Įtariamas Bostono sprogdintojas identifikuotas, bet nesulaikytas

CNN trečiadienio vakarą pranešė, kad identifikuotas ir sulaikytas įtariamasis Bostono sprogdinimų byloje. Tačiau vėliau šiuo pranešimu suabejota. Paaiškėjo, kad sulaikytųjų - nėra. Federalinės teisėsaugos šaltinis CNN atskleidė, kad yra sulaikytas vienas žmogus, tačiau vėliau du vyresnieji administracijos pareigūnai tikino, kad niekas nėra sulaikytas, esą tai nesusipratimas.

Per maratoną Bostone nugriaudėjo du sprogimai.<br>AP
Per maratoną Bostone nugriaudėjo du sprogimai.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 18, 2013, 9:21 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 2:39 AM

Po kurio laiko oficialiai buvo paneigta apie sulaikymą. Tačiau Vašingtono ir Bostono pareigūnai teigė, jog byloje pasiektas esminis lūžis - įtariamasis identifikuotas.

Tyrėjus ypač domina du nuotraukose užfiksuoti vyrai, kurie buvo prie finišo linijos. Vienas iš jų rankose laikė krepšį, kuriame galėjo būti bomba. Vis dėlto šios nuotraukos kol kas viešai neišplatintos.

FTB taip pat patvirtino, kad sulaikytųjų nėra.

17 val. (24 val. Lietuvos laiku) turėjo vykti spaudos konferencija, tačiau pareigūnai vėl nusprendė ją atidėti. Trečiadienį, kai CNN paskelbė apie galimai sulaikytą vyriškį, spaudos konferencija buvo atidėta kelis kartus. Manoma, kad taip pasielgta sužinojus naujų detalių.

Teigiama, kad policija ieško įtariamojo.

CNN šaltinių duomenimis, išpuolio metu vyras buvo užsidėjęs baltą beisbolo kepuraitę. Vienas iš šaltinių pridūrė, kad jis vilkėjo šviesios spalvos marškinėlius ir juodos spalvos striukę. Dar vienas CNN šaltinis tikino, kad policija asmens tapatybės nenustatė.

Teigė, kad padėjo televizijos vaizdai

CNN televizija trečiadienio vakarą pranešė, kad yra sulaikytas vienas Bostono sprogdintojas. Tai esą atskleidė CNN šaltiniai. Televizija teigė, kad įtariamąjį nustatyti padėjo televizijos vaizdai. Teigiama, kad būtent televizijos vaizdai tapo rimtu posūkiu šioje byloje.

CNN pranešė apie tamsiaodį vyriškį su juoda kuprine, kuris maratono metu buvo minioje. Esą jis televizijos kamerų buvo užfiksuotas dedantis į šiukšlių dėžę sprogmenis. Teigiama, kad informacija apie įtariamojo tapatybę buvo labai sunkiai prieinama.

CNN informavo, kad du vaizdo įrašai ypač padėjo. Vienas - Bostono televizijos, kitas gautas iš „Lord and Taylor“ universalinės parduotuvės.

Apie tamsiaodį įtariamąjį buvo pranešta tą pačią dieną po sprogimų.

Tyrimas toliau tęsiamas. CNN prieš paneigdama informaciją informavo, kad sulaikytas įtariamasis jau trečiadienį gali stoti prieš teismą.

Policija teigė turinti vyriškio nuotrauką, tačiau jo tapatybė kol kas neatskleidžiama.

Per sprogimus žuvo trys žmonės

Pirmadienį vykęs seniausias pasaulyje Bostono maratonas baigėsi tragedija. Maratoną, kuriame dalyvavo 23 tūkst. žmonių, nutraukė du galingi sprogimai.

Pirmasis sprogmuo, įdėtas į netoli finišo buvusią šiukšlių dėžę, sprogo 14 val. 50 min. vietos laiku. Praėjus 12 sekundžių nugriaudėjo antrasis sprogimas - jis įvyko vos už 100 metrų nuo pirmojo sprogimo vietos.

JAV televizijos vaizdo reportažuose buvo matoma akimirka, kai smogė pirmasis sprogimas. Užtaisas buvo susprogdintas kairėje trasos pusėje už žiūrovų, plazdant eilei spalvingų nacionalinių vėliavų, rodančių, kad maratone dalyvauja bėgikai iš viso pasaulio.

Saugumo pareigūnai, dėvintys geltonas liemenes, užsidengė ausis rankomis, kai driokstelėjo pirmas sprogimas. Bent vienas bėgikas buvo parblokštas ant žemės; pasklido balti dūmai. Plevėsuojančios vėliavos staigiai suplazdėjo nuo sprogimo smūginės bangos. Buvo skelbiami pranešimai apie šiurpius sužalojimus.

„Matėme žmonių nutrauktomis kojomis, - viešbučio „Charlesmark“ savininkas Markas Hagopianas sakė naujienų agentūrai AFP iš restorano rūsio, kur jis pasislėpė. - Netoli manęs buvusiam žmogui buvo per kelius nutrauktos kojos - jis buvo dar gyvas.“

„Buvo baisu; viskas įvyko labai greitai, - pasakojo M. Hagopianas. - Sprogimas buvo milžiniškas... Pajutom vėją savo veidais... Policija šaukė: „Eikit iš čia, pasitraukit - ten gali būti daugiau bombų.'“

Sprogo iš greitpuodžių padarytos bombos

Per Bostono maratoną susprogdintos bombos buvo pagamintos iš greitpuodžių. Jose buvo įmontuoti laikmačiai. Apie tai prabilo aplinkybes tiriantys pareigūnai.

Jie sakė, kad pagal sprogimo greitį tos bombos yra lėtos, nes sprogimo bangos greitis buvo mažesnis nei kilometras per sekundę. Tokio sprogimo pakanka, kad nuolaužos ir skeveldros būtų pasiųstos labai toli.

Greitpuodžiai naudojami ne tik maisto, bet ir bombų gamyboje. Sprogmuo padedamas tokio puodo viduje, o per sprogimą – suardomas. Taip greitpuodžio dalys ir viduje sudėti daiktai (pavyzdžiui, vinys) būna išnešiojami sprogimo bangos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.