Pasaulis išlydėjo į paskutinę kelionę Geležinę ledi M. Thatcher

Centrinio Londono gatvės šį trečiadienio rytą buvo paralyžiuotos. Šiandien čia britai ir pasaulis tarė „sudie“ ilgametei Jungtinės Karalystės premjerei Margaret Thatcher. 87 metų politikė mirė praėjusį pirmadienį, balandžio 8-ąją nuo insulto. Savo laidotuves garbaus amžiaus moteris pradėjo planuoti jau prieš dešimtmetį, kai jai ėmė šlyti sveikata.  Po mišių Šv. Pauliaus katedroje M. Thatcher sūnus Markas ir dukra Carol su savo šeimomis dalyvavo kuklioje privačioje palaikų kremavimo ceremonijoje.  Tarp svečių - karalienė Elizabeth II ir daug svarbių politikos atstovų.

Iš šv. Pauliaus katedros išnešamą M. Thatcher karstą lydi jos sūnus Markas.<br>AP
Iš šv. Pauliaus katedros išnešamą M. Thatcher karstą lydi jos sūnus Markas.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 17, 2013, 5:35 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 3:18 AM

Šimtai paradinėmis uniformomis vilkinčių britų Karališkųjų oro pajėgų, laivyno ir sausumos armijos karių išsirikiavo gatvėse, besidriekiančiose maždaug 4 km maršrutu nuo Parlamento rūmų Vestminsteryje iki Šv. Pauliaus katedros, kuri stovi finansiniame Sičio rajone. 

Buvusios premjerės karstas 10 val. vietos (12 val. Lietuvos) laiku buvo išvežtas iš parlamento kopyčios. Vėliau  Jungtinės Karalystės vėliava uždengtas karstas buvo užkeltas ant šešių juodų žirgų traukiamo lafeto. Lafetas buvo traukiamas gatvėmis, o ant šaligatvių susirinkę M. Thatcher gerbėjai jai plojo.

Į Šv. Pauliaus katedrą M. Thatcher palaikai, kaip ir planuota, buvo įnešti lygiai 11 val. vietos (13 val. Lietuvos) laiku. Čia žymiosios politikės laukė 2,3 tūkst. svečių iš 170 pasaulio šalių. Į katedrą susirinko žymūs britų ir užsienio politikos veikėjai. Į katedrą atvyko ir Anglijos karalienė Elizabeth II su vyru princu Philipu.

Ištraukas iš Biblijos skaitė velionės anūkė Amanda ir šalies premjeras Davidas Cameronas. Giedojo vyrų ir berniukų choras.  Po valandos, lygiai vidurdienį Londono (14 val. Lietuvos) laiku, M. Thatcher karstas buvo išneštas iš katedros.  Jį lydėjo velionės šeima ir monarchė su savo sutuoktiniu. Karstas katafalku išvežtas į Karališkąją Čelsio ligoninę, kur palaikai turėtų būti kremuoti dalyvaujant šeimos nariams.  Politikės prašymu jos pelenai bus palaidoti Londono Čelsio rajono „Royal Hospital“ kapinaitėse šalia jos gyvenimo meilės – 2003-iaisiais mirusio sutuoktinio Deniso Thatcherio urnos.

Prieš ceremoniją sulaikyti trys vyrai

Londono policija šios savaitės pradžioje teigė, kad pirmadienį įvykdyti du sprogdinimai Bostone neturės įtakos jų pasiruošimui politikės laidotuvėms. Esą tai visai kitoks renginys nei sporto šventė, ir papildomų apsaugos priemonių nereikia. Saugumą užtikrinti turi 4 tūkst. policijos pareigūnų. 

„Mes nesiimame naujų priemonių dėl sprogimų Bostone, bet jau padarėme atitinkamas išvadas ir padidinome budrumą”, - sakė žurnalistams Skotlend Jardo atstovai.

Vis dėlto šalies policija naktį į trečiadienį, Londono centre sulaikį tris žmones. Televizijos kanalo „Sky News”   duomenimis, trys vyrai, 26, 48 ir 55 metų amžiaus, buvo sulaikyti prie Anglijos banko, netoli tų vietų, kur vyks gedulo renginiai. Kodėl jie sulaikyti, nepranešama.

Londono gatvėse susirinko ne tik žmonės, norintys pagerbti velionės atminimą, bet ir jos priešininkai. Taikūs protestai nedraudžiami. Viena M. Thatcher oponentų grupė teigė ketinusi demonstratyviai nusigręžti nuo karsto su buvusios premjerės palaikais.

Laidotuvės - ne valstybinės

M. Thatcher laidotuvės kainuos apie 9 mln. svarų sterlingų, politikė bus išlydėta su kariniais saliutais.

Prieš porą dienų pranešta, kad M. Thatcher garbei per jos laidotuves nutils ir Didžiojo Beno varpas. Šis sprendimas buvo priimtas po to, kai velionės šeima atmetė idėją, kad varpas suskambėtų tiek kartų, kiek politikei buvo metų.

Paskutinį kartą vadinamojo Didžiojo Beno varpai buvo nutildyti prieš 48 metus – 1965-aisiais, kai buvo laidojamas legendinis Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Winstonas Churchillis.

Britų vyriausybei 11 metų (1979-1990 m.) vadovavusios M. Thatcher laidotuvės jos pačios pageidavimu nėra valstybinės.

Tai galbūt buvo išmintingas „Geležinės ledi“ žingsnis, mat valstybinėms laidotuvėms turi pritarti Bendruomenių ir Lordų rūmai. O britų parlamentarai iki šiol nesutaria dėl velionės konservatorių politikės palikimo.

Tad atsisveikinimo ceremonija – vienu rangu žemesnė už valstybinę. Tai – iškilmingos laidotuvės.

Pastarąjį kartą tokios iškilmingos laidotuvės Londone surengtos 2002-aisiais, mirus dabartinės monarchės motinai, šimtametei senolei, karalienei motinai Elizabeth.

Dar penkeriais metais anksčiau, 1997-aisiais, taip buvo laidojama tragiškai žuvusi Velso princesė Diana.

Valstybinės laidotuvės per visą XX amžių buvo surengtos tik vieninteliam politikui – 1965-aisiais šitaip buvo pagerbtas W. Churchillis, vadovavęs nacionalinės koalicijos kabinetui per visą Antrąjį pasaulinį karą.

Ir valstybinių, ir iškilmingų laidotuvių atvejais paprastai vyksta karinė procesija - karstas vežamas Londono gatvėmis į Vestminsterio salę (seniausią parlamento rūmų dalį), kur palaikai kurį laiką guli pašarvoti. Vėliau įvyksta laidotuvių pamaldos Vestminsterio abatijoje ar Šv. Pauliaus katedroje.

Bendruomenių rūmų bibliotekos pastaboje, kuria paaiškinamas skirtumas tarp valstybinių ir iškilmingų laidotuvių, sakoma, kad valstybinės laidotuvės „paprastai rengiamos taip, kad nuo iškilmingų laidotuvių skirtųsi dviem aspektais: joms leidimas duodamas parlamento pasiūlymu, o lafetą, kuriuo karstas vežamas į pašarvojimo vietą, traukia Karališkojo jūrų laivyno jūreiviai, o ne žirgai“.

Savo laidotuves kruopščiai planavo

Tačiau šios laidotuvės buvo organizuojamos ne tik pagal protokolą, bet ir atsižvelgiant į M. Thatcher pageidavimus. Moteris savo laidotuves pradėjo planuoti dar 2002-aisiais, kai pablogėjo jos sveikata.

M. Thatcher draugas ir atstovas lordas Timas Bellas sakė, kad ilgiausiai tarnavusi XX amžiaus ministrė pirmininkė nenorėjo valstybinių laidotuvių, kaip ir jos šeima.

„Ypač ji nepageidavo būti iškilmingai pašarvota, nes manė, kad taip netinka, - sakė T. Bellas. - Be to, ji nenorėjo karo lėktuvų praskridimo, nes manė, kad tai - pinigų švaistymas. Tai atitinka jos būdą.“

Negana to, velionės prašymu jos vaikai pasiūlė gedintiesiems neeikvoti pinigų gedulingiems gėlių vainikams, o verčiau sušelpti Čelsio ligoninę.

Per laidotuvių pamaldas skambėsiančias giesmes, muziką ir Biblijos ištraukas skrupulingai atrinko pati M. Thatcher, kurios politiniai įsitikinimai buvo grindžiami ir tvirtu tikėjimu.

Jokio grandiozinio paminklo pati M. Thatcher paprašė jai nestatyti. Bus tik kuklus užrašas ant baltojo marmuro lentelės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.