Bostone bėgikų gyvybę gelbėjo karo medicina

Nutrauktos galūnės, plėštinės žaizdos, nukirstos kraujagyslės. Nors tokie sužalojimai gali būti mirtini, visi per sprogimus Bostone sužeisti žmonės iki šiol gyvi. Anot medikų, taip dirbti juos išmokė ir karas, rašo „Lietuvos rytas”, remdamasis „New Yorker” ir AP informacija.

Medikai, tarp jų ir savanoriai, Bostone dirbo ekstremaliomis sąlygomis.<br>AP
Medikai, tarp jų ir savanoriai, Bostone dirbo ekstremaliomis sąlygomis.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 19, 2013, 8:05 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 1:07 AM

„Prieš dešimt metų tokio bendradarbiavimo nebūtų buvę. Bet iki rugsėjo 11-osios vyravusį naivumą pakeitė sveika nuovoka.

Anksčiau mus būtų ištikęs šokas, o dabar viską šaltai apskaičiuojame”, – taip kolegų darbą po pirmadienio išpuolio žurnale „The New Yorker” vertino Bostono Brighamo ir moterų ligoninės chirurgas Atulas Gawande’as.

Gelbėtojai dirbo sklandžiai

Keletą žurnalistinių apdovanojimų turintis A.Gawande’as apibūdino medikų atsaką iškart po nelaimės šį pirmadienį per Bostono maratoną.

Du sprogimai nuaidėjo 14 val. 50 min. vietos laiku 12 sekundžių intervalu. Iš skirtingų ligoninių į tragedijos vietą suvažiavusios tarnybos paskubomis įrengė pirmosios pagalbos palapinę, kuri tapo pagalbos pirmumo nustatymo sužeistiesiems punktu.

„Greitosios pagalbos komandos mobilizavosi, gaivino sužeistuosius ir, nepaisydamos chaoso ir eismo suirutės, per kelias minutes juos išskirstė į 8 miesto ligonines”, – nuostabos dėl medikų pasirengimo neslėpė chirurgas.

Operavo po pusvalandžio

Brighamo ir moterų ligoninė pirmuosius septynis sužeistuosius priėmė 15 val. 08 min. Ant operacinės stalo pirmas gulėsi vyras sumaitota koja. Jis buvo ištiktas šoko ir smarkiai kraujavo.

Operacija pradėta 15 val. 25 min., praėjus vos 35 minutėms po sprogimo. Kas kelios minutės operuoti ir kiti sužalotieji. Vakarop stabilizuota visų trijų dešimčių atvykusių pacientų būklė.

Kaip pavyko sėkmingai suteikti pagalbą? „Tiesiog leidau žmonėms dirbti savo darbą”, – teigė įstaigos vyriausiasis chirurgas Stanley Ashley, kuris atsakingas ir už darbo organizavimą didelių nelaimių atvejais.

Jam nereikėjo nurodinėti. Vos išgirdę apie sprogimus, priėmimo skyriuje susirinko šimtai specialistų, kurie greitai pasiskirstė į komandas po 6 žmones. Kiekviena rūpinosi vienu sužeistuoju.

Pasak A.Gawande’o, tokios patirties medikai įgijo ne tik per paskaitas, bet ir iš kolegų per rugsėjo 11-osios išpuolius ir karuose Irake bei Afganistane.

Galės bėgti maratonus

„Vienintelė sritis, kuriai karas duoda naudos, yra medicina”, – įsitikinęs Veteranų sveikatos administracijos vyriausiasis reabilitologas Davidas Cifu.

Daugumoje JAV ligoninių dirba bent po kelis specialistus, kurie turėjo patirties kare.

Konfliktai Afganistane ir Irake išmokė medikus efektyviai gelbėti karių, kuriems buvo nutrauktos galūnės, gyvybę. Pavyzdžiui, dalį pagalbos suteikiant nedelsiant, dalį atidedant.

Be to, dėl karų atsirado ir naujovių protezavimo srityje banga. Pasak ekspertų, kartais galūnės neverta saugoti, nes ji niekada neveiks taip, kaip, tarkime, kompiuterizuotas kojos protezas.

Pasak protezavimo specialistų, šiuolaikinės technologijos tokios modernios, kad per Bostono maratoną kojų netekę bėgikai jau po metų galėtų vėl dalyvauti šioje bėgimo šventėje.

Sukrėstus gyventojus guodžia ir šunys

Bostono maratono tragedijos sukrėstiems žmonėms pagalbos letenas tiesia ir šunys. Bostono pirmoji liuteronų bažnyčia, esanti netoli nelaimės vietos, kviečia miesto gyventojus ateiti ir apkabinti šunis.

Ekspertų nuomone, tokia terapija yra labai veiksminga ir po didelių sukrėtimų padeda atgauti dvasinę pusiausvyrą.

Keletas žmonėms paguodą teikiančių keturkojų čia buvo atgabenta jau pirmadienį ir bus iki sekmadienio.

Liuteronų bažnyčia pranešė, kad čia atvyks ir du šunys – Addie ir Maggie, kurie neseniai teikė psichologinę pagalbą Konektikuto valstijoje Niutaune. Keturkojai padėjo šeimoms ištverti skausmą, kurį sukėlė vaikų žudynės pradinėje Sandi Huko mokykloje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.