė maratoną bėgusio savo tėvo. Berniuko šešerių metų sesuo per sprogimą neteko kojos, jo motina taip pat buvo sunkiai sužeista, žiniasklaidai sakė artimieji.

Dorčesterio rajone prie šeimos namų ant laiptelių kažkas paliko degti žvakę, ant grindinio kreida buvo užrašytas žodis „Ramybė“.

Pagalbą nukentėjusiesiems teikę medikai papasakojo ir daugiau sprogimo aukų, kurias sužeidė vinių ir šratų banga, tragiškų istorijų.

Penkių vaikų motina Liz Norden interviu laikraščiui „Boston Globe“ sakė, kad du iš jos sūnų per išpuolį prarado po vieną koją. Boilstono gatvėje jie laukė finišuojančio savo bičiulio.

„Mam, esu labai sužeistas“, - prisiminė L.Norden sūnaus žodžius, kuriuos ji išgirdo sulaukusi skambučio iš greitosios automobilio, kuris vežė brolius į ligoninę.

Pasak medikų, daugelis sprogimų aukų neteko kojų, kai kuriems jas amputuoti teko įvykio vietoje.

Saugumas mieste bus sugriežtintas kelias artimiausias dienas, sakė pareigūnai. Uždaryta daugelis turistų lankomų vietų, dėl tragedijos atšauktos sporto varžybos, tarp jų - antradienį turėjusios įvykti krepšinio rungtynės tarp Bostono „Celtics“ ir Indianos „Pacers“ komandų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.