Bostono atakų mįslė – dar paini

Peržiūrėję vaizdo įrašus iš išpuolio vietos Bostone, JAV pareigūnai vakar, regis, pasistūmėjo į priekį. Įtarimų kilo dėl vieno asmens. Tačiau dėl jo sulaikymo ir tapatybės skriejo prieštaringi pranešimai.

Prie užtvertos gatvės Bostone, kur įvyko sprogimai, gedintys ir sukrėsti miesto gyventojai iki šiol neša gėles.<br>„Reuters” nuotr.
Prie užtvertos gatvės Bostone, kur įvyko sprogimai, gedintys ir sukrėsti miesto gyventojai iki šiol neša gėles.<br>„Reuters” nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

"Lietuvos rytas"

Apr 18, 2013, 9:45 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 2:39 AM

Sprogdinimus per Bostono maratoną tiriantys JAV pareigūnai vakar jau aiškiau įsivaizdavo, ką medžioja, – įtariamąjį su sunkiais tamsaus nailono krepšiais arba kuprinėmis.

Tyrime dalyvavo ne tik JAV Federalinio tyrimų biuro (FTB) agentai, policija, bet ir patys bostoniečiai, aktyviai siuntę vaizdo įrašus bei nuotraukas pareigūnams.

Galiausiai keliuose vaizdo įrašuose buvo pastebėtas įtartinas asmuo. Būtent jis, kaip spėjama, surengė išpuolį, per kurį žuvo 3 ir sužeista per 180 žmonių.

Atpažino iš įrašų

Proveržis įvyko, kai pareigūnai peržiūrėjo kiekvieną vaizdo įrašą iš išpuolio vietos.

FTB agentams ypač padėjo visuomenė. Bostono išpuolius nuo pirmųjų minučių analizuoti ėmė ne tiktai JAV pareigūnai, bet ir mėgėjai internete.

Šimtai nuotraukų virtualiojoje erdvėje kėlė diskusijų audrą. Vieniems į akį krito studento darytos nuotraukos. Danas Lampariello netyčia užfiksavo ant namo stogo, nuo kurio matyti maratono finišo linija, vaikštantį paslaptingą vyrą.

Nuotraukas D.Lampariello paviešino socialiniame tinkle „Twitter”. Atkreipiamas dėmesys, kad per sprogimą užfiksuotas vyras atrodė ramus – lyg būtų žinojęs, kad tai turi įvykti.

Kitose nuotraukose matomas netoli sprogimo vietos skubiai pasišalinantis vyras juodais drabužiais. Pareigūnus sudomino ir netoli antrojo sprogimo vietos įsikūrusios parduotuvės saugumo kameros įrašas.

Jame pastebėtas baltaodis vyras, laikantis tokią pat kuprinę, kurioje buvo paslėpti sprogmenys. Tačiau nepaisant išankstinių pranešimų, jog įtariamasis buvo sulaikytas, FTB vėliau paneigė šią informaciją.

Keisti sutapimai

Kuprinėje buvę sprogstamieji užtaisai buvo savadarbės bombos, pripildytos vinių ir metalo gabaliukų, sudėtų į greitpuodžius. Įvykio vietoje rasta juodo nailono skiaučių, todėl pareigūnai nusprendė, kad abi bombos buvo sudėtos į tamsios spalvos nailoninius krepšius.

Iš greitpuodžių padaryti užtaisai dažnai būdavo naudojami per išpuolius Afganistane, Irake ir kitose konflikto zonose.

Būtent todėl viena pagrindinių versijų iš pradžių buvo ta, kad Bostone sprogdinimus surengė islamistų fanatikai.

Tiesa, tyrėjai iš pat pradžių neatmetė ir galimybės, kad išpuolius, įvykdytus JAV švenčiant Patriotų dieną, galėjo surengti vietos ekstremistų grupuotės. Vis dėlto vakar vakare Lietuvos laiku nebuvo žinoma nei sprogdintojo tapatybė, nei jo motyvai.

Tiesa, netrūko ir keistų sutapimų – dar 2002 metais amerikietis Tomas Lonerganas parašė knygą, kurioje aprašomi kone identiški įvykiai – Bostono maratone dešiniųjų pažiūrų ekstremistai ketina susprogdinti bombas, bet jiems kelią pastoja vienas akylas detektyvas.

Saugota nepakankamai?

Įtariamųjų paiešką įdėmiai sekę bostoniečiai atkreipė dėmesį ir į tai, kad miesto policija neleido maratono metu ant namų stogų rengti pasilinksminimų.

Tokią pamoką miesto gyventojai išmoko dar 2011-aisiais, kai vienas 22 metų studentas, stebėdamas Bostono maratoną, nukrito nuo stogo.

Todėl faktas, kad ant namo stogo vaikščiojo paslaptingas vyriškis, esą rodo, jog maratono metu būta saugumo spragų.

Nors Bostone prieš maratoną buvo daug pareigūnų, jie tikrino ne visų automobilių ar kuprinių turinį.

Kruopščiai kratyti kuprinių policininkai susizgribo tiktai po sprogimų. („Reuters”, „Newsru.com”, „The Independent”, LR)

Laiškai su nuodais

Po pirmadienio sprogimų Bostono maratone, kai žuvo 3 žmonės, o daugiau kaip 180 sužeista, amerikiečiams nervus trikdo ir kiti incidentai. Vakar Baltieji rūmai pranešė, kad JAV prezidentui B.Obamai adresuotame laiške rasta nuodų – ricino pėdsakų.

Panašų laišką su nuodinga medžiaga anksčiau gavo ir JAV senatorius R.Wickeris. Federalinis tyrimų biuras pranešė apklausęs vieną įtariamąjį Vašingtone, kuris, manoma, galėjo išsiuntinėti užnuodytus laiškus. Kol kas nežinoma, ar šie incidentai yra kaip nors susiję su sprogimais Bostone, tačiau tokia versija JAV skamba vis garsiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.